На данашњи дан у Женеви верификована Република Српска

08.09.2021. 09:41
0
ИЗВОР: СРНА

Република Српска је јасно међународно верификовна на данашњи дан 1995. године у Женеви, када је постигнут усмени договор о подјели БиХ на два ентитета - Републику Српску и Муслиманско-хрватску федерацију.

На тај начин је Република Српска, формирана 9. јануара 1992. године, прије било каквих сукоба у БиХ, и званично потврђена у највишим дипломатским круговима.

Република Српска и Муслиманско-хрватска федерација, која је формирана 1994. године у Вашингтону, удружиле су се тако у нову БиХ, путем плана који је за основу имао Кутиљеров папир из 1992. године и Овен-Столтенбергов план из 1993. године које је муслиманска страна прихватила па одбацила.

Једина битна разлика је у томе што је у Дејтону створена сложна заједница од два ентитета - Српске и заједничке федерације Муслимана /данас Бошњака/ и Хрвата, за разлику од Кутиљеровог и Венс-Овеновог плана који су предвиђали три национално већинска ентитета.

Тако је рат продужаван зарад муслиманских политичких циљева, односо циљева СДА, да би 1995. коначно била стављена тачка на тај крвави сукоб, који је могао бити спријечен у фебруару и марту 1992. или прекинут 1993. године, да је муслиманска ратна влада то жељела.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 3m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 13m
    0