На данашњи дан, 27. јун

27.06.2024. 08:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 27. јун, 178. дан 2024. До краја године има 187 дана.

1550. - Рођен француски краљ Шарл Девети, током чије су владавине од 1560. до 1574. почели вјерски ратови римокатолика и хугенота. На наговор мајке Катарине де Медичи, која је дјеловала у договору са папом Гргуром, одобрио је 1572. покољ хугенота у Вартоломејској ноћи.

1743. - У рату за аустријско насљеђе британски краљ Џорџ Други поразио Французе код Детингена, као посљедњи монарх Велике Британије који је предводио трупе у бици.

1838. - Рођен индијски писац Банким Чандра Чатерџи, први значајнији аутор који је писао на бенгалском језику. Био је под знатним утицајем шкотског писца Волтера Скота и углавном је писао романтичне романе с домаћим темама и моралистичким тоном. Дјела: романи "Капалкундала", "Мриналини", "Јургалангурија", "Чандрашекхар", "Рађани", "Кришнакантер Чил", "Анандамат", "Деби Чаудхурани", "Ситарам".

1846. - Рођен ирски политички вођа и национални борац за аутономију Чарлс Стјуарт Парнел, који је увео нове методе у борби против Енглеза. Поставши 1875. члан енглеског парламента, отпочео је опструкцију у законодавном тијелу уз истовремену блокаду на терену. Затворен је 1881, али је и из затвора управљао борбом ирских националиста.

1877. - Руске снаге су прешле Дунав у рату против Отоманског царства, у којем су се на страни Русије бориле Србија и Црна Гора. Рат је окончан побједом Русије, али су потом Србија и Црна Гора, на рачун фаворизоване Бугарске, оштећене Санстефанским миром 1878, који је донекле измијењен исте године на Берлинском конгресу. Српски национални интереси ипак су поново повријеђени: Рашка област је дата на управу Отоманском царству, а Аустро-Угарској право да окупира Босну и Херцеговину, чиме је спријечено уједињење српских земаља и излазак Србије на море.

1882. - Мјесто Топола у Шумадији, које је у подножју Опленца основао вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић - Карађорђе, проглашено је варошицом. Карађорђе је 1781. ту подигао кућу с више помоћних зграда, коју је почетком устанка уништио београдски дахија Кучук Алија. На истом мјесту Карађорђе је 1805. подигао нову кућу с помоћним зградама и све оградио палисадом. Тако је Топола постала утврђено насеље уз које су почеле да ничу и друге куће.

1905. - Побуњени руски морнари су на отвореном мору заузели оклопњачу "Потемкин" из састава Црноморске флоте и потом под црвеном заставом упловили у луку у Одеси. Побуна на "Потемкину" први је масовни израз незадовољства у руској царској армији и наговијестила је касније бурне револуционарне догађаје.

1908. - Окончана је "бомбашка афера" уперена против црногорског кнеза Николе Првог Петровића. Назив је добила по томе што је група студената набавила бомбе намјерaвајући да се, како се тврдило, обрачуна с кнезом. Завјера је откривена и пред суд су изведена 52 противника аутократске кнежеве власти. Четворица су осуђена на смрт, а остали на три до 20 година затвора.

1932. - Послије државног удара у Сијаму, којим је краљ Рама Седми приморан на низ реформи, проглашен је устав. Њиме је окончана апсолутна монархија и у тој држави на југоистоку Азије је успостављена парламентарна монархија.

1941. - Фашистичка влада мађарског диктатора Миклоша Хортија, савезника нацистичке Њемачке Адолфа Хитлера у Другом свјетском рату, објавила је рат СССР-у.

1943. - Амерички авиони су у Другом свјетском рату бомбардовали грчку пијестоницу Атину, која је била под њемачком окупацијом.

1944. - Савезничке снаге у Другом свјетском рату заузеле француски град Шербур, важну луку на Ла Маншу.

1946. - Министри спољних послова СССР, САД, Велике Британије и Француске одлучили да Грчкој припадну Додеканеска острва у југоисточном дијелу Егејског мора, укључујући највеће - Родос, која су до тада била под италијанском управом.

1950. - У Југославији донесен "Основни закон о управљању радних колектива државним привредним предузећима и вишим привредним удружењима", којим је уведено радничко самоуправљање. Тај систем је у почетку имао добре резултате, али је касније испољио мноштво слабости - прије свега због игнорисања тржишних механизама и успостављања компликоване процедуре споразумијевања и договарања привредних субјеката.

1950. - Генерални секретар УН Тригве Ли затражио од чланица свјетске организације да помогну Јужној Кореји у сукобу са Сјеверном Корејом, а истог дана предсједник САД Хари Труман наредио је америчком ратном ваздухопловству и морнарици да уђу у Корејски рат на страни Југа.

1954. - Прва нуклеарна електрана у свијету отворена у Обнинску, у близини Москве.

1976. - Палестински терористи у Грчкој отели авион "Ер Франса" са 246 путника и 12 чланова посаде и потом одлетјели у главни град Уганде Ентебе, гдје су их 4. јула 1976. у спектакуларној акцији ликвидирали израелски командоси, ослободивши таоце.

1976. - Генерал Антонио Рамаљо Јанеш изабран за предсједника Португалије на првим предсједничким изборима послије полувјековне диктатуре Антонија де Оливеире Салазара.

1978. - Са совјетског космодрома "Бајконур" лансиран васионски брод "Сојуз 30", у којем су били пољски мајор Мирослав Хермашевски и совјетски пуковник Петер Климук. Послије осмодневног боравка у васиони, у току којег су се двојица космонаута састала на орбиталној станици "Саљут-6" са посадом "Сојуза 29" Владимиром Коваљоноком и Александром Иванчековом, "Сојуз 30" се вратио на Земљу.

1986. - Међународни суд у Хагу пресудио да су САД прекршиле међународно право, јер су помагале побуњеницима против љевичарске владе у Никарагви.

1988. - Поглавар римокатоличке цркве папа Јован Павле Други је, током посјете Аустрији, имао изузетно срдачан сусрет са предсједником те земље и бившим генералним секретаром УН Куртом Валдхајмом, чија је злочиначка нацистичка прошлост у Другом свјетском рату у Југославији и Грчкој увелико била објелодањена.

1989. - Умро енглески филозоф Џулс Алфред Ејер, чија је књига "Језик, истина и логика" својеврстан манифест логичког позитивизма. Остала дјела: "Заснивање емпиријског знања", "Проблем сазнања", "Појам особе".

1991. - Територијална одбрана Словеније напала је војнике Југословенске народне армије, чиме је почео рат у сјеверној југословенској републици и пале прве жртве насилне сецесије. Два дана раније Скупштина побуњене републике прогласила је независност Словеније, а сутрадан су њени делегати напустили Скупштину СФРЈ.

1993. - Америчке оружане снаге бомбардовале су ирачку пријестоницу Багдад са 23 крстареће ракете. Циљ бомбардовања је било сједиште ирачке обавјештајне службе, али је убијено и рањено и више десетина цивила.

1997. - Предсједник Таџикистана Имомали Рахмонов и вођа исламиста Саид Абдуло Нури потписали мировни уговор о окончању четворогодишњег грађанског рата у тој бившој совјетској републици.

1998. - У земљотресу у подручју турског града Адана погинуло је најмање 120 људи.

2000. - Врховни савјет одбране за начелника Генералштаба Војске Републике Српске /ВРС/ поставио генерала Новицу Симића. Сагласност за Симићево именовање потписао је дотадашњи начелник Генералштаба ВРС генерал Момир Талић.

2003. - Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић пребачена из Хага у Шведску, на одслужење затворске казне, на коју је осуђена пред Хашким трибуналом.

2004. - У Србији одржан други круг предсједничких избора, у којем је кандидат Демократске странке Борис Тадић побиједио кандидата Српске радикалне странке Томислава Николића. Први круг одржан је 13. јуна.

2007. - Пензионисани генерал и бивши командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић, оптужен за ратне злочине над Србима, отпутовао у Хаг.

2008. - Комисија за симболе Републике Српске утврдила је да приједлог за нову химну Српске буде композиција "Моја република" аутора Младена Матовића.

2008. - Бил Гејтс отишао, након 30 година, са руководећег мјеста америчког софтверског гиганта "Мајкрософта" - дa би се посветио филантропији.

 
Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 2. јул На данашњи дан, 2. јул
На данашњи дан, 1. јул На данашњи дан, 1. јул
На данашњи дан, 30. јун На данашњи дан, 30. јун
Најчитаније
  • То нису били људи, већ звијери: Страдање браће Петра и Павла
    9h 24m
    6
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 КМ
    6h 51m
    7
  • Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО)
    11h 15m
    3
  • На данашњи дан умро велики Борислав Пекић: Српски писац који је свој живот посветио борби за слободу
    10h 4m
    0
  • Српска невјеста из Холивуда
    10h 26m
    0