На данашњи дан, 29. април

29.04.2024. 08:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је понедјељак, 29. април, 120. дан 2024. До краја године има 246 дана.

1429. - Француска национална јунакиња Јованка Орлеанка у Стогодишњем рату, на челу одреда од 800 људи, ушла у Орлеан и послије неколико дана натјерала у бјекство енглеске освајаче, који су седам мјесеци опсједали град.

1628. - Шведска и Данска су у Страслунду склопиле савез против чешког генерала у служби Хабсбурговаца, грофа Албрехта Венцела фон Валенштајна, који је у Тридесетогодишњем рату предводио римокатоличку војску против протестантских снага, чиме је и Шведска ушла у тај вјерски рат.

1769. - Рођен енглески војсковођа и државник Артур Велзли - први војвода од Велингтона који је поразио француског цара Наполеона Првог 1815. код Ватерлоа. Као вођа торијевске деснице био је премијер од 1828. до 1830.

1818. - Рођен руски цар Александар Други Николајевич Романов, који је 1861. - шест година по ступању на пријесто, ослободио сељаке феудалних обавеза. Током владавине до 1881. - кад су га убили чланови тајног терористичког удружења "Народна воља" - прогонио је носиоце напредних идеја, али је спровео буржоаске реформе, реорганизовао судство, управу и војску и освојио Киргизију, Туркменију, Узбекистан и дијелове Кавказа.

1837. - Рођен француски генерал Жорж Ернест Буланже, министар војске од 1886. до 1887, вођа утицајног политичког покрета који умало није срушио Трећу Републику. Створио је реакционарни и антипарламентарни покрет буланжиста, окупивши све непријатеље Републике, коју је тежио да уништи и да обнови монархију у Француској. Кад су га републиканци оптужили за покушај преврата, побјегао је у Белгију, гдје је 1891. извршио самоубиство.

1854. - Рођен француски математичар, физичар и филозоф Жил Анри Поенкаре, који је прије Алберта Ајнштајна засновао специјалну теорију релативитета. Објавио је више од 500 математичких радова, изучавао је аналитичку и небеску механику, хидродинамику, астрономију, геодезију, теоријску и математичку физику. Створио је теорију аутоморфних функција, један је од оснивача топологије, развио је електромагнетску теорију свјетлости, електрицитета и оптике Џејмса Максвела, математичке методе у небеској механици и астрономији, дао критичку анализу космогонијских хипотеза. У филозофији се бавио теоријом науке, теоријом сазнања и општом методологијом. Објавио је 32 књиге. Дјела: "Наука и хипотеза", "Вриједност науке", "Наука и метода", "Нове методе небеске механике 1-3".

1892. - У Београду су српски писци и научници основали Српску књижевну задругу, чији је први предсједник био Стојан Новаковић, а потпредсједник Јован Јовановић - Змај, који је израдио и њен амблем. Прва објављена књига била је "Живот и прикљученија" Доситеја Обрадовића.

1899. - Рођен српски историчар књижевности Милош Савковић, професор гимназије у Београду. Убили су га четници 1943. Дјела: "Историја југословенске књижевности" , студије о српским и хрватским писцима, огледи о француским реалистима.

1899. - Рођен амерички пијаниста, композитор и шеф оркестра - Едвард Кенеди "Дјук" Елингтон, један од најзначајнијих џез музичара. Оркестар који је основао 1926. узор је свим оркестрима џез музике. Написао је око 2.000 композиција.

1901. - Рођен јапански цар Хирохито, који је владао од 1921, кад је као регент замјењивао болесног оца. Крунисан је 1926. и био на пријестолу до смрти 1989. Послије пораза Јапана у Другом свјетском рату - током којег је подстицао освајања, не осврћући се на огромне патње покорених нација - 1946. се одрекао "божанског поријекла". Власт му је знатно ограничена уставом из 1947. и од тада је међу Јапанцима упорно ширен мит о доброћудном цару, кога је од свега највише занимала ботаника.

1907. - Рођен амерички филмски режисер аустријског поријекла Фред Цинеман, аутор филмова реалистичке опсервације и ангажованог третмана социјалних проблема и унутрашњих моралних сукоба. Филмови: "Очи у ноћи", "Седми крст", "Људи", "Тереза", "Тачно у подне", "Сват", "Одавде до вјечности" , "Оклахома!", "Шешир пун кише", "Старац и море", "Прича о калуђерици", "Човјек за сва времена" , "Операција `Шакал`".

1936. - Рођен индијски диригент и виолиниста Зубин Мехта, један од највећих диригената 20. вијека, који је каријеру професионалног диригента започео наступима у Југославији и Белгији. Његово дириговање одликује фасцинантна сугестивност, романтична топлина израза и раскошна сонорност.

1945. - Америчке трупе у Другом свјетском рату ослободиле најстарији њемачки концентрациони логор Дахау, који су нацисти основали 1933. У њему је убијено око 70.000 људи, укључујући 6.000 Југословена.

1945. - У Другом свјетском рату капитулирале њемачке снаге у сјеверној Италији, Аустрији, Штајерској и Корушкој.

1951. - Умро аустријски филозоф Лудвиг Витгенштајн, заслужан што је проблематика језика, значења и смисла исказа добила посебно мјесто у филозофији. Дела: "Филозофска истраживања", "Плава и смеђа књига", "Напомене о основама математике", "Филозофске напомене".

1965. - Влада Аустралије одлучила да пошаље трупе у Вијетнам ради помоћи снагама јужновијетнамског режима и америчкој војсци у борби против армије Сјеверног Вијетнама и Вијетконга, ослободилачког покрета Јужног Вијетнама.

1975. - Американци у хаосу напустили Сајгон, неславно окончавши двије деценије интервенције САД у Вијетнаму, чиме је практично завршен Вијетнамски рат током којег је погинуло више од 58.000 америчких војника.

1980. - Умро енглески филмски режисер Алфред Хичкок, који се прославио филмовима криминалистичког жанра и страве, у којима је са својеврсним хумором сликао грађанско друштво. Био је мајстор филмске монтаже, напетости и амбијента. Филмови: "Човјек који је сувише знао", "Ребека", "Птице", "Психо", "39 степеница", "Тајни агент", "Озлоглашена", "Случај Парадин", "Конопац", "Прозор у дворишту", "Позови М. ради убиства", "Невоље са Харијем", "Марни", "Топаз", "Породична завјера", "Френезија", "Вртоглавица", "Сјевер-сјеверозапад".

1991. - У земљотресу у совјетској републици Грузији погинуло више од 140 људи.

1995. - У Шри Ланки тамилски побуњеници оборили војни авион, усмртивши 52 особе у летјелици.

1999. - С неколико пројектила испаљених из авиона НАТО срушен телекомуникациони торањ на Авали. Тај објекат, виши од 200 метара, изграђен 1965, био је један од најпрепознатљивијих симбола Београда.

2003. - Пензионисани хрватски генерал Јанко Бобетко, кога је Хашки трибунал оптужио за ратне злочине над Србима у Медачком џепу 1993. године, умро у својој кући.

2008. - Умро Алберт Хофман, швајцарски хемичар, проналазач ЛСД-а.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 15. мај На данашњи дан, 15. мај
На данашњи дан, 14. мај На данашњи дан, 14. мај
На данашњи дан, 13. мај На данашњи дан, 13. мај
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    13h 51m
    5
  • ПУ Источно Сарајево: Лице пријављено због клевете
    23h 24m
    1
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    23h 1m
    0
  • Муж убио супругу, па себе у Миљевини
    1h 6m
    0
  • Војник ОС БиХ Младен Јовичић први помогао породици којој се запалио аутомобил на ауто-путу
    20h 22m
    0