На данашњи дан, 4. новембар

04.11.2021. 07:51
0
ИЗВОР: Срна

Данас је четвртак, 4. новембар, 308. дан 2021. До краја године има 57 дана.

1307. - Швајцарска Конфедерација прогласила независност од Аустрије.

1650. - Рођен енглески краљ Вилијам Трећи - Орански, који је током владавине од 1689. до 1702. учврстио режим под доминацијом буржоаско-земљопосједничког парламента. Под његовом влашћу Енглеска је поново заузела Ирску.

1847. - Умро њемачки композитор и диригент Феликс Менделсон, оснивач конзерваторијума у Лајпцигу, истакнути представник романтизма. Као пијаниста дебитовао је у деветој години, у 15. је написао прву симфонију, а у 16. мајсторско дјело - сценску музику за "Сан љетње ноћи". С успјехом се огледао у свим музичким областима, осим у опери и његова дјела се одликују класичарским третманом облика и хармоније. Дјела: симфоније "Шкотска", "Италијанска", увертира "Хебриди" или "Фингалова пећина", клавирска композиција "Пјесме без ријечи", ораторијуми "Паулус", "Елијас", "Концерт за виолину и оркестар у Е-молу", соло пјесме, камерна музика.

1890. - У Лондону отворена прва линија подземне електричне жељезнице у свијету.

1908. - Умро српски историчар, писац, фолклориста, педагог и преводилац Милан Милићевић, члан Српске краљевске академије. Дјела: историјска - "Кнежевина Србија", "Кнез Милош у причама", "Карађорђе у говору и твору", "Поменик знаменитих људи српског народа новијега доба", приповијетке: "Зимње вечери", "Летње вечери", "Међудневица".

1918. - У Првом свјетском рату погинуо енглески писац Вилфред Овен, чија је поезија најснажнија осуда ратних звјерстава. Знатно је утицао на модерне енглеске пјеснике, посебно на Вистена Хјуа Одна и Стивна Спендера.

1918. - Силе Антанте се у Првом свјетском рату сагласиле са условима капитулације Њемачке, заснованим на "14 тачака" предсједника САД Вудра Вилсона.

1921. - Јапанског премијера Такашија Хару убио десничарски фанатик.

1922. - У Долини краљева код Луксора у Египту енглески археолог Хауард Картер открио гроб фараона Тутанкамона.

1931. - Друштво народа оптужило Јапан због агресије на Манџурију. Кад га је осудила свјетска јавност, Јапан је напустио Друштво народа у марту 1933.

1939. - На тражење предсједника Френклина Рузвелта Конгрес је донио закон о продаји ратног материјала на основу принципа "плати, па носи", што је био први корак САД на путу уласка у Други свјетски рат. У марту 1941. тај закон је замијењен новим - о зајму и најму - с још већим повластицама земљама које су се бориле против фашизма.

1942. - Британска Осма армија генерала Бернарда Ло Монтгомерија у египатској пустињи код градића Ел Аламејн у Другом свјетском рату потукла њемачко-италијански Афрички корпус генерала Ервина Ромела, готово га уништивши послије 12 дана огорчених борби. Четири дана потом је услиједило искрцавање савезника у сјеверној Африци послије којег су у мају 1943. потпуно сломљене снаге сила Осовине у Африци.

1946. - Основан УНЕСКО /Организација УН за образовање, науку и културу/ ради рјешавања проблема образовања у земљама погођеним Другим свјетским ратом. Касније су задаци Унеска проширени, посебно у заштити културног и историјског блага и размјени научних радника и публикација.

1952. - Републиканац Двајт Ајзенхауер побиједио на изборима за предсједника САД, али се потом није нарочито истакао током два четворогодишња мандата. Бивши генерал је много говорио о миру, али је знатно више енергије уложио у трку у наоружању у вријеме хладноратовског надметања Запада и Истока.

1956. - Умро српски археолог Милоје Васић, један од оснивача археологије у Србији, професор Универзитета у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Његово животно дјело је откопавање преисторијског насеља Винча. На основу тога поставио је тезу да подунавска култура потиче из Средоземља
/егејска култура/ и предње Азије, а не из нордијских земаља. Објавио је више од сто научних радова. Дјела: "Преисторијска Винча, 1-2", "Архитектура и скулптура у Далмацији", "Жича и Лазарица", "Јонска колонија Винча".

1956. - Совјетска армија угушила побуну у Мађарској, а умјесто Имре Нађа, који је склониште потражио у амбасади Југославије, премијер је постао Јанош Кадар.

1966. - Највеће поплаве у историји Италије погодиле трећину њене територије, а у Фиренци је знатно оштећено културно благо, укључујући многе фреске на зидовима палата и цркава.

1976. - Велика Британија предложила независност Јужне Родезије под владавином црначке већине од 1. марта 1978.

1979. - Исламски студенти у Техерану окупирали амбасаду САД, чија су 52 службеника потом 444 дана држали као таоце, тражећи изручење збаченог шаха Резе Пахлавија.

1980. - За предсједника САД изабран републиканац Роналд Реган, који је на положају остао два мандата, пошто је добио и изборе 1984.

1983. - У Либану погинуло више од 40 израелских војника од детонације камиона пуног експлозива, коју је изазвао исламски терориста-самоубица.

1984. - Први слободни избори у Никарагви завршени побједом Сандинистицког фронта, који је освојио 68 одсто гласова.

1995. - Убијен израелски премијер Јицак Рабин у тренутку кад је напуштао мировни митинг у Тел Авиву. Био је шеф владе од 1974. до 1977. и од јуна 1992. до тог дана - када га је револверским хицима усмртио јеврејски студент Јигал Амир. Од 1940. се као члан илегалног јеврејског покрета Палмах борио против британске колонијалне управе у Палестини и француских квислиншких трупа 1941. у Сирији. Од формирања Израела 1948, кад је у рату против Арапа командовао бригадом, био је у армији. Генерал и начелник генералштаба постао је 1964. и имао је истакнуту улогу у наношењу тешког пораза Арапима у рату 1967, али је послије поновног преузимања власти 1992. постао архитекта мировног процеса на Блиском истоку и измирења с Арапима. То је изазвало гњев израелских националиста, а посебно препуштање Палестинцима територија заузетих у рату 1967.

2008. - За предсједника САД изабран Барак Обама, кандидат Демократске партије, први Афроамериканац на тој функцији.

2019. - САД званично обавијестиле УН да започињу процес повлачења из Париског споразума о климатским промјенама.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    10h 34m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    10h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    10h 38m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 29m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 56m
    0