На данашњи дан, 22. август

22.08.2020. 08:19
0
ИЗВОР: Srna

Данас је субота, 22. август, 235. дан 2020. До краја године има 131 дан.

 1485. - Енглески краљ Ричард Трећи погинуо у бици код Босворта у борби са трупама Хенрија Седмог, оснивача династије Тјудор. Тиме је окончан "Рат двију ружа" - назван тако, јер је династија Ланкастра, са којом је Хенри Седми био у сродству, имала у грбу црвену, а династија Јорка бијелу ружу.

1567. - Шпански војвода од Албе Фернандо Алварес де Толедо, као војни намјесник Низоземске, започео владавину познату као "Албин терор", чиме је распламсао ослободилачки рат, окончан ослобађањем од Шпаније и потом оснивањем Холандије.

1642. - У Енглеској почео грађански рат присталица круне и парламента, послије изјаве краља Чарлса Првог Стјуарта да су чланови парламента издајници, окончан 1645. поразом краља, који је на основу пресуде револуционарног суда погубљен 1649.

1848. - Рођен српски генерал лужичкосрпског поријекла Павле Јуришић Штурм, један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и у Првом свјетском рату, веома заслужан за блиставе побједе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици. У српску војску је примљен 1876. као добровољац са чином поручника и већ се у српско-турском рату 1876-1877. истакао као командант Шабачког и Посавско-тамнавског батаљона. У српско-турском рату 1877-1878. веома успјешно је командовао Првим добровољачким пуком, потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота. У српско-бугарском рату 1885. командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату 1912-1913. Дринском, а у Другом балканском рату 1913. Дунавском дивизијом. У Првом свјетском рату је 1914. као командант Треће армије примио први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку. Трећом армијом је командовао и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916.

1854. - Рођен српски краљ Милан Четврти Обреновић, током чије је владавине Србија стекла међународно признање као независна држава. Постао је кнез 1868, послије убиства кнеза Михаила Обреновића и у спољној политици се испрва ослањао на Русију. Под притиском јавног мњења објавио је 1876. рат Турској, који је 1877. неуспјешно окончан. Исте године је, под утицајем Русије, поново заратио с Турском, овог пута успјешно, па је Србија 1878. из рата изашла ојачана, добивши врањски, нишки, пиротски и топлички округ, а у јулу исте године на Берлинском конгресу и формално јој је призната независност. Због руске подршке Бугарској и Санстефанског уговора склопљеног у марту 1878. на штету Србије, ослонио се на Аустро-Угарску, с којом је 1881. закључио тајну конвенцију. Њоме се обавезао да неће радити против аустроугарских интереса у Босни и Херцеговини нити склапати споразуме с трећим земљама без претходног договора с Аустро-Угарском. Беч је заузврат гарантовао његов останак на пријестолу и дипломатску помоћ за ширење Србије ка југу, али је нагодба у народу схваћена као издаја националних интереса. Прогласио је 1882. Србију краљевином, а себе краљем, а 1883. је у крви угушио Тимочку буну. Кад се Бугарска 1885. ујединила са Источном Румелијом, објавио јој је рат да би заузео дио бугарске територије и тако вратио наводно поремећену равнотежу на Балкану. Постао је још непопуларнији послије неуспјеха у том рату, који је, уз то, неодлучно и невјешто водио, па је 1888. морао да прихвати либерални устав којим је Србија постала парламентарна монархија. Изазвао је незадовољство покушајем да изигра уставне одредбе, 1889. је абдицирао у корист малољетног сина Александра, а 1901. је умро у Бечу.

1859. - Због ратних неуспјеха, финансијског слома државе и отпора полицијском насиљу у свим крајевима Хабсбуршке монархије, цар Франц Јозеф Први смијенио је до тада свемоћног министра унутрашњих послова Александера Баха, чиме је окончана апсолутистичка и централистичка политика позната као "Бахов апсолутизам".

1862. - Рођен француски композитор Клод Ашил Дебиси, творац музичког импресионизма и утемељивач модерне музике. Инспирисан симболизмом у поезији и импресионизмом у сликарству, стварио је властити музички језик и стил. Дјела: клавирска "Арабеске", "Бергамска свита", "Дјечји кутак", "Естампе", "Слике", "Прелиди", оркестарска "Поподне једног фауна", "Ноктурно", "Море", вокална "Пет Бодлерових пјесама", "Заборављене аријете", "Галантне свечаности", опера "Пелеас и Мелисанда", камерна музика.

1864. - Потписана Женевска конвенција о заштити рањеника у рату, што је претходило оснивању Црвеног крста.

1891. - Умро чешки писац Јан Неруда, који је одиграо важну улогу у формирању чешког реализма и борби против малодушности сународника подлеглих њемачком културном утицају. Дјела: збирке приповиједака "Малостранске приповијетке", "Арабеска", "Жељезнички радници", збирке пјесама "Прости мотиви", "Космичке пјесме", "Баладе и романсе", "Пјесме на Велики петак", есеји "Чешко друштво", "Литература, позориште, ликовна умјетност и музика", "Штетни правци", "Модерни човјек и умјетност".

1904. - Рођен кинески државник Денг Сисијан, познат као Денг Сјаопинг, главни архитекта привредних реформи и силовитог економског успона Кине крајем 20. вијека. Најмногољуднијом земљом свијета је владао од 1978, а с посљедње званичне руководеће функције повукао се 1990, али је његов пресудан утицај остао неспоран до смрти у јануару 1997.

1910. - Јапан послије пет година протектората над Корејом припојио ту азијску земљу. У јапанско-кинеском рату крајем 19. вијека Токио је преузео од Пекинга политички и економски утицај у Кореји.

1914. - Аустро-Угарска у Првом свјетском рату објавила рат Белгији.

1941. - Трупе нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату допрле до Лењинграда, чиме је почела битка за град, завршена у јануару 1944. побједом Црвене армије. Током опсаде живот је, махом од глади, изгубило 620.000 становника Лењинграда.

1941. - Из затвора у Сремској Митровици у Другом свјетском рату побјегла 32 робијаша, махом комунисти. У бјекству кроз подземни канал помогао им је ученик средње техничке школе у Новом Саду - партизан с Фрушке горе Бошко Палковљевић - Пинки, касније проглашен за народног хероја, који их је одвео у партизански одред.

1942. - Умро руски балетски играч, кореограф и педагог Михаил Михајлович Фокин, реформатор класичног стила игре. Као кореограф је настојао да споји игру, музику и сликарство. Многе његове кореографије изводе се и сада: "Половецке игре", "Шопенијана", "Силфиде", "Жар-птица", "Петрушка", "Франческа да Римини", "Шехерезада", "Сан о ружи", "Смрт лабуда".

1958. - Умро француски писац Роже Мартен ди Гар, добитник Нобелове награде за књижевност 1937. Вјерно је насликао француско грађанско друштво на почетку 20. вијека. Дјела: романи "Жан Бороа", "Породица Тибо" /11 књига, објављених између 1922. и 1940/, комедија "Тестамент чича-Лелеа", цртице из сељачког живота "Стара Француска".

1971. - Предсједника Боливије генерала Хуана Хосеа Тореса Гонсалеса у војном удару је оборио пуковник Уго Бансер Суарес.

1978. - Умро предсједник Кеније и публициста Џомо Кенијата, један од најистакнутијих афричких бораца против колонијализма. Био је предсједник Кенијског афричког савеза који је 1963. изборио независност земље од Велике Британије, затим премијер, а од 1964. шеф државе. Дјела: "Према планини Кенији", "Кенија, земља сукоба", "Мој народ Кикују", "Харамби", "Џомо Кенијата - патња без горчине".

1985. - На аеродрому у Манчестеру погинуло 55 људи британског путничког авиона "боинг 737", који се запалио пошто је пилот морао да одустане од полијетања.

1995. - Парламент Етиопије изабрао Негаса Гидаду за шефа државе, која је добила нови назив - Савезна Демократска Република Етиопија.

1996. - Конференција 61 државе у Женеви о разоружању окончана неуспјешно пошто је Индија блокирала споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

2006. - Руски авион са 170 путника и чланова посаде срушио се у источном дијелу Украјине, послије неуспјешног принудног слијетања.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    3h 47m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 5m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 11m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 9m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 0m
    0