На данашњи дан, 9. мај

09.05.2024. 08:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 9. мај, 130. дан 2024. До краја године има 236 дана.

1502. - Шпански морепловац италијанског поријекла Кристофер Колумбо је из шпанске луке Кадис испловио на четврто и посљедње путовање у Нови свијет.

1788. - Британски парламент је укинуо трговину робљем.

1800. - Рођен амерички борац за укидање црначког ропства Џон Браун, који је у јужним америчким државама Канзас и Вирџинија предводио устанке против робовласника и државне управе која их је подржавала. Тешко рањеног у борби федерална војска га је 1859. ухватила у Вирџинији, а робовласнички суд га је осудио на смрт, послије чега је објешен.

1805. - Умро њемачки писац, филозоф, историчар и теоретичар умјетности Јохан Кристоф Фридрих фон Шилер, најзначајнији њемачки класични драматичар. Побјегао је 1782. из Виртембершког војводства у којем је радио као пуковски љекар, а у Вајмар се преселио 1787, гдје се спријатељио с Јоханом Волфгангом Гетеом , који му је помогао да 1789. постане професор историје на Јенском универзитету. Потом је издавао часописе "Хоре" и "Алманах муза". Дјела: драме "Разбојници", "Дон Карлос", "Валенштајн" (трилогија), "Вијереници из Месине", "Деметријус" (недовршена драма из руске историје), трагедије "Фијескова завјера у Ђенови", "Сплетка и љубав", "Марија Стјуарт", "Дијевица Орлеанска", комад о ослободилачкој борби Швајцараца "Вилхелм Тел", баладе "Поликратов прстен", "Јемство", "Ибикови ждрали", историјски радови "Историја отпадништва уједињене Низоземске", "Историја Тридесетогодишњег рата", филозофске и естетичке расправе "О љупкости и достојанству", "О узвишеном", "О естетичком васпитању човјека", "О трагичној умјетности", "О наивном и сентименталном пјесништву", епиграми "Ксеније" (с Гетеом).

1860. - Рођен шкотски писац Џејмс Метју Бери, "отац" Петра Пана. Писао је углавном драме и приповјетке. Дјела: "Петар Пан", "Дивни Крајтон", "Господска улица".

1873. - Рођен енглески археолог Хауард Картер, који је 1922. открио гробницу египатског фараона Тутанкамона.

1877. - Румунија прогласила независност, мјесец дана пошто је склопила савез с Русијом за борбу против Отоманског царства.

1901. - У Мелбурну отворен први парламент Аустралије.

1911. - У Београду ради остварења народног идеала - уједињења српства - основана тајна организација "Уједињење или смрт", касније названа "Црна рука", чије су вође били Драгутин Димитријевић Апис, Илија Радивојевић и Богдан Раденковић, а та организација је предвиђала употребу насиља у рушењу Отоманске империје и Аустро-Угарске.

1926. - Американци Ричард Берд и Флојд Бенет први прелетјели авионом Сјеверни пол.

1927. - Канбера постала главни град Аустралије умјесто Мелбурна.

1936. - Фашистичка Италија послије окупације Абисиније /Етиопија/ формално анектирала ту источноафричку земљу, за чијег је цара прогласила италијанског краља Виторија Емануела.

1945. - У Берлину 16 минута послије поноћи потписана безусловна капитулација њемачких оружаних снага. У име Њемачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел , у име СССР маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други свјетски рат у Европи, али су остаци њемачких трупа још неколико дана давали отпор, најдуже у Југославији - до 15. маја. У рату који је трајао шест година је учествовала 61 држава и око 110 милиона војника. Погинуло је између 55 и 60 милиона људи, укључујући милион и 706.000 Југословена, а око 35 милиона је рањено. Државе антихтлеровске коалиције прослављају 9. мај као Дан побједе.

1946. - Краљ Виторио Емануеле трећи абдицирао и Италија је постала република.

1948. - Централни комитет Комунистичке партије Југославије је у одговору на писмо Централног комитета Свесавезне комунистичке партије (бољшевика) од 4. маја 1948. одбацио оптужбе совјетске партије на политику југословенског руководства. Потом је услиједила Резолуција Информбироа и вишегодишњи политички и економски притисак источноевропских земаља на Југославију.

1952. - Западне силе Лондонским споразумом препустиле зону "А" слободне територије Трста Италији, послије чега је Југославија упозорила Италију и западне земље да не признаје никакве преговоре и рјешења без њеног учешћа.

1960. - САД постале прва земља у којој су легализоване пилуле за спречавање зачећа.

1976. - Улрике Мајнхоф, вођа западноњемачке љевичарске терористичке групе "Бадер-Мајнхоф", према званичној верзији објесила се у затворској ћелији.

1978. - Изрешетано тијело бившег италијанског премијера Алда Мора нађено у паркираном аутомобилу у центру Рима, 54 дана пошто су га отели терористи "Црвених бригада".

1985. - Умро амерички филмски глумац Едмунд О'Брајен, веома цијењен по низу упечатљивих епизодних улога. Филмови: "Дјевојка ту не може помоћи", "1984", "Босонога контеса" /Оскар/, "Низ три тамне улице", "Јулије Цезар", "Смрт долази", "Човијек који је убио Либерти Валанса", "Седам дана у мају", "Дивља хорда".

1986. - Умро непалски планинар Тензинг Норгај, који је с Новозеланђанином Едмундом Хиларијем у мају 1953. први освојио "кров свијета" Монт Еверест, 8.848 метара висок врх планинског масива Хималаји.

1987. - Авион пољске компаније ЛОТ "Иљушин 62", на линији Варшава-Њујорк, срушио се одмах послије полијетања, није преживио нико од 187 путника и чланова посаде.

1993. - Послије сукоба у централној и југозападној Босни, жестоке борбе Хрвата и муслимана су избиле и у Мостару.

1995. - У Москви прослављено 50. година до побједе над фашизмом. На свечаној вечери у Кремљу, предсједници Русије и САД Борис Јељцин и Бил Клинтон су истакли допринос Југославије побједи савезника у Другом светском рату.

1996. - Јовери Мусевени побиједио на првим предсједничким изборима организованим у Уганди послије 16 година.

2004. - У експлозији на стадиону "Динамо" у Грозном, током прославе Дана побједе на фашизмом, погинуо чеченски предсједник Ахмад Кадиров и још шесторо људи, а на десетине рањено, укључујући и генерала Валерија Баранова, команданта руских снага у Чеченији.

2012. - Умро Видал Сасун, британски фризер, аутор "паж" и "боб" фризуре. Свјетску славу постигао средином шездесетих година 20. вијека, а креатор је кратког фриза Мије Фароу у филму "Розмарина беба".

2015. - У обрачуну припадника македонске полиције са наоружаном терористичком групом у Куманову погинуло је осам полицајаца и 14 нападача.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    9h 17m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    19h 35m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    19h 41m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    19h 39m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    18h 30m
    0