На килограм меда који извеземо, у Српску увеземо чак 25 килограма

23.05.2021. 10:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска је прошле године извезла укупно 616 килограма меда, а истовремено је увезено 15,5 тона меда, подаци су Завода за статистику РС.

То, практично, значи да нам, на један килограм који извеземо, из увоза дође чак 25 килограма меда.

С обзиром на то да пчеларство у великој мјери зависи од временских услова, производња меда значајно варира из године у годину.

– Тако су пчелари Републике Српске у 2020. години произвели свега 937,6 тона меда или 5,6 килограма по кошници. У посљедњих пет година просјечна цијена килограма меда коју су произвођачи продали на пољопривредним тржиштима није се значајно промијенила. Лане је то било око 15 КМ по килограму меда – саопштили су из Завода за статистику РС,.

Нагласили су да пчеларство у Српској има веома значајну улогу у свеукупном обиму пољопривредне производње.

– Природни услови, умјерена континентална клима и богатство биљног свијета пружају идеалне услове за гајење пчела. Због тога се посљедњих година у РС стално повећава број пчелара и кошница. Према расположивим подацима, у Српској тренутно има око 5.800 пчелара, који располажу са око 167.000 кошница. Поред меда, пчелари су произвели и одређене количине матичног млијеча, цвјетног праха, прополиса, пчелињег воска, матица и других пчелињих производа. Нажалост, узгој пчела и производња меда у РС још остаје неискоришћен потенцијал – наводи се у саопштењу.

Податак да је у Српској пошле године увезено 15,5 тона меда и да је цијена овог производа од 15 до 20 КМ највиша у региону говори о томе да треба анимирати младе људе да се одлучују да им пчеларство буде додатна дјелатност и извор прихода, оцијенио је Горан Мирјанић, професор бањалучког Пољопривредног факултета и један од водећих стручњака у области пчеларства у Републици Српској, који се пчеларством бави 26 година.

Говорећи о подацима да је укупан принос меда у Српској у прошлој години био испод 940 тона или 5,6 килограма по кошници, Мирјанић је навео да о томе колико је то мали принос говори и чињеница да је у свом пчелињаку прије 20 година остваривао просјечан принос већи и од 30 килограма меда по кошници!

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 25m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 21m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 6m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 5m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 17m
    0