На данашњи дан, 5. фебруар

05.02.2022. 08:55
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је субота, 5. фебруар, 36. дан 2022. До краја године има 329 данa.

1782. - Шпанци преотели од Британаца средоземно острво Минорка.

1814. - У Бечу објављена "Мала простонародна славеносербска пјесмарица" Вука Караџића, која је означила почетак упознавања Европе са српском народном поезијом.

1840. - Рођен шкотски проналазач Џон Бојд Данлоп, који је 1887. изумио пнеуматску гуму. Изум је комерцијализовао 1890, у прво вријеме производећи гуме за бицикле, касније за аутомобиле, што је био један од најважнијих услова за убрзан развој аутомобилске индустрије.

1840. - Рођен британски конструктор оружја америчког поријекла Хајрем Стивенс Максим /Хирам Стевенс Маxим/, чији је митраљез конструисан 1884. назван "максим".

1876. - Кнез Милан Обреновић потписао "Устројство ђенералштаба" којим је основано Историјско одjељење Главног ђенералштаба, претеча Војног архива Србије.

1881. - Умро шкотски историчар и филозоф Томас Карлајл, чија се дјела, уз богатство чињеничног материјала, одликују живошћу маште и драматичношћу излагања. Дјела: "Француска револуција", "О херојима", "Живот Фридриха Великог", "Сартор Ресартус", "Чартизам", "Прошлост и садашњост", "Писма и говори Оливера Кромвела", "Критички есеји" /седам књига/.

1884. - Рођен српски писац Вељко Петровић, члан Српске академије наука и уметности, који је претежно писао о Војводини, њеном амбијенту и људима. Права је завршио у Будимпешти. У Првом балканском рату био је ратни дописник, а у Првом свјетском рату добровољац, потом начелник у министарству просвјете, предсједник Матице српске у Новом Саду и Српске књижевне задруге у Београду и управник београдског Народног музеја. Непосредним и родољубивим стиховима жигосао је национално отуђивање, корупцију и издају, а у интимној лирици био је импресиониста. Писао је и студије о књижевности и сликарству. Дјела: збирке пјесама "Родољубиве песме", "На прагу", "Стихови", збирке приповиједака ""Буња и други у Раванграду", "Варљиво пролеће", "Померене савести", "Препелица у руци", "Дах живота", "Молох".

1885. - Белгијски краљ Леополд Други прогласио афрички Конго личним посједом под називом "Независна Држава Конго".

1893. - Умро српски глумац Тоша Јовановић, члан Народног казалишта у Загребу и Народног позоришта у Београду, један од највећих српских глумаца 19. вијека. Посебно се истакао улогама хероја и љубавника. Први је глумац из Србије који је гостовао је у Будимпешти.

1917. - Усвајањем новог устава Мексико постао федеративна република 28 савезних држава. Прокламован је принцип да земља и рудно богатство припадају народу, црква је одвојена од државе, признато је право радника да се организују у синдикате, штрајкују и учествују у подјели профита, уведено је осмочасовно радно вријеме.

1919. - Рођен грчки државник и економиста Андреас Папандреу, први социјалистички премијер Грчке. Био је шеф владе од 1981. до 1989. и од 1993. до јануара 1996, кад се повукао због болести. Предавао је на америчким универзитетима Харвард и Беркли, а у политички живот Грчке ушао је 1961. као члан Уније центра, странке свога оца Георгиоса. У очевој влади био је министар, али је дао оставку због несугласица с десним струјама у партији, а 1965. је напустио земљу. По повратку, послије војног пуча 1967. затваран је као противник диктатуре, а 1968. добио је дозволу да оде у САД. Вратио се 1974. и основао Свегрчки социјалистички покрет /ПАСОК/, с којим је добио изборе 1977, а премијер је постао четири године потом кад је ПАСОК поново побиједио на изборима.

1941. - Њемачка у Другом свјетском рату у Берлину, на тајном састанку шефа дипломатије Јоахима фон Рибентропа с изаслаником југословенске владе Данилом Грегорићем, извршила јак притисак на Југославију да приступи Тројном пакту, што је она учинила 25. марта 1941.

1941. - Умро аустралијски писац Ендрју Бартон - Бањо Петерсон, аутор изврсних балада као што је "Човјек са сњежне ријеке". У роману "Брак" на сликовит начин описао је живот на овчарским фармама Аустралије.

1944. - Врховни командант Народноослободилачке војске Југославије Јосип Броз у Другом свјетском рату упутио депешу повјереницима у Србији, обавјештавајући их да им у специјалну мисију шаље британског мајора Џонија Ханикера, члана британске војне мисије при Врховном штабу НОВЈ, који ће Савезничкој мисији при Врховном штабу достављати "све ваше жеље у погледу помоћи савезничког ваздухопловства". У депеши је наглашено: "Врховни штаб ће, ипак, одлучити да ли ће предложени циљ да се бомбардује". Откривање садржине те поруке омогућило је историчарима да разријеше мистерију о разлозима бјесомучне англоамеричке ваздушне кампање по градовима у Србији и Црној Гори, током које су "савезници" до септембра 1944. мало наудили њемачкој војној сили, али су под изговором истјеривања Нијемаца убили хиљаде српских цивила. Деценијама послије рата - пошто се, ипак, шушкало о позадини ваздушних удара - тврдило се да Тито није имао никакве везе с њима, да се, чак, љутио на Енглезе и Американце због те чудовишне операције и да је протестовао због бездушног уништавања србијанских и црногорских градова и безразложног убијања беспомоћних цивила.

1945. - Америчке трупе под командом генерала Дагласа Макартура у Другом свјетском рату ушле у филипински главни град Манилу.

1971. - У Белфасту током немира убијен британски војник, први од доласка британских трупа у Сјеверну Ирску 1969.

1983. - У Лиону послије изручења из Боливије ухапшен ратни злочинац Клаус Барби, један од шефова Гестапоа у окупираној Француској. "Џелат из Лиона" - како су га звали - директно је одговоран за убиства и мучења хиљада француских родољуба у Другом свјетском рату, у Боливији се скривао 32 године.

1988. - Врховни суд СССР укинуо пресуду којом су у марту 1938. осуђени и потом убијени Николај Бухарин, Алексеј Риков и низ других високих совјетских партијских и државних руководилаца. Сви осуђени су рехабилитовани, јер је оптужба била измишљена према налогу Јосифа Стаљина.

1990. - Совјетски предсједник Михаил Горбачов на партијском пленуму рекао да Комунистичка партија мора да се одрекне монопола на власт.

1993. - У Београду основана Фондација "Борислав Пекић" ради трајног чувања и његовања успомене на великог српског писца, сређивања и публиковања његове рукописне заоставштине, издавања сабраних дјела, превођења на стране језике. Установљена је и Књижевна стипендија "Борислав Пекић".

1993. - Умро амерички режисер, сценариста и продуцент Џозеф Лео Менкевиц, добитник два "Оскара" за режију и два за сценарио. Филмови: "Све о Еви", "Писма за три жене", "Јулије Цезар", "Клеопатра", "Босонога контеса", "Бјекство", "Људи ће причати", "Тихи Американац", "Пет прстију", "Изненада прошлог љета".

1994. - На сарајевској пијаци "Маркале" погинуло 68 људи од експлозије наводно само једне минобацачке гранате, за шта су оптужени Срби да би - како се показало - било издејствовано повлачење тешког наоружања око Сарајева. Српска страна је негирала кривицу, тврдећи да је трагедију инсценирала влада у Сарајеву под контролом лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића. Никада није проведена независна истрага о том нападу, као ни послије експлозије готово на истом мјесту крајем августа 1995, која је послужила као покриће за масовне нападе авијације НАТО-а на Републику Српску.

1996. - Власти у Сарајеву су на своју руку - мимо знања Међународног суда у Хагу за ратне злочине - киднаповале српског генерала Ђорђа Ђукића, пуковника Алексу Крсмановића и још шест људи, пресревши их док су ишли на заказани састанак с представницима међународних војних снага. Суд у Хагу накнадно је легализовао отмицу наводних ратних злочинаца који су пребачени у холандску пријестоницу, гдје је потом у затвору умро обољели генерал Ђукић, а пуковник Крсмановић је ослобођен оптужбе.

1997. - Три највеће швајцарске банке - под снажним међународним притиском послије шокантних открића о њиховој срамној сарадњи с њемачким нацистима у Другом свјетском рату у скривању богатства отетог од убијених Јевреја - основале хуманитарни фонд од стотину милиона швајцарских франака за жртве холокауста.

2004. - Врховни суд Хрватске поништио неправоснажну пресуду Суда у Госпићу, којом је Србин Светозар Каран из Коренице осуђен крајем прошле године на 13 година затвора због наводних ратних злочина.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 50m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    7h 23m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    22h 0m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    7h 29m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    7h 27m
    0