На данашњи дан, 29. август

29.08.2019. 08:09
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је четвртак, 29. август, 241. дан 2019. До краја године су 124 дана.

1521. - Турци под командом султана Сулејмана Другог, послије двомјесечне опсаде, први пут освојили Београд. Потом су силом иселили већину становника и сав град опљачкали, однијевши у Цариград многе културне и историјске вриједности.

1526. - Више од 100.000 Турака под командом султана Сулејмана Другог код Мохача за мање од два часа поразило око 30.000 Мађара, чиме је нестала Угарска као самостална држава. У бици је погинуло 24.000 Мађара, укључујући угарског краља Лудвика Другог.

1619. - Рођен француски државник Жан Батист Колбер, министар финансија краља Луја Четрнаестог, један од родоначелника привредног протекционизма. Увео је заштитне царине, дао велике повластице индустрији, повећао извоз, ојачао колонијалну експанзију и експлоатацију. Усавршио је и повећао трговачку и ратну морнарицу и модернизовао ратне луке.

1632. - Рођен енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма и либералистичке филозофије. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и успоставио начело да нема ничег у разуму што претходно није прошло кроз чула и да све идеје којима разум оперише потичу из искуства. Као политички филозоф залагао сe за вјерску толеранцију и поштовање мишљења и опредјељења других, за ограничење владарске моћи и законску заштиту индивидуалних права и слобода грађана. Снажно је утицао на касније филозофе емпиричаре и теоретичаре либералног друштва и грађанске државе. Дјела: "Оглед о људском разуму", "Писма о толеранцији", "Двије расправе о влади", "Васпитање".

1756. - Инвазијом на Саксонију пруски краљ Фридрих Други отпочео Седмогодишњи рат.

1792. - Најмање 900 људи удавило се на британском ратном броду "Ројал Џорџ" у каналу Спитхед код јужне енглеске луке Портсмаут, гдје је био на оправци.

1820. - У Португалији под утицајем идеја Француске револуције избила антимонархистичка побуна, послије које је краљ Жоао Шести присиљен да прихвати демократски устав, који је суспендовао већ 1821, чим су ојачале војно-феудалне снаге.

1825. - Португалија признала независност Бразила под царем Педром Првим.

1842. - Први опијумски рат између Велике Британије и Кине окончан миром у Нанкингу, којим су Кантон, Шангај и остале кинеске луке отворене за британске трговце. Британци су добили широке трговинске повластице, а Кина је, послије уплитања осталих велесила, потпуно потпала под утицај западних држава.

1862. - Рођен белгијски писац фламанског поријекла Морис Метерлинк, добитник Нобелове награде за књижевност 1913. Дјела: позоришни комади "Пелеас и Мелисанда", "Мона Вана", "Плава птица", "Принцеза Мален", дјела филозофско-лирске инспирације "Мудрост и судбина", "О смрти", "Живот пчела", "Живот мрава", збирка пјесама "Топли стакленци".

1871. - Рођен француски државник Албер Лебрен, предсједник Француске од 1932. до 1940. Као посљедњи предсједник Треће републике послије нацистичке окупације у Другом свјетском рату је натјеран да власт преда марионетској влади маршала Анрија Филипа Петена.

1885. - Њемачки инжењер Готлиб Дајмлер патентирао први мотоцикл.

1915. - Рођена шведска глумица Ингрид Бергман, која је свјетску славу стекла филмовима снимљеним у САД. Филмови: "Др Џекил и господин Хајд", "За ким звона звоне", "Плинско свјетло" /награда "Оскар"/, "Озлоглашена", "Тријумфална капија", "Јованка Орлеанка", "Стромболи", "Европа 51", "Ми жене", "Хелена и мушкарци", "Анастасија" /награда "Оскар"/, "Интермецо", "Волите ли Брамса", "Посјета", "Бјегунац у Бечу", "Казабланка" /награда "Оскар"/.

1923. - Рођен енглески филмски и позоришни глумац, продуцент и режисер Ричард Семјуел Атенборо, који је играо у више од 60 филмова и остварио низ сјајних улога. Филмови: "Млади Винстон", "Недостижни мост", "Магија смрти", "Ганди".

1944. - На захтјев избјегличке југословенске владе, која је то учинила под притиском британског премијера Винстона Черчила, краљ Југославије Петар Други Карађорђевић у Другом свјетском рату одузео команду Дражи Михаиловићу и признао маршала Јосипа Броза /Тито/ за јединог вођу југословенских снага отпора нацистичком окупатору.

1945. - Трупе САД под командом генерала Џорџа Маршала у Другом свјетском рату почеле искрцавање на тло пораженог Јапана.

1949. - СССР извео прву експлозију атомске бомбе, али је Москва о томе ћутала. Кад су 22. септембра 1949. експлозију потврдиле владе САД, Велике Британије и Канаде, срушила се као кула од карата теорија владе САД о глобалној надмоћи, што је изазвало велико комешање у Вашингтону, а "јастребови" у владајућим круговима су чак предлагали превентивни рат - док је још сигурно да су САД премоћне.

1958. - Рођен амерички поп-пјевач афричког поријекла Мајкл Џозеф Џексон, познат по екстравагантном животу, који је стекао свјетску славу, али и презир црнаца кад је након низа хируршких захвата постао "бијелац".

1960. - Јордански премијер Хаза ел Маџали погинуо од подметнуте експлозије, за шта су оптужени терористи из Сирије.

1975. - У преврату оборен предсједник Перуа генерал Хуан Веласко Алварадо, а власт је преузео премијер - генерал Франсиско Моралес Бермудес.

1975. - Умро ирски државник Емон де Валера, вођа партије "Шин фејн" од 1917. до 1926, с два краћа прекида премијер од 1937. до 1959, послије чега је до 1973. био предсједник Ирске. Због учешћа у устанку "Црвена паства" 1916. године Енглези су га осудили прво на смрт, па на доживотну робију, али је ослобођен 1917. Предводио је 1922. Даблински устанак, послије чије је пропасти 1923. објавио крај оружане борбе. Био је 1932. предсједник Друштва народа.

1987. - Умро Ли Марвин, амерички филмски глумац. Након низа филмова добио је Оскара за улогу у филму "Кaт Бaлоу" /Cat Ballou/ 1965. године. Глумио је и у филму "12 жигосаних". 

1991. - Совјетски парламент суспендовао Комунистичку партију и замрзнуо њене банковне рачуне, под оптужбом да је била умијешана у покушај државног удара.

1995. - Предсједник Грузије Едуард Шеварднадзе само огребан у снажној експлозији аутомобила-бомбе испред зграде парламента у Тбилисију.

1996. - Руски авион "тупољев 154", који је превозио рударе на удаљено арктичко острво, ударио у један планински врх у Норвешкој и најтежу авионску несрећу на новрешком тлу није преживио нико од 141 путника и чланова посаде. 

2004. - Принц Александар Други Карађорђевић открио споменик вожду Карађорђу, постављеном у близини манастира Добрун, код Вишеграда. 

2004. - У Чеченији одржани пријевремени предсједнички избори на којим је побиједио Алу Алханов. 

2015. - Умро Милорад Екмечић, историчар, књижевник, професор Филозофског факултета у Сарајеву и Београду, академик, члан Сената Републике Српске, оснивач Академије наука и умјетности Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. јун На данашњи дан, 19. јун
На данашњи дан, 18. јун На данашњи дан, 18. јун
На данашњи дан, 17. јун На данашњи дан, 17. јун
Најчитаније
 • Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе
  23h 32m
  0
 • Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
  1h 36m
  2
 • Преминуло троје заражених Легионелом
  18h 6m
  0
 • ЦИК казнио СНСД и ДНС због преурањене кампање
  15h 41m
  0
 • УЕФА жестоко казнила Хрвате!
  16h 16m
  1