На Космету школска звона уз звуке химне "Боже правде"

01.09.2023. 09:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Школска звона уз звуке химне "Боже правде" означила су почетак нове школске године за нешто мање од 15.000 ученика који на Косову и Метохији наставу похађају на српском језику, у складу са наставним планом Министарства просвете Србије.

Ученицима у свим српским школама о трошку локалних привремених органа обезбијеђен је превоз од кућа до школа аутобусима и комбијима.

У Школској управи из Косовске Митровице Срни је речено да су се школска звона огласила у 8.00 часова у свим централним школама и истуреним одјељењима, те да је број ученика нешто мањи у односу на прошлу школску годину.

Према информацијама Школске управе, повећан је број ђака првака у основним школама на сјеверу јужне српске покрајине, али је смањен у школама у брдско-планинским селима у општинама Ново Брдо, Гњилане и Косовској Витини.

У појединим школама, попут школе у Паралову и Макрешу у општини Ново Брдо, Церници и Понешу у општини Гњилане и у централној школи у центру Косовске Витине остало је по неколико ученика, чиме је у питање доведен опстанак школа", навели су из Школске управе.

У Школском центру у Лапљем селу, у којем су смјештене из Приштине измјештене Гимназија, Медицинска и Економско-трговинска школа, у свим одјељењима првог разреда је уписан планом утврђен број ученика.

Педагог у Медицинској школи Викторија Живковић изјавила је Срни да ће у овој школској години око 340 ученика похађати наставу, која ће бити организована у складу са смјерницама које је издало Министарство просвете Србије.

- Ми немамо проблема са безбедношћу деце у школским објектима. Безбедност деце је угрожена када изађу из школских дворишта, на путу од куће до школе и назад - истакла је Живковићева, наводећи да је јутрос већина ученика у школу дошла у 7.00 часова јер су, како каже, жељни дружења.

О безбједности дјеце, уз наставнике, бринуће школски курири и портири, чији је задатак да не дозволе улазак у школска дворишта сумњивим особама.

Портир у Економско-трговинској школи изјавио је Срни да им је највећи проблем што у српским школама нема српске полиције, због чега евентуалне проблеме рјешавају са директорима и родитељима ђака.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваздухопловна јединица хрватског контингента стигла на Космет Ваздухопловна јединица хрватског контингента стигла на Космет
Због блокаде српске робе људи на Космету се пет мјесеци боре да преживе Због блокаде српске робе људи на Космету се пет мјесеци боре да преживе
Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 53m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 48m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 36m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 42m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 10m
    0