На данашњи дан, 7. новембар

07.11.2021. 08:52
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је недјеља, 7. новембар, 311. дан 2021. До краја године су 54 дана.

1598. - Рођен шпански сликар Франсиско де Сурбаран, један од најзначајнијих умјетника 17. вијека, који је снажним, готово бруталним реалистичким поступком обрађивао религијске теме. Сликајући у барокном маниру користио је оштар контраст свјетлости и таме ради постизања екстатичног драматског израза.

1781. - Злочиначка римокатоличка инквизиција у Севиљи посљедњи пут у Шпанији јавно спалила "грешнике" оптужене за јерес.

1867. - Рођена Марија Склодовска, пољски физичар, позната као Марија Кири, која је два пута добила Нобелову награду. Она и њен супруг Пјер Кири из руде урана издвојили су нове елементе - радијум и полонијум. Прва је жена која је стекла академску титулу париске Академије медицине и постала шеф Катедре за физику на Сорбони. Била је оснивач и директор Института за радијум у Паризу. С Пјером је 1903. подијелила Нобелову награду за физику, а 1911. је сама добила Нобелову награду за хемију. Послије Пјерове смрти 1906. је открила радиоактивност торијума. У част брачног пара Кири, једна мјерна јединица у физици је названа "кири".

1879. - Рођен руски револуционар јеврејског поријекла Лав Давидович Бронштајн, познат као Лав Троцки, један од вођа Октобарске револуције 1917. Учествовао је и у револуцији 1905. током које је предводио Петроградски совјет. У вријеме балканских ратова 1912. и 1913. двапут је боравио у Србији као ратни дописник "Правде". У Октобарској револуцији поново је постао предсједник утицајног Петроградског совјета. Био је и члан Политбироа бољшевичке партије, а као шеф дипломатије у првој совјетској влади преговарао је с Њемачком о закључењу мира у Првом свјетском рату. Од 1918. до 1924. је као војни комесар и предсједник совјетског Војно-револуционарног комитета ударио темеље Црвене армије. Од 1923. је предводио опозицију у бољшевичкој партији и већ тада се сукобио с Јосифом Висарионовичем Џугашвилијем /Стаљин/, а сукоб је појачан 1926. кад је постао вођа "уједињене опозиције". Стаљин је 1927. издејствовао његово искључење из партије, 1929. протјеривање из СССР, а 1940. је организовао убиство Троцког у Мексику.

1913. - Рођен француски писац Албер Ками, добитник Нобелове награде за књижевност 1957, чији се књижевни рад темељи на идеји о апсурду /симболика мита о Сизифу/ и револту /симболика мита о Прометеју/. Апсурдности свијета је супротставио стваралаштво, јер, како је написао, "стварати значи двапут живјети". Погинуо је 1960. у саобраћајној несрећи. Дјела: романи "Странац", "Куга", "Пад", позоришни комади "Калигула", "Праведници", "Опсадно стање", "Неспоразум", есеји "Свадба", "Мит о Сизифу", "Писма њемачком пријатељу", "Побуњени човјек".

1917. - У Петрограду под вођством лидера бољшевика Владимира Иљича Уљанова /Лењин/ почела Октобарска револуција и срушена привремена руска влада Александра Фјодоровича Керенског. У рано јутро "Црвена гарда" и револуционарне јединице запосјеле су важне објекте у граду, а затим је Војно-револуционарни комитет објавио проглас о паду привремене владе и власт је преузео Петроградски совјет радничких и војних депутата. Док су устаници јуришали на Зимски дворац, у Смољном је Други конгрес совјета радничких и војничких депутата изабрао прву револуционарну радничко-сељачку владу с Лењином на челу.

1937. - У Београду, на углу улица Гробљанске /Рузвелтова/ и Краља Александра, постављен споменик Вуку Стефановићу Караџићу. Иницијатор је била Српска књижевна задруга, а споменик је израдио вајар Ђорђе Јовановић. Споменик је изливен у бронзи и на њему пише "Вуку - српски народ".

1944. - Предсједник САД Френклин Рузвелт четврти пут изабран за шефа државе, што је јединствен случај у америчкој историји.

1946. - Завршена прва савезна радна акција омладине Југославије на жељезничкој прузи Брчко - Бановићи. Око 70.000 младих из цијеле земље и 2.000 из иностранства за 190 дана изградило је пругу дугу 90 километара.

1956. - Генерална скупштина УН изгласала резолуцију којом је Великој Британији, Француској и Израелу наређено да одмах повуку трупе из Египта.

1973. - САД и Египат успоставили пуне дипломатске односе, прекинуте послије шестодневног рата 1967. у којем је израелска армија до ногу потукла египатске снаге.

1980. - Умро амерички филмски глумац Стив Меквин, који је најчешће играо у авантуристичким филмовима, обиљеживши их снажним темпераментом и личним шармом. Филмови: "Седморица величанствених", "Синсинати Кид", "Шампион родеа", "Бјег", "Лептир", "Том Хорн", "Ловац".

1987. - Предсједника Хабиба Бургибу, на власти од стицања независности Туниса 1956, у удару без проливања крви оборио је његов премијер Зин ел Абидин бин Али, који је рекао да је 84-годишњи лидер исувише сенилан да би владао. Бургиба је 1974. проглашен доживотним предсједником Туниса.

1990. - Мери Робинсон постала прва жена предсједник Ирске.

1992. - Умро словачки државник Александер Дубчек, вођа покрета реформи у Чехословачкој крајем шездесетих година 20. вијека, названих "Прашко прољеће". Био је најистакнутији протагониста демократизације и препорода друштва и Комунистичке партије Чехословачке /КПЧ/ и изградње "социјализма с људским ликом". У Другом свјетском рату је учествовао 1944. у словачком народном устанку. Од 1963. био је на челу Комунистичке партије Словачке, а у јануара 1968. је изабран за генералног секретара Централног комитета КПЧ умјесто Антоњина Новотног. Свргнут је послије војне интервенције пет земаља Варшавског пакта у августу 1968. У децембру 1969. је наименован за амбасадора у Турској, али је већ 1970. опозван и потом је провео скоро двије деценије у потпуној политичкој изолацији. Послије пада комунистичког режима 1989. је изабран за предсједника чехословачког парламента.

1996. - Пад нигеријског путничког авиона "боинг 727" око 40 километара источно од Лагоса није преживио нико од 142 путника и чланова посаде.

1998. - На Земљу слетио спејс шатл "Дискавери", у чијој је посади био и 77-годишњи ветеран америчке астронаутике Џон Глен, послије десетодневне носталгичне мисије, 36 година након Гленовог првог космичког лета.

2000. - Одржани предсједнички избори у САД. Због неизвјесног резултата између републиканца Џорџа Буша Млађег и демократе Ал Гора на Флориди предузето ручно пребројавање гласова, које је трајало више од мјесец дана.

2000. - У болници Сент Мери у Манчестеру британски хирурзи успјели раздвојити сијамске близанце у јавности познате као Џоди и Мери, окончавајући током операције живот једне бебе. Дјевојчице су рођене 8. августа са спојеним доњим дијелом тијела, са једним срцем и плућима.

2016. - Умро Леонард Коен, канадски књижевник и музичар. Примљен у Рокенрол кућу славних 2008. године, а награду Греми за животно дело добио је 2010.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 48m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 52m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    8h 43m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 10m
    0