На данашњи дан, 25. септембар

25.09.2022. 09:00
0
ИЗВОР: srna.rs

 Данас је недјеља, 25. септембар, 268. дан 2022. До краја године има 97 дана.

 1493. - Шпански морепловац италијанског поријекла Кристофор Колумбо испловио из луке Кадис на друго путовање у Нови свијет, који је открио 1492. године.

1513. - Шпански истраживач Васко Нуњес де Балбоа прешао Панамски земљоуз и постао први Европљанин који је видио Тихи океан.

1555. - Миром у Аугсбургу њемачке лутеранске земље /протестанти/ изједначене у правима са римокатоличким државама.

1744. - Рођен пруски краљ Фридрих Вилхелм Други, који је током владавине од 1786. до смрти 1797. проводио политику територијалног ширења земље, посебно се окористивши приликом друге и треће подјеле Пољске 1793. и 1795. Од 1792. до 1795. придружио се Аустрији у савезу против револуционарне Француске.

1823. - Српском писцу и језичком реформатору Вуку Стефановићу Караџићу додијељен почасни докторат Универзитета у Јени.

1849. - Умро аустријски капелник и композитор Јохан Штраус - Старији, отац популарних бечких композитора Јохана Млађег, Јозефа и Едуарда, најзаслужнији за велику распрострањеност бечког лаког валцера почетком 19. вијека. Најприје је био капелник више забавних оркестара, затим дворског плесног оркестра у Бечу. Компоновао је велики број валцера, кадрила, маршева, полки, галопа.

1866. - Рођен амерички биолог и генетичар Томас Хант Морган, оснивач генетике, добитник Нобелове награде за медицину 1933. за откриће функције хромозома у преношењу насљедних својстава. Израдио је прве мапе положаја гена у хромозомима и сматрају га главним представником хромозомне теорије насљеђа.

1896. - Рођен италијански државник Алесандро Пертини, предсједник Италије од 1978. до 1985, најпопуларнији италијански политичар послије Другог свјетског рата. Члан италијанске Социјалистичке партије постао је 1918, низ година је провео у фашистичким затворима, у Другом свјетском рату је учествовао у Покрету отпора, а потом је био посланик и сенатор.

1897. - Рођен амерички писац Вилијам Фокнер, добитник Нобелове награде за књижевност 1949, који је био заокупљен проблемом зла. Приказао је друштвену историју америчког Југа, дегенерацију и пропадање старосједилачке госпоштине и суровост и безобзирност дошљака. Дјела: романи "Сарторис", "Свјетлост у августу", "Комарци", "Медвјед", "Коњички гамбит", "Уљез у прашину", "Дивље палме", "Војникова плата", "Старац", "Господска кућа", "Реквијем за искушеницу", "Лупежи", "Уточиште", приповијетке "Светилиште" и "Непобијеђени".

1897. - Рођен српски писац Александар Вучо, родоначелник модерне поезије за дјецу у српској литератури. Између два свјетска рата припадао је покрету надреалиста. Дјела: романи "Глуво доба" /с Душаном Матићем/, "Корен вида", "Распуст", "Мртве јавке", "Заслуге", "Позив на маштање", "Омаме", "И тако даље омаме", "Омаме - крај", поеме "Хумор заспало", "Неменикуће - Ћирило и Методије", "Мастодонти", збирке пјесама "Кров над прозором", "Ако се још једном сетим", "Песме", "Алге", "Момак и по хоћу да будем".

1906. - Рођен руски композитор Димитриј Дмитријевич Шостакович, члан Српске академије наука и уметности, чије композиције су чврсто повезане с руском музичком прошлошћу којом се инспирисао у стварању стила неријетко наглашене сатире. Написао је монументалну "Пету симфонију", а у најтежим данима њемачке блокаде Лењинграда у Другом свјетском рату "Седму симфонију". Остала дјела: опере "Нос", "Леди Макбет Мсценског округа /Катарина Измајловна/", ораторијум "Шуме пјевају", симфоније, концерти, камерна музика.

1932. - Шпанској покрајини Каталонији дата аутономија.

1940. - У окупираној Норвешкој Нијемци у Другом свјетском рату устоличили марионетску владу вође норвешких фашиста Видкуна Квислинга, чије је име постало синоним издајства и сарадње с нацистичким окупаторима широм Европе. Квислинг је 1945. као издајник осуђен на смрт и стријељан.

1942. - У Босанском Петровцу у Другом свјетском рату одржан први конгрес љекара партизана и санитетских радника Југославије, с којег је упућен позив љекарима и студентима медицине да се прикључе борби против окупатора.

1943. - Црвена армија у Другом свјетском рату ослободила Смоленск, једно од посљедњих значајних упоришта њемачких нацистичких снага на територији СССР.

1956. - У употребу пуштен први трансатлантски телефонски кабл, постављен између Обена у Шкотској и Њуфаундленда у Канади.

1959. - На цејлонског премијера Соломона Бандаранаикеа у Коломбу извршио атентат један будистички калуђер. Предсједник цејлонске владе је дан касније подлегао повредама.

1963. - Војска у Доминиканској Републици оборила либералну владу Хуана Боша Гавиња, формирану седам мјесеци раније.

1970. - Умро њемачки писац Ерих Марија Ремарк, који је романом "На Западу ништа ново" показао бесмисао људске кланице у Првом свјетском рату. И тај и други његови романи доживјели су изузетан успјех код читалаца због спретности у компоновању радње, једноставном стилу, ограниченом броју ликова и темама рата и окупације, концентрационих логора, инфлације. Књиге тог антифашисте и антимилитаристе, који је описивао и окрутност нациста, расизам и нељудске методе Трећег рајха спаљиване су на нацистичким ломачама. Емигрирао је 1932. у Швајцарску, па у САД и 1947. је постао амерички држављанин. Остала дјела: "Повратак", "Три ратна друга", "Небо не зна за миљенике", "Искра живота", "Црни обелиск", "Тријумфална капија", "Љуби ближњег свога", "Вријеме живота и вријеме смрти".

1972. - Премијер Какуеи Танака допутовао у Пекинг као први шеф Владе Јапана који је ступио на тло Кине послије Другог свјетског рата.

1973. - Амерички васионски брод "Скајлаб 2" спустио се у Пацифик с три члана посаде, који су провели 59 дана у орбити око Земље.

1978. - Амерички путнички авион "боинг 727" изнад Сан Дијега сударио се са малим авионом и у несрећи је погинула 151 особа, укључујући 14 на земљи.

1991. - Савјет безбједности УН једногласно увео ембарго на увоз оружја свим странама у рату у Југославији.

1992. - Москва и Вашингтон одбацили један од посљедњих остатака "хладног рата", дозволивши слободу путовања руским и америчким новинарима и пословним људима који раде у Русији, односно у САД.

1994. - Швајцарци на референдуму одобрили план владе о доношењу закона против расизма.

1997. - Британски суперсонични аутомобил поставио у Невади нови свјетски брзински рекорд на тлу од 1.142 километра на час.

2011. - У Барселони, у Шпанији, одржана посљедња корида.

2011. - Умрла Вангари Мута Матаи, кенијска активистикиња за заштиту животне средине, прва Африканка добитник Нобелове награде за мир.

2016. - У Републици Српској одржан је први референдум, чије питање је било - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?", а о којем се позитивно изјаснило 99,81 одсто грађана који су изашли на гласање.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. април На данашњи дан, 20. април
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 35m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 57m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 11m
    3
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    22h 8m
    0