На данашњи дан, 29. децембар

29.12.2019. 08:45
0
ИЗВОР: Срна

Данас је недјеља, 29. децембар, 363. дан 2019. До краја године остала су два дана.

1921. - САД, Велика Британија, Француска, Италија и Јапан потписали Вашингтонски споразум о ограничавању морнаричког наоружања, али је Јапан изабрао исти датум 1934. да иступи из споразума.

1926. - Умро аустријски писац Рајнер Марија Рилке, један од највећих лиричара њемачког језика. Студирао је историју умјетности, књижевност и филозофију у Прагу, Минхену и Берлину, а затим га је истраживачки дух одвео на путовања широм Европе и Африке. Комплетна личност, повучен у себе и преосјетљив, постао је израз једног времена и свијета на размеђи Истока и Запада, посебно мјешавине словенског и германског. Дјела: збирке "Нове пјесме", "Девинске елегије", "Сонети Орфеју", "Мелодија о љубави и смрти", "Књига часова", "Пјесма о љубави и смрти корнета Кристофа Рилкеа", "Књига слика", "Часловац", роман "Записи Малтеа Лауридса Бригеа".

1940. - Њемачко ваздухопловство извело највеће бомбардовање Лондона у Другом свјетском рату, које је британској пријестоници нанијело највећа разарања након "великог пожара" 1666, када су уништене четири петине града.

1941. - Италијански фашистички диктатор Бенито Мусолини у Другом свјетском рату, у писму вођи нацистичке Њемачке Адолфу Хитлеру, нагласио да прије прољећа, према заједничком плану и уз ангажовање италијанских и њемачких снага, морају да буду ликвидирана жаришта устанка у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

1942. - У Бихаћу у Другом свјетском рату основан Уједињени савез антифашистичке омладине Југославије. Послије ослобођења та организација је често мијењала име - Народна омладина Југославије, Савез омладине Југославије, Савез Социјалистичке омладине Југославије. Распала се 1991. послије отцјепљења четири југословенске републике.

1972. - Приликом пада путничког авиона "локид Л-1011" америчке компаније "Истерн ерлајнз" у мочвару Еверглејдс на Флориди погинуло 99 људи.

1973. - Филипински диктатор Фердинанд Маркос, штићеник САД, наставио да влада по окончању другог предсједничког мандата - када, премa уставу, није могао поново да буде биран. На основу ванредног стања које је завео 1972. владао је декретима све док у побуни није збачен с власти 1986.

1984. - Умро српски писац Гвидо Тартаља, кога су поједини књижевни критичари назвали "Змај савремене књижевности за дјецу". Објавио је више од 30 књига, а за многе његове пјесме компонована је музика за дјечије хорове. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Дјела: збирке пјесама "Песма и град", "Лирика", "Зачарани круг", "Срмена у граду птица", "Песме", пјесме за дјецу "Оживела цртанка", "Шта месеци причају", "Од облака до маслачка", "Дедин шешир и ветар", "Гусарска дружина", "Први лет".

1986. - Умро енглески државник и публициста Морис Харолд Макмилан, премијер Велике Британије од 1957. до 1963. Претходно је у кабинетима конзервативаца био државни подсекретар, министар авијације, стамбених питања, одбране, финансија и иностраних послова. Дјела: политички списи "Средњи пут", "Економски аспекти одбране", мемоари о Другом свјетском рату "Вјетрови промјене", "Избијање рата", "Плима среће", "Јахање олује".

1989. - Парламент Чехословачке за шефа државе изабрао чешког писца Вацлава Хавела, дугогодишњег дисидента под комунистичким режимом, који је као "државни непријатељ" провео пет година у затвору. Он је наслиједио Густава Хусака, који је претходно под притиском јавности поднио оставку.

1992. - Скупштина Савезне Републике Југославије /СРЈ/ изгласала неповјерење првој влади СРЈ Милана Панића, која је запала у кризу мјесец дана прије тога, кад је из ње иступило троје министара из Србије. За вршиоца дужности премијера именован је потпредсједник Владе Радоје Контић.

1993. - Ватикан и Израел, послије 2.000 година углавном непријатељских односа Римокатоличке цркве и Јевреја, усвојили документ о међусобном признању Свете столице и јеврејске државе.

1994. - У удесу турског путничког авиона, који се срушио у источном дијелу Турске, погинуло 53 од 76 путника и чланова посаде.

1996. - Влада Гватемале и вође герилског покрета потписали споразум којим је послије 36 година званично окончан посљедњи и најдужи грађански рат у централној Америци.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 18. октобар На данашњи дан, 18. октобар
На данашњи дан, 17. октобар На данашњи дан, 17. октобар
На данашњи дан, 16. октобар На данашњи дан, 16. октобар
Најчитаније
  • Албанац који је задужио Србе
    3h 4m
    6
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    23h 10m
    0
  • Радник "Електро-Херцеговине" животно угрожен након пада са стуба
    22h 0m
    0
  • Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
    18h 49m
    0
  • Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413
    18h 26m
    0