На данашњи дан ослобођен Београд

20.10.2023. 09:56
3
ИЗВОР: srna.rs

Јединице Народноослободилачке војске Југославије /НОВЈ/ под командом генерала Пеке Дапчевића и Црвене армије под командом генерала Владимира Ивановича Жданова, на данашњи дан 1944. године, ослободиле су Београд.

Током 12 дана тешких борби погинуло је 16.800 Нијемаца, а 8.739 их је заробљено. Међу ослободиоцима су погинула 2.944 југословенска борца и 960 црвеноармејаца.

Заплијењено је 1.500 њемачких моторних возила, 80 тенкова и 200 топова.

Ослобађањем главног града Југославије, пресјечена је комуникација Солун-Будимпешта, па је њемачка Група армија "Е" морала да се извлачи из Грчке неповољнијим правцем, што је осјетно успорило њено повлачење и повећало губитке.

Београдска операција представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом свјетском рату.

Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала дио опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући истјеривање непријатеља кроз Срем.

Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије нанијеле су у овој операцији њемачкој Групи армија Србија тежак пораз и ослободиле Београд и велики дио Србије.

Београдском операцијом окончана је 1.287 дана дуга њемачка окупација главног града Југославије.

Београд је по ослобођењу постао војни, политички и административни центар и сједиште владе нове Демократске Федеративне Југославије.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ikonoklepac 20.10.2023. 18:43
    bando crvena
  • Generic placeholder image
    Mladen 20.10.2023. 14:49
    Narodu je nepoznato da su logor na Banjici preuzeli brozovi zlocinci i da je radio do 1948 godine i da je kroz njega proslo i u njemu pobijeno 3 puta vise Srpskog naroda nego za vrjeme njemacke okupacije.
    A taj upad komunjarstine u Srbiju iza sovjetskih tenkova predvodio marko mesic stric ustase stipe , grobara jugoslavije-prethodno bio ustaski general, pocinio stravicne pokolje po Srbiji izmedzu ostalih smakao i oca Milana Kucana koji je vladao u Sloveniji kada i Stipe ( otac mu izbjegao u Srbiju, bio odan kraljevini). A ove lazi komunjarstine o njihovim borbama sluze da i dalje zamajavaju ne upuceni narod da sve pocinje od 45te godine a da prije toga smo zivjeli u nekoj bari ljigavoj zvana kraljevina.
  • Generic placeholder image
    Није још ослобоћен 20.10.2023. 10:22
    На данашњи дан замјенили се окупатори у Београду. Умјесто њемачких нациста, окупација настављена од црвене банде и до данас траје.
Повезане вијести
Уништен Ђоковићев мурал у Београду Уништен Ђоковићев мурал у Београду
Хорор у центру Београда: Трола пала дјевојчици на главу Хорор у центру Београда: Трола пала дјевојчици на главу
Одбојкашице "Партизана" побједнице меморијалног турнира Одбојкашице "Партизана" побједнице меморијалног турнира
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 1m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 24m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 57m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 54m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 45m
    0