На данашњи дан прије три године убијен Оливер Ивановић

16.01.2021. 12:11
0
ИЗВОР: srbin.info

И трећа годишњица убиства лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића протећи ће без откривених убица и налогодаваца.

Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године око 8 часова ујутро испред канцеларије своје странке у Косовској Митровици. Обдукција је показала да је погођен са шест метака из пиштоља „дуга деветка“.

О убиству једног од лидера Срба на Косову и Метохији покренуте су двије истраге – једну води косовско Специјално тужилаштво, а другу Тужилаштво за организовани криминал Републике Србије.

Један од главних проблема у овом случају представља управо то што не постоји сарадња Београда и Приштине о истрази.

Београду ускраћен приступ доказима

Тадашњи министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић казао је да Београд од Приштине није добио оригналне чауре метака којима је Ивановић убијен већ – пластичне копије.

Хиљаде дописа српско тужилаштво је зато послало Приштини, како је рекао Стефановић, тражећи чауре са лица мјеста.

Београд није излазио са отвореним информацијама о истрази, мада је предсједник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре рекао да Београд има и име убице.

- Албанци га немају. Имамо комплетно сачињену причу са мотивима. Уверени смо да знамо ко је извршилац. Због различитих ствари и недостатака ДНК анализе, снимака и пластичних члаура не можемо да имамо материјалне доказе, али ћемо наставити да радимо. Ми имамо све поткрепљено фотографијама и покушаћемо да дођемо до материјалних доказа. Истрага се никада неће прекидати док не дођемо до убица - рекао је Вучић 2019. године.

Према његовим ријечима, Београд је као везу са убиством Ивановића открио да је Фљорин Ејуп из Косовске Митровице прије убиства Ивановића отишао пут Тиране, до аеродрома Ринас.

- Он је, иначе, под присмотром у Немачкој. То је она особа која је подметнула бомбу под аутобус ‘Ниш-експреса' - навео је Вучић.

У контексту истраге о убиству Ивановића поменуто је и име Неџмедина Зекаја, који је, према наводима, у међувремену промјенио име у Лирај Зекај.

- Зекај је на дан убиства био у Косовској Митровици -  навео је Вучић.

Приштина за убиство терети Србе

Косовско Специјално Тужилаштво водило је паралелни процес, а због убиства више пута је саслушавана најближа сарадница Ивановића, Силвана Арсовић, због тога што камере видео надзора на канцеларији Грађанске иницијативе, испред које је Ивановић убијен, нису радиле у тренутку убиства.

Косовско Специјално тужилаштво подигло је оптужницу 2. децембра 2019. године за убиство Ивановића, а осумњичени су полицајци Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић и Раде Басара, као Марко Рошић, који има полицијски досије, али и Силвана Арсовић.

Спасојевић је наводно помогао починиоцу тако што му је олакшао да побјегне са лица места службеним возилом полиције, Марковић је позвао полицајца из Србије који му је наредио да уклони чауре са лица места.

Марко Рошић сумњичи се због писма пронађеног у Ивановићем џепу у ком је написан регистарски број џипа у власништву Рошићеве породице, као и фотографије аутомобила из Ивановићевог телефона.

Због сумње да је помагао и организовао групу за убиство Ивановића Приштина је издала међународну потерницу за Миланом Радичићем, потпредсједником Српске листе.

Осим тројице помагача, полиција није успела да „открије“ ко је извршилац, нити налогодавац убиства.

Обиљежавање годишњице на два мјеста

Оливер Ивановић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Због тога се годишњица његовог убиства обележава у Косовској Митровици испред канцеларије испред које је убијен, као и на Ивановићевом гробу у Београду.

Супруга убијеног Ивановића Милена Поповић рекла је уочи треће годишњице убиства да не губи наду да ће убице бити пронађене и најављује да ће убудуће бити директније укључена у процес откривања починилаца.

- У мом животу сада је најважнији циљ да буду пронађени налогодавци и извршиоци Оливеровог убиства. Овластила сам адвоката да прати процес у Приштини. Тражићемо да нам тужилаштво достави сву документацију о предмету, а присуствоваћу и првом следећем рочишту. Надам се да ћемо сви ми, који смо Оливера волели и познавали, учинити све што можемо да његове убице буду откривене -  рекла је она.

Ко је био Оливер Ивановић

Оливер Ивановић био је инжењер машинства, економиста, хуманитарац и политичар са Косова и Метохије, као и лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“.

Рођен је 1. априла 1953. године у месту Рзнић код Дечана.

У периоду од 1999. до 2001. године био је предсједник Извршног одбора Српског националног вијећа. Након тога је обављао функцију шефа Службе за економски развој и реконструкцију. Од 2008. до 2012. године био је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију.

Био је члан партије Демократска алтернатива која је касније трансформисана у Социјалдемократску партију. Након тога је основао Грађанску иницијативу „Слобода демократија правда“ на чијем челу је био до своје смрти.

У приштинском притвору провео три године

Због оптужнице за ратне злочине коју је Тужилаштво Косова поднело против Оливера Ивановића и још четворице Срба у притвору је провео три године.

У јануару 2016. године донесена је првостепена пресуда којом је осуђен на девет година затвора. Адвокати су уложили жалбу, а Апелациони суд је наложио да се поступак понови. 24. априла 2017. године пуштен је да се брани са слободе, а само неколико мјесеци касније запаљен му је аутомобил. На Локалним изборима исте године се кандидовао за градоначелника Косовске Митровице. Побједу је однео кандидат Српске листе.

Како тврде његови сарадници, Ивановићева мисија на Косову и Метохији је била мировна. Захваљујући свом интегритету и говорима у којима је наглашавао важност дијалога, поштовали су га и Срби и Албанци, али и представници међународних организација.

Иза себе је оставио петоро дјеце, синове Николу, Јанка, Жарка и Богдана, као и ћерку Киару.

Коментари 0
Повезане вијести
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе На свака три дана по један етнички мотивисан напад на Србе
Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 58m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  19h 20m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  5h 30m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 57m
  0
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  1h 27m
  1