На данашњи дан, 9. фебруар

09.02.2023. 07:57
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 9. фебруар, 40. дан 2023. До краја године има 325 дана.

1540. - У Рудај Филдсу код Честера у Енглеској одржана прва забиљежена коњска трка.

1849. - Италијански револуционар Ђузепе Мацини прогласио Рим републиком.

1861. - Џеферсон Дејвис изабран за предсједника, а Александер Стивенс за потпредсједника Конфедералних држава Америке.

1874. - Умро француски историчар и писац Жил Мишле, изузетан стилиста, аутор низа историјских, филозофских и лирских списа. Био је противник монархије, црквене хијерархије и комунизма, а с наклоношћу је писао о буржоаским револуцијама. Дјела: "Историја Француске", "Историја Француске револуције", "Планина", "Птица".

1881. - Умро руски писац Фјодор Михајлович Достојевски, према многим критичарима највећи књижевник свих времена, који је дубоко, као нико ни прије ни послије њега, понирао у људску психу и расвјетљавао тајну људске природе. Ухапшен је 1849. као учесник утопијско-социјалистичког кружока Михаила Васиљевича Петрашевског - Буташевича и осуђен на смрт, али је казна замијењена прогонством у Сибир, гдје је провео десет година. Искуства стечена током заточеништва у Сибиру умногоме су обиљежила његову личност и стваралаштво, а рана дјела инспирисана су социјалним трагедијама малих људи. Основне одлике његових дјела - понирање у подсвијест, трагање за коријенима људске трагике, феномен религије и веза човјека и Бога - главна су преокупација модерног романа. Утицао је на свјетску литературу више него било који други свјетски писац. Остала дјела: романи и повијести "Злочин и казна", "Браћа Карамазови", "Идиот", "Коцкар", "Зли дуси", "Младић", "Двојник", "Бијеле ноћи", "Неточка Незванова", "Записи из мртвог дома", "Село Степанчиково и његови житељи", "Ујкин сан", публицистика "Пишчев дневник", "Политички записи".

1891. - Рођен италијански политичар Пјетро Сандро Нени, вођа социјалиста. Као убијеђени антифашиста учествовао је у Шпанском грађанском рату и био је члан Комитета за одбрану Мадрида и политички комесар дивизије. У Другом свјетском рату у Француској ухапсио га је Гестапо. Одмах по ослобођењу земље постао је генерални секретар Социјалистичке партије Италије, а 1945. предсједник. Био је потпредсједник у првој послијератној влади, неколико мјесеци и шеф дипломатије, а 1963. потпредсједник у влади лијевог центра. Дјела: "Историја четири године 1919-1922", "Шест година грађанског рата у Италији", "Историја класне борбе у Италији", "Злочин фашизма у Африци 1936.".

1909. - Француска и Њемачка постигле споразум о Мароку, којим је Берлин признао посебне интересе Париза у тој сјеверноафричкој земљи, у замјену за економске концесије.

1917. - Збор комитских чета у селу Обилић у Пустој Реци на југу Србије одлучио да подигне устанак против бугарских окупатора у Првом свјетском рату. До краја фебруара 1917. створена је велика слободна територија са средиштем у Топлици, на којој је живјело око милион становника. Устаничка војска имала је 12.000 пјешака и 364 коњаника, али је Топлички устанак осуђен на пропаст кад је изостала помоћ са Солунског фронта. Бугари су приликом гушења устанка убили 20.000 људи, махом цивила, укључујући мноштво жена и дјеце, и спалили 50.000 кућа.

1923. - Основана совјетска државна ваздухопловна компанија "Добролет", преименована 1932. у "Аерофлот".

1934. - У Атини су Грчка, Југославија, Румунија и Турска потписале Балкански пакт ради очувања територијалног поретка на Балкану, суоченог с ревизионистичком политиком земаља поражених у Првом свјетском рату, посебно Бугарске и Мађарске, које је подржавала фашистичка Италија. Пакт се распао под притиском нацистичке Њемачке и практично је растурен прије избијања Другог свјетског рата.

1941. - Њемачки "Афрички корпус" генерала Ервина Ромела прешао из Италије у сјеверну Африку, што је био увод у тешке борбе на Афричком фронту у Другом свјетском рату, окончане 1943. побједом савезничких снага, у којима су главнину чиниле британске трупе.

1942. - На француском путничком броду "Нормандија" - тада највећем и најелегантнијем у свијету у својој категорији - избио је пожар, послије чега је брод потонуо у њујоршкој луци.

1943. - Почео противнапад партизана у Другом свјетском рату на здружене њемачке, италијанске и хрватске снаге на Неретви, познат као "Битка за рањенике". До 26. фебруара разбијена је италијанска дивизија "Мурђе" и све италијанске и хрватске снаге у долинама Неретве, Раме и Дрежнице. Почетком марта осам партизанских бригада одбацило је главнину њемачких трупа и свих 3.500 рањеника пребачено је на лијеву обалу Неретве.

1943. - У окупаторском затвору у Новом Саду у Другом свјетском рату објешен организациони секретар Покрајинског комитета Комунистичке партије Југославије за Војводину Светозар - Тоза Марковић. У новембру 1942. у борби је тешко рањен, послије чега су га заробили мађарски фашисти и подвргли мучењу.

1943. - Тешке борбе за пацифичко острво Гвадалканал окончане су у Другом свјетском рату побједом америчких снага над јапанском армијом, чиме су распршени снови Токија о заузимању Аустралије.

1957. - Умро бивши мађарски диктатор адмирал Миклош Хорти де Нађбања, који је од 1920. до 1944. био на челу профашистичког режима с титулом "краљевски регент Мађарске". Мађарску је увео у Други свјетски рат на страни Сила осовине и придружио се вођи Трећег рајха Адолфу Хитлеру у агресији на Југославију. Одговоран је за истребљење Јевреја у Мађарској и на окупираним територијама и за звјерства мађарске полиције и војске у Војводини и масовне ликвидације, посебно српских цивила. Пред крај Првог свјетског рата постао је командант аустроугарске флоте и 1918. у крви је угушио побуну морнара у Боки Которској, а 1919. у Мађарској је предводио гушење социјалистичке револуције. Послије збацивања с власти уточиште му је пружила Португалија, гдје је и умро, избјегавши судску одговорност, мада га је Југославија прогласила ратним злочинцем.

1962. - Јамајка постала независна држава у оквиру британског Комонвелта.

1971. - У земљотресу у области америчког града Лос Анђелес погинуле 64 особе.

1977. - Умро руски конструктор авиона Сергеј Владимирович Иљушин, који је током три деценије конструисао више од 50 типова авиона. Посебно је познат по оклопном јуришном авиону "Ил-2" за потребе совјетског ратног ваздухопловства у Другом свјетском рату и путничким авионима конструисаним послије рата.

1977. - СССР и Шпанија успоставили дипломатске односе.

1984. - Умро руски државник Јуриј Владимирович Андропов, шеф совјетске државе и владајуће Комунистичке партије, који је од 1967. до 1982. био предсједник Комитета државне безбједности. За генералног секретара партије изабран је у новембру 1982. послије смрти Леонида Брежњева, а за предсједника Президијума Врховног совјета СССР у јуну 1983.

1991. - На референдуму у Литванији, из којег су били искључени грађани руске националности, више од 90 одсто бирача те балтичке земље гласало је за отцјепљење од СССР-а.

1994. - Лидер Палестинске ослободилачке организације Јасер Арафат и шеф израелске дипломатије Шимон Перес постигли споразум о безбједносним питањима која су кочила мировни споразум ПЛО и Израела.

1996. - Од снажне експлозије коју је подметнула терористичка ИРА - чиме је послије 17 мјесеци прекинуто примирје - у Лондону погинуле двије особе, а око сто је рањено.

1999. - Кина прекинула дипломатске односе сa Бившом Југословенском Републиком Македонијом због одлуке владе у Скопљу да успостави дипломатске односе с Тајваном.

2006. - Преминула Слађана Кобас, једина преживјела беба из бањалучког породилишта 1992. године, када је, због затвореног коридора и немогућности да се из Србије допреми кисеоник за инкубаторе, умрло 12-оро новорођенчади.

2018. - Умро Небојша Глоговац, позоришни, филмски и ТВ глумац.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
На данашњи дан, 22. април На данашњи дан, 22. април
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    5h 51m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 28m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 9m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 24m
    0