На данашњи дан, 4. мај

04.05.2021. 08:03
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је уторак, 4. мај, 125. дан 2021. До краја године има 241 дан.

1471. - Побједом присталица династије Јорк у бици код Туксберија над војском династије Ланкастер у "Рату двију ружа" енглески краљ Едвард Четврти вратио круну, збацивши с пријестола Хенрија Шестог.

1493. - Папа Александар Шести, Шпанац, издао едикт о подјели Новог свијета између Шпаније и Португалије, према којем све новооткривене земље западно од Азора треба да припадну Шпанији.

1825. - Рођен енглески биолог и филозоф Томас Хенри Хаксли, ватрени поборник теорије Чарлса Дарвина. Снажно се противио традиционалној теологији и сковао је термин "агностицизам" да би описао сопствену позицију. Од 1883. до 1885. био је предсједник Краљевског друштва /Академија наука/. Еволуционистичка схватања изнио је у дјелу "Мјесто човјека у природи". Остала дјела: "Еволуција и етика", "Наука и култура", "Приручник компаративне анатомије кичмењака".

1827. - Рођен енглески истраживач Џон Ханинг Спик, први Европљанин који је у августу 1858. видио афричко језеро Викторија, тврдећи да је оно извориште Нила. Претходно је у јануару исте године с Ричардом Бартоном, који је предводио експедицију, открио језеро Тангањика. Његову теорију о изворишту највеће афричке ријеке оспоравао је Бартон, који је сматрао да је Тангањика извориште Нила, па је Спик као предводник нове експедиције у јулу 1862. успио да стигне до мјеста на којем Нил извире из језера Викторија. Уочи расправе двојице истраживача у Краљевском географском друштву у Лондону Спик се несрећним случајем убио у септембру 1864. током лова на јаребице.

1869. - Умро српски писац и политичар Јован Хаџић, познат и као Милош Светић, први предсједник Матице српске, противник Вука Караџића - за разлику од њега бранио је етимолошки правописни принцип и негирао фонетски. Сматрао је да књижевни језик ваља обогатити славјаносербским ријечима. Био је адвокат, директор гимназије у Новом Саду и радио је на изради Грађанског законика Србије. Уређивао је "Сербски летопис" и "Голубицу" и покренуо часопис "Огледало сербско". Писао је поезију у псеудокласицистичком стилу и преводио грчке и римске писце - Хомера, Хорација и Вергилија - и њемачке, укључујући Јохана Волфганга Гетеа.

1885. - Умро српски кнез Александар Карађорђевић, син вође Првог српског устанка Карађорђа. У вријеме његове владавине донесен је Грађански законик и реформисано судство, Србији 1856. на Париском конгресу дате гаранције великих сила и објављено "Начертаније" Илије Гарашанина /спољнополитички програм/. Послије свргавања кнеза Михаила Обреновића на пријесто су га 1842. довели уставобранитељи. Због супротстављања њиховом Савјету и везивања за Аустрију, "кајмакамска" струја уставобранитеља га је збацила 1858. на Светоандрејској скупштини и вратила на пријесто кнеза Милоша Обреновића.

1891. - У Београду основана Жељезничка задруга ради кредитирања особља Српских државних жељезница. Задруга се одржала до данас упркос низу ратова и промјена система.

1903. - Погинуо Гоце Делчев, вођа национално-револуционарног покрета у Македонији против Турака. За њега бугарска историографија тврди да је бугарски национални јунак, а скопски извори да је - македонски. У Софији је као питомац војне школе ширио социјалистичке идеје, па је из ње избачен. Због ниског раста није успио да се упише на Војну академију у Београду. Двије године је био учитељ, а од 1896. се с малом четом борио против Турака. Погинуо је три мјесеца прије избијања Илинденског устанка, чији је почетак одлагао, сматрајући с правом да је преурањен и слабо припремљен.

1919. - Кинески студенти демонстрирали против одлуке Версајске мировне конференције да њемачке посаде у провинцији Шантунг преда Јапану. Акција позната као "Покрет 4. маја", у коју су убрзо укључени и радници, одлучујуће је подстакла оснивање Комунистичке партије Кине у јулу 1921.

1928. - Рођен египатски државник Хосни Мубарак, предсједник Египта од 1981. године, након убиства Анвара ел Садата.

1929. - Рођена америчка глумица холандског поријекла Еда фан Хемстра Хепберн, позната као Одри Хепберн, амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а. Филмови: "Празник у Риму" /награда "Оскар"/, "Доручак код Тифанија", "Моја драга леди", "Сабрина", "Рат и мир", "Љубав поподне".

1960. - Совјетски лидер Никита Хрушчов објавио да је 1. маја дубоко изнад територије СССР-а оборен амерички шпијунски авион "У-2" и да је заробљен пилот Гери Пауерс. Због тога је отказана конференција великих сила у Паризу - Хрушчов је одбио сусрет с предсједником САД Двајтом Ајзенхауером.

1970. - Америчка Национална гарда убила четири и ранила 11 студената Универзитета Кент у држави Охајо, који су демонстрирали против Вијетнамског рата.

1979. - Вођа конзервативаца Маргарет Тачер послије побједе над лабуристима на парламентарним изборима постала прва жена премијер у историји Велике Британије.

1980. - Умро Јосип Броз Тито, доживотни предсједник СФРЈ и Савеза комуниста Југославије, врховни командант оружаних снага, који је управљао Југославијом 35 година. Рођен је 25. маја 1892. године у Кумровцу, Хрватска. Изучио је у Сиску браварски занат, па је почео да ради као металски радник у Загребу, а затим у фабрикама у више земаља. Као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату. Тешко рањен и заробљен 1915. године на Карпатима, на Источном фронту. Побјегао из заробљеништва и учествовао у Октобарској револуцији. У Југославију се вратио крајем октобра 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије Југославије, а 1937. њен генерални секретар, вољом Јосифа Стаљина, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића. Радио је 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви. Као вођа КПЈ водио је у Другом свјетском рату партизански устанак против Нијемаца од 1941. године до краја рата. Био је један је од оснивача и истакнутих лидера Покрета несврстаних.

1982. - Аргентинска армија у Фокландском рату ракетом потопила британски разарач "Шефилд", усмртивши 20 људи.

1990. - Изборе у Хрватској добила Хрватска демократска заједница Фрање Туђмана, која се заузимала за отцјепљење Хрватске од СФР Југославије, што је убрзо изазвало грађански рат.

1999. - У ваздушној бици против четири авиона НАТО пакта на небу изнад Ваљева у авиону "миг 29" погинуо пилот потпуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука ВЈ у Батајници. На радио-вези забиљежене су његове посљедње ријечи у неравноправној борби: "Имам их, имају и они мене"... Посмртно је унапријеђен у чин пуковника.

1999. - Парламент Бугарске одобрио авионима НАТО пакта коришћење бугарског ваздушног простора у агресији на Савезну Републику Југославију. Исто је поступила и Румунија, али су румунски аеродроми, због техничке неопремљености, били неупотребљиви за летјелице НАТО-а.

2001. - Предсједник југословенског Координационог тијела за југ Србије Небојша Човић и савезни министар за етничке и националне заједнице и члан Координационог тијела Расим Љајић потписали у Бујановцу двије изјаве о примирју и успостављању безбједности и мира са наоружаним Албанцима у зони Лучана и села Турија у бујановачкој општини.

2004. - Хрватска ратификовала Споразум о расподјели средстава и дугова бивше СФРЈ.

2006. - Амерички суд изрекао Закаријусу Мусаујиу казну доживотног затвора због терористичког напада на САД 11. септембра 2001. године.

2007. - Преминуо академик Гашо Миљановић, први предсједник Уставног суда Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 20. април На данашњи дан, 20. април
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 53m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 4m
    5
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 50m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 12m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    22h 26m
    5