На данашњи дан, 26. април

26.04.2024. 07:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је петак, 26. април, 116. дан 2024. До краја године има 250 дана.

121. - Рођен римски филозоф и цар Марко Аурелије Антоније, који је током владавине од 161. до 180. године сузбио германску инвазију на Римско царство. Његове биљешке на грчком језику, вођене на ратним походима у Европи и Азији, филозофска интроспекција и размишљања о етици, објављена посмртно у 12 књига под насловом "Самом себи", вијековима су биле једно од најчитанијих штива. Један је од најзначајнијих представника позног стоичког еклектицизма и моралном самоанализом много је утицао на потомство. Упамћен је и по изузетној скромности и честитости, крајње неуобичајеним за владара.

1452. - Рођен италијански сликар, вајар, архитекта, инжењер, проналазач и мислилац Леонардо да Винчи, један од највећих умова ренесансе, који је спојио средњовјековно енциклопедијско знање са егзактном модерном методом опажања. У Француску је прешао 1516, гдје је 1519. умро. Израдио је релативно мало слика, од којих су најзначајније "Мона Лиза", "Богородица у пећини", "Света Ана", "Тајна вечера". Урадио је велики број цртежа, а многе његове фреске су оштећене зато што је експериментисао бојама. Није се интересовао само за људско тијело и природу него и за психологију: у "Тајној вечери" је методски простудирао и нијансирано изразио карактер сваке личности, а у "Мона Лизи" је тражио мистерију унутрашњег живота. Први је унио атмосферу у слике и помоћу свијетло-тамног моделисања дао топлину коже и мекоту тијела. Ниједно његово вајарско дјело није сачувано, а архитектонске замисли су остале у пројекту. Живо су га привлачиле и природне науке - физика, астрономија, хемија. Пројектовао је и справе за летење. Написао је "Трактат о сликарству".

1532. - Турска војска, напредујући ка Бечу, под командом султана Сулејмана Другог, упала у Мађарску.

1573. - Рођена француска краљица италијанског поријекла Марија де Медичи, која је послије смрти краља Анрија Четвртог - 1610. управљала земљом као регенткиња уз сина Луја Тринаестог. Покушавала је да сузбије самовољу високог племства, а кад није успјела да нађе ослонац у парламенту, распустила га је 1614, послије чега се скупштина није састајала до Француске револуције 1789. Тек је кардинал Арман Жан Ришеље, први министар од 1624, сузбио тежње племства и ојачао краљев апсолутизам, али је онемогућио и њен уплив на државне послове.

1607. - Капетан Џон Смит у Кејп Хенри у Вирџинији довео прве колонисте, који ће основати прво стално британско насеље у Америци.

1711. - Рођен шкотски филозоф, економиста и историчар Дејвид Хјум, који је критиком вјеродостојности метафизике, односно преиспитивањем принципа каузалитета, уздигао емпиристичко филозофско мишљење у Енглеској. Дао је значајан подстицај критичкој филозофији Имануела Канта и утицао на позитивизам и логичко-емпиристичку филозофију. Претходник је класичних енглеских економиста и творац квантитативне теорије новца. Дјела: "Расправа о људској природи", "Морални, политички и литерарни огледи", "Филозофски оглед о људском разуму", "Политичке расправе", "Истраживање принципа морала", "Историја Енглеске", "Мој живот".

1798. - Рођен француски сликар Ежен Делакроа, главни представник романтизма, изврстан колориста, склон литетарним и егзотичним сижеима, који је створио дјела великог темперамента и драматичности. Илустровао је "Фауста" Јохана Волфганга Гетеа и написао "Дневник" у којем је изложио запажања о умјетности. Дјела: "Дантеова барка", "Улазак крсташа у Цариград", "На барикадама 28. јула 1830.", "Покољ на Хиосу", "Смрт Сарданапала".

1812. - Рођен њемачки индустријалац Алфред Круп, назван "краљ топова", под чијом је управом металуршки концерн "Круп" 1847. почео да производи тешке топове. Фабрике "Круп" су у оба свјетска рата производиле тешко наоружање за њемачку војску.

1828. - Русија објавила рат Отоманском царству ради подршке борби Грчке за независност.

1865. - Џон Вилкис Бут, убица предсједника САД Абрахама Линколна, убијен је у пуцњави с федералним војницима, 11 дана послије Линколнове смрти.

1889. - Рођен аустријски филозоф Лудвиг Витгенштајн, заслужан што је проблематика језика, значења и смисла исказа добила посебно мјесто у филозофији. Дјела: "Филозофска истраживања", "Плава и смеђа књига", "Напомене о основама математике", "Филозофске напомене".

1894. - Рођен њемачки ратни злочинац Рудолф Хес, замјеник нацистичког вође Адолфа Хитлера, који је у мају 1941, наводно на своју руку, авионом одлетио у Шкотску, намјеравајући да код британске владе издејствује сепаратан мир с Њемачком. Његов приједлог није прихваћен и крај Другог свјетског рата је дочекао као заробљеник у Великој Британији. На суђењу у Нирнбергу 1946. осуђен је за ратне злочине на доживотну робију. У августу 1987. објесио се у ћелији затвора "Шпандау" помоћу електричног кабла.

1904. - Умро математичар Димитрије Нешић, професор математике на Великој школи у Београду, члан Српске краљевске академије и министар просвјете. Написао је више уџбеника и увео метарске мјере у Србији.

1910. - Рођен писац Мехмед Меша Селимовић, члан Српске академије наука и уметности, један од највећих српских књижевника 20. вијека. Како је сам открио, потомак је српске породице Вујовић. Завршио је Филозофски факултет у Београду и до Другог свјетског рата био је професор у гимназији у родној Тузли. По изласку из усташког логора 1943. придружио се партизанима, а послије рата био је директор драме Народног позоришта у Сарајеву, умјетнички директор "Босна-филма" и главни уредник сарајевског Издавачког предузећа "Свјетлост". Због прогона којем су га подвргли босански политичари прешао је у Београд и ту остао до смрти - 1982. године. Роман "Дервиш и смрт", један од најзначајнијих у српској литератури, одликује се особеношћу третирања теме, густином опсервације човјековог живота у трагичним околностима, рефлексијама о људској егзистенцији и - као и друга његова дјела - унутрашњим чаром приповиједања. Остала дјела: романи "Тишине", "Тврђава", "Магла и мјесечина", "Круг", збирке приповиједака "Прва чета", "Туђа земља", "Дјевојка црвене косе", студија "За и против Вука", есеји "Писци, мишљења, разговори", мемоарска проза "Сјећања", неколико филмских сценарија.

1915. - Италија тајно потписала Лондонски уговор с Великом Британијом, Русијом и Француском и прешла у Првом свјетском рату на страну сила Антанте, које су јој обећале Тирол, Трст, Горицу, Истру, дијелове Далмације и Албаније и Додеканеска острва у Егејском мору.

1931. - Умро српски глумац и редитељ Милорад Гавриловић, управник Народног позоришта у Београду, један од најдаровитијих и најобразованијих глумаца свог времена. Знатно је утицао на стил игре у смјеру природног говора и понашања на сцени.

1937. - Њемачки авиони, које је Франсиску Франку послао Адолф Хитлер, у Шпанском грађанском рату разорили градић Гернику у Баскији и усмртили стотине цивила. Шпански сликар Пабло Пикасо овјековјечио је страдање Гернике на истоименој слици.

1942. - У највећој несрећи у историји рударства, у кинеском руднику угља у Бенксију, тада под окупацијом Јапана, погинуло је 1.540 људи.

1954. - У Женеви почела конференција о Индокини, чиме је окончана француска доминација у том дијелу свијета. САД нису прихватиле резултате скупа, па је јуна 1954. диктатор Нго Дин Дијем, уз подршку САД, постао премијер Јужног Вијетнама.

1962. - Америчком ракетом из Кејп Канаверала лансиран први британски сателит - "Аријел Први".

1964. - Тангањика, Занзибар и Пемба основале Уједињену Републику Тангањике и Занзибара, која је 29. октобра 1964. названа Танзанија.

1966. - У ерупцији вулкана Келуд, на индонезијском острву Јава, погинуло најмање хиљаду људи.

1984. - Умро амерички џез музичар афричког поријекла Вилијам - Каунт Бејзи, композитор и вођа оркестра. Основао је 1937. оркестар са врхунским музичарима - укључујући пјевачицу Били Холидеј и трубача Бака Клејтона - који је убрзо стекао славу најбољег свинг-оркестра у свијету.

1986. - У совјетској атомској електрани у Чернобиљу експлодирао четврти реактор, изазвавши најтежу мирнодопску нуклеарну катастрофу, послије које је хиљаде људи умрло од посљедица зрачења, а радиоактивни облак је прекрио знатан дио Европе.

1994. - Приликом пада тајванског путничког авиона "ербас А300-600" у близини аеродрома код јапанског града Нагоје погинуло је свих 264 путника и чланова посаде.

1994. - У Јужној Африци почели први избори, на којима су учествовали и црнци и бијелци.

1999. - У Албанији се срушио амерички хеликоптер АХ- 64 типа "апач".

2004. - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је измјене и допуне Изборног закона БиХ, којима се регулише заступљеност националних мањина у органима локалне власти и омогућава плаћено политичко оглашавање у предизборној кампањи.

2005. - Парагвајски писац Роа Бастос, једна од централних личности у латиноамеричкој књижевности, преминуо је у 88. години. За књигу "Ја, врховни" /1974/ добио је Сервантесову награду /1989/.

2007. - Руски предсједник Владимир Путин суспендовао обавезе Русије из Споразума о конвенционалним снагама у Европи због америчког плана о постављању ракетног штита у земљама источне Европе.

2011. - Чилеански пјесник Гонзало Рохас премиуо у 94. години у Сантјагу. Међу његовим најпознатијим дјелима су књиге поезије "Несрећа човека" /1948/, "Против смрти" /1964/ и "Tама" /1967/. Рохас је 2003. добио највеће књижевно признање на шпанском говорном подручју, награду "Сервантес". Добитник је више награда за књижевност, укључујући и чилеанску Националну награду за књижевност, Награду краљице Софије за Иберијско-америчко пјесништво, мексичку Октавио Паз награду.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 6. мај На данашњи дан, 6. мај
На данашњи дан, 4. мај На данашњи дан, 4. мај
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 23m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 54m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 10m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 17m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 5m
    2