На данашњи дан, 7. август

07.08.2020. 07:57
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је петак, 7. август, 220. дан 2020. До краја године има 146 дана.

1830. - Француска скупштина је за краља Француске изабрала Луја Филипа, послије пада Шарла Десетог Бурбонског у Јулској револуцији. Нови монарх је постао познат као "краљ грађанин".

1834. - Умро француски проналазач Жозеф Мари Жакар, који је 1801. изумио механички ткачки разбој, назван њему у част "Жакарова машина".

1858. - Краљица Викторија Прва Александрина изабрала Отаву за пријестоницу британског доминиона Канада.

1859. - Рођен српски глумац, редитељ и писац позоришних комада, хумористичких фељтона и комедија Илија Станојевић, познат као Чича-Илија. Најпопуларнији комичар свог времена, изузетно омиљен глумац, живог и спонтаног хумора и богатог духа. Изузев четири године у Српском народном позоришту у Новом Саду, цијелу каријеру провео је у Народном позоришту у Београду. Написао је лакрдију с пјевањем "Дорћолска посла", а с Јанком Веселиновићем комедију с пјевањем "Потера". Оставио снажан печат међу београдским боемима који су се окупљали у Скадарлији. Публику је посебно одушевљавао улогама Папа-Наска ("Дорћолска посла"), Кир Јање у истоименој комедији, Вула Пупавца у "Подвали", Калче у "Ивковој слави", Срете чизмара у "Злој жени", Штанцике у "Избирачици", Фалстафа у "Веселим женама", Ткача Цедуље у "Сну летње ноћи", Полонија у "Хамлету", Касија у "Јулију Цезару", улогама у "Уображеном болеснику" и "Грађанину као племићу".

1876. - Рођена холандска играчица Маргарета Гертруда Зеле, позната као Мата Хари - према имену које је прије Првог свјетског рата узела док је живјела на Јави, тада под колонијалном влашћу Холандије. Под изговором да је њемачка шпијунка стријељана је у близини Париза у октобру 1917.

1895. - Отворена прва међународна изложба модерне умјетности у Венецији, која се од тада одржава сваке друге године.

1900. - Умро њемачки револуционар Вилхелм Либкнехт, један од оснивача Друге интернационале 1889. Учествовао је у револуцији 1848. и 1849. у Њемачкој, потом је емигрирао и у Лондону је годинама сарађивао с Карлом Марксом. Седам година по повратку у отаџбину основао је Социјалдемократску партију Њемачке, а од 1874. неколико пута је биран у Рајхстаг.

1912. - Русија и Јапан су потписали споразум о подјели интересних сфера у Монголији и Манџурији.

1938. - Умро руски позоришни глумац, театролог и редитељ Константин Сергејевич Станиславски, оснивач Художественог театра у Москви 1898, чији је умјетнички руководилац и идеолог био до краја живота. У режији и глуми до савршенства је развио позоришни реализам. Основни принцип његове теорије јесте да глумац увијек мора истински да проживљава улогу. Његова теорија, позната као "систем Станиславског", имала је огроман утицај - и сада има велики број приврженика међу позоришним умјетницима. Дјела: "Мој живот у умјетности", "Глумчев рад над собом".

1942. - Почело искрцавање америчких поморско-десантних снага на острво Гвадалканал у групи Соломонских острва, чиме је означен почетак офанзивних дејстава савезника на Пацифику у Другом свјетском рату. Јапанци су на Гвадалканалу изградили ваздушно упориште ради напада на америчке конвоје који су пловили према Аустралији. Већ првог дана је заузет је главни циљ - Хендерсонов аеродром, али је услиједио изненадни јапански противнапад, тако да је права битка за Соломонска острва тек почињала, па су Американци потпуно овладали Соломонским острвима тек у фебруару 1943.

1945. - СССР у Другом свјетском рату објавио рат Јапану у складу са закључцима вођства антихитлеровске коалиције. Совјетске јединице с милион и по војника, 5.556 тенкова и 3.466 авиона су са три стране продрле у Манџурију. За кратко вријеме јапанска квантуншка армија је поражена и 21. августа је присиљена да прекине борбу. Послије само седмице дана Јапан је капитулирао. У том кратком рату Јапанци имали 60.000 погинулих и скоро 600.000 заробљених.

1957. - Умро амерички филмски глумац Оливер Норвел Харди, симпатични "дебељко", чији непоновљиви гегови у пару са Стеном Лорелом и сада засмијавају публику широм свијета. Филмови: "Ми из Оксфорда", "Два добра другара", "Фра Дијаволо", "Велики посао", "Удри бригу на весеље", "Наша жена", "На Дивљем западу".

1960. - Кубански премијер Фидел Кастро објавио одлуку о национализацији свих америчких компанија на Куби.

1960. - Обала Слоноваче прогласила независност од Француске.

1989. - Умрла Мира Траиловић, позоришни редитељ. Годинама је била једна од најдоминантнијих личности српског и свјетског театра. Основала је 1956. позориште "Атеље 212", а потом и БИТЕФ (Београдски интернационални театарски фестивал), чији је умјетнички директор била од 1967. до смрти. Била је и умјетнички директор Међународног позоришног фестивала у француском граду Нансију 1983. и 1984. Као редитељ представила је београдској публици први пут најзначајнија имена свјетске позоришне авангарде - попут Ежена Јонеска, Жан-Пол Сартра, Едварда Олбија, Томаса Стернса Елиота, Стањислава Игнација Виткјевича, а на сцену је поставила и хипи-мјузикл "Коса".

1990. - Афрички национални конгрес Нелсона Менделе послије 29 година одустао од оружане борбе против власти бијеле мањине, а заузврат влада Јужне Африке прихватила разговоре о окончању система апартхејда.

1997. - Камбоџански министар иностраних послова Унг Хуот формално преузео дужност првог премијера, замијенивши збаченог принца Нородома Ранарита.

1998. - Од експлозије аутомобила бомби, које су у америчке амбасаде у Кенији и Танзанији подметнули исламски терористи, погинуло најмање 215 људи у Најробију и 11 у Дар ес Саламу.

2000. - Главни штаб руске војске саопштио да су руске снаге ликвидирале 160 чеченских побуњеника у ваздушним и артиљеријским нападима на истоку и југозападу Чеченије.

2000. - Полијетањем авиона из Београда за Бањалуку национална копанија РС "Ер Српска" и Југословенски аеротранспорт /ЈАТ/ обновили ваздушни саобраћај имеђу Републике Српске и Југославије.

2007. - Телевизије у Србији и Републици Српској приказале снимак на којем се види како бивши командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић издаје наређење о спаљивању српских села у акцији од 14. до 17. септембра 1995. године.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
На данашњи дан, 17. април На данашњи дан, 17. април
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 54m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 8m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 19m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    21h 33m
    0