На данашњи дан, 25. фебруар

25.02.2020. 08:06
0
ИЗВОР: Srna

Данас је уторак, 25. фебруар, 56. дан 2020. До краја године има 310 дана.

1570. - Папа Пије Пети екскомуницирао из цркве енглеску краљицу Елизабету Прву, што је било без икаквог практичног значаја: она је наставила да неумољиво прогони римокатолике, учвршћујући превласт англиканске цркве.

1707. - Рођен италијански писац Карло Голдони, обновитељ италијанске комедије која је чамила у импровизацијама истрошене "комедије дел арте". Дјела: комедије "Мирандолина", "Рибарске свађе", "Тврдица", "Коцкар", "Ласкавац", драма "Далматинка".

1723. - Умро енглески архитекта Кристофер Рен, оснивач Краљевског друштва у Лондону и његов први предсједник од 1680. до 1682. Заслужан је за усвајање ренесансних архитектонских узора и напуштање дуге традиције зидања у касноготичком маниру. Послије пожара, који је опустошио Лондон 1666, укључујући 53 цркве, пројектовао је низ здања, међу којима монументалну катедралу Светог Павла.

1778. - Рођен аргентински генерал и национални херој Хосе де Сан Мартин - ослободилац Аргентине, Чилеа и Перуа од шпанске колонијалне власти, који је са Симоном Боливаром предводио јужноамерички покрет за независност. Укинуо је ропство, прокламовао слободу штампе, оснивао библиотеке и настојао да културно препороди народ.

1815. - Убијен српски војвода Станоје Стаматовић, познат као Станоје Главаш, један од челника Првог српског устанка, хајдук и борац против Турака. Убиство је послије пропасти Хаџи-Проданове буне наредио Сулејман-паша. На збору у Орашцу 1804. одбио је да предводи Први српски устанак и на његов приједлог за вожда је изабран Ђорђе Петровић - Карађорђе. Његово херојство у боју на Делиграду, у ослобађању Прокупља, опсади Београда и другим биткама опјевано је у народним пјесмама, а Ђура Јакшић је написао историјску драму "Станоје Главаш".

1841. - Рођен француски сликар Пјер Огист Реноар, један од најистакнутијих импресиониста и највећих европских сликара 19. вијека. Радио је портрете, актове, композиције из савременог живота, мртву природу, пејзаже, с неупоредивим осјећањем за љупка лица, срећан живот и префињен колорит и развио је израз карактеристичан по свијетлоружичастим и модрим тоновима. У старости је радио и скулптуре, претежно актове једре форме и живе импресионистичке фактуре.

1873. - Рођен италијански оперски пјевач Енрико Карузо, један од највећих тенора у историји опере. Био је посебно цијењен као извођач рола у операма Ђузепеа Вердија и Ђакома Пучинија и интерпретатор италијанске канцоне. Један је од првих пјевача који је снимио грамофонске плоче. Дјела: "Успомене", "Методи пјевања".

1885. - Њемачка је анектирала Тангањику и Занзибар.

1888. - Умро српски ботаничар и природњак Јосиф Панчић, први предсједник Српске краљевске академије. Медицину је завршио у Пешти, а у Бечу је усавршавао ботаничке студије и упознао Вука Караџића, према чијем је савјету 1846. дошао у Србију. Радио је као љекар у Параћину, Јагодини и Крагујевцу, а 1856. је постао професор Лицеја, потом Велике школе у Београду, чији је ректор био шест пута. Проучавао је флору, фауну и минералогију Балканског полуострва, посебно Србије. Описао је око 80 непознатих биљних и животињских врста. Открио је ендемско-реликтни четинар познат као "Панчићева оморика" и реликтне рамондије. Основао је и уредио Ботаничку башту у Београду. Објавио је око 30 радова из ботанике, зоологије, геологије, минералогије, шумарства, археологије. Дјела: "Флора Краљевине Србије", "Птице Србије", "Рибе Србије".

1899. - Умро оснивач британске новинске агенције Ројтерс њемачки Јеврејин Паул Јулијус фон Ројтер, по којем је названа најстарија свјетска агенција.

1948. - Комунисти су у Чехословачкој приграбили власт "фебруарским ударом", принудивши премијера Едуарда Бенеша да прихвати оставке некомуниста у влади.

1954. - Египатски предсједник Мохамед Нагиб принуђен да поднесе оставку, а сву власт је као премијер и предсједник Револуционарног савјета преузео Гамал Абдел Насер - његов близак сарадник, приликом обарања краља Фарука Првог у јулу 1952.

1956. - У говору на 20. конгресу Комунистичке партије СССР Никита Хрушчов је осудио диктаторску владавину Јосифа Стаљина.

1972. - Совјетски васионски брод "Луна 20" вратио се на Земљу са узорцима Мјесечевог тла.

1976. - САД су ставиле вето на резолуцију УН, којом је осуђена израелска анексија источног Јерусалима.

1983. - Умро амерички писац Томас Ленијер Вилијамс, познат као Тенеси Вилијамс, који је сликао свијет људске изјаловљености у којем секс и насиље нарушавају атмосферу романтичне хармоније. Често је нападан због склоности ка шокантном и сензационалном. Дјела: драме "Стаклена менажерија", "Трамвај назван жеља", "Мачка на усијаном лименом крову", "Тетовирана ружа", "Њежна птица младости", "Љето и дим", "Ноћ игуане", "Цамино реал", "Одјећа за љетњи хотел", "Не о славујима", романи "Римско прољеће госпође Стон", "Моизе и свијет разума", збирке прича "Једна рука", "Тврда шећерлема", збирка пјесама "У зиму".

1986. - Оставку поднио филипински диктатор Фердинанд Маркос, који је Филипинима владао од 1965. као предсједник, а од 1972. као диктатор, уз снажну подршку САД. Због крађе гласова и објављивања "побједе" на предсједничким изборима над Корасон Акино - удовице опозиционара Бењина Акина, чије је убиство 1983. организовао Маркос - избила је побуна названа "власт народа", под вођством шефа армије генерала Фидела Рамоса и министра одбране Хуана Енрилеа. У обарању диктатора било је пресудно понашање САД, примораних да напусте дугогодишњег штићеника.

1991. - Ирачка ракета "скад" је у Заливском рату погодила касарну америчких маринаца код саудијског града Дахран и усмртила 28 војника.

1993. - Ким Јонг Сам преузео дужност предсједника Јужне Кореје као први цивил на челу те азијске државе послије 32 године.

1994. - Јеврејски насељеник Барух Голдштајн аутоматском пушком и бомбама убио 43 муслиманска вјерника у џамији у Хеброну, послије чега је на лицу мјеста претучен до смрти.

1994. - САД су протјерале руског дипломату Александра Лисенка, тврдећи да је ријеч о шефу руских обавјештајаца у Вашингтону.

1995. - Лондонски дневник "Гардијан" објавио да су муслимани тајно наоружавани преко аеродрома у Тузли, уз подршку НАТО пакта, чиме је на најгрубљи начин кршена резолуција УН.

1998. - Дужност предсједника Јужне Кореје преузео је Ким де Џунг, бивши дугогодишњи дисидентски лидер током војне диктатуре у тој азијској земљи.

2003. - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ ратификовао Уговор о двојном држављанству између БиХ и СР Југославије.

2003. - Умро италијански филмски глумац и режисер Алберто Сорди. Играо је у више од 200 филмова, а двадесетак је режирао. У свет филма ушао је са 15 година, а током дугогодишње каријере тумачио је галерију ликова, приказујући дух Италијана, често с најкомичније стране. филмови: глума - "Под сунцем Рима", "Бијели шеик", "Дангубе", "Херој нашег доба", "Мој син Нерон", "Велики рат", "Мејд ин Итали", "Мали, сасвим мали грађанин", режија - "Опростите, да ли сте за или против?", "Италијан у Америци", "Помози ми љубави".

2012. - Преминуо шведски глумац Ерланд Јозефсон, дугогодишњи сарадник Ингмара Бергмана у више од 40 филмова и представа. Свјетску славу постигао је улогом у Бергмановом остварењу "Призори из брачног живота" 1973. Био је директор Краљевског позоришта у Стокхолму. Сарађивао је и са руским режисером Сндрејем Tарковским у филму "Носталгија" /1983/, "Жртвовање" /1986/, па и са српским редитељем Гораном Марковићем у филму "Вариола вера".

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 5. октобар На данашњи дан, 5. октобар
На данашњи дан, 4. октобар На данашњи дан, 4. октобар
На данашњи дан, 3. октобар На данашњи дан, 3. октобар
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    12h 49m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    11h 47m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    15h 40m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    16h 57m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    12h 1m
    1