На море у Грчку само са српским пасошем

01.04.2021. 10:32
0
ИЗВОР: Глас Српске

Одлука Грчке да ће се на њиховим плажама ове године моћи љетовати уз потврду о вакцинацији или негативан тест за сада се односи само на оне који посједују српски пасош, а с надом да ће Грци отворити врата и за грађане Републике Српске односно држављане БиХ, домаће туристичке агенције већ су почеле да припремају понуде.

Наиме, према споразуму који су ове седмице потписали представници Србије и Грчке, грађани Србије ће ове године моћи да путују у Грчку уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином против вируса корона или уз негативан ПЦР или брзи антигенски тест, док за дјецу до десет година неће бити потребни тестови на граници.

Ова вијест обрадовала је и многе становнике Српске, посебно оне који имају држављанство Србије те дала наду овдашњим туристичким агенцијама које због пандемије већ годину дана готово да немају посла.

У агенцијама истичу да су грађани већ почели да их зову и интересују се за услове одласка на омиљену дестинацију.

То потврђује и Драгана Џинић из туристичке агенције “Хепи травел” у Бијељини, која каже да се надају да ће власти у Атини омогућити љетовање и за становнике БиХ.

- Многе Семберце је збунила информација у љетовању у Грчкој, због чега су одмах почели да зову. Нажалост, та одлука Грка се односи само на држављане Србије. С надом да ће и за нас ускоро бити отворене границе, почели смо са припремом понуда за љетовање у Грчкој, јер видимо да има интересовања - казала је Џинићева и додала да интересовања има и за Црну Гору и Турску.

Радница у бањалучкој туристичкој агенцији “Цептер паспорт” Марина Палија каже да су у току припреме понуда да би спремно дочекали отварање граница за становнике са овог подручја.

- Грађани зову и интересују се за љетовање у Грчкој, али не у обиму како је то некад било. Због погоршане епидемиолошке ситуације грађани се, генерално, мање интересују за путовања. Надам се да ће овом ускоро доћи крај, јер све то утиче на наше пословање - казала је Палија.

 

У туристичкој агенцији “Смиљић” истичу да због погоршања епидемиолошке ситуације и тренутних ограничења за сада ријетки помишљају на љетовање.

- Људи још чекају да виде како ће се све одвијати. Поучени ранијим искуством неће да срљају са резервацијом љетовања и да се на крају деси да не могу да путују. Што се тиче понуда, увијек смо спремни - казала је директорица филијале у Бањалуци Ведрана Смиљић.

Додала је да се клијенти, који су уплатили аванс за путовање у Грчку прије пандемије, надају да ће то искористити за љетовање ове године на истој дестинацији, јер су се поједини већ вакцинисали.

Туристички агент у требињској агенцији “Лукс тревел” Милица Ковачевић каже да их је погоршање епидемиолошке ситуације мало успорило у припремама понуда за љетовање, али не и прекинуло.

- Иако је Грчка интересантна, становници Херцеговине су се и прије пандемије углавном одлучивали за љетовање у Црној Гори и Хрватској, због близине. Тако да не очекујемо велики број заинтересованих за Грчку - казала је Ковачевићева.

Прелази

За држављане Србије, како преносе медији, грчке границе ће бити отворене највјероватније већ средином априла, иако сезона званично почиње 14. маја. Да током љета не би биле стваране гужве на границама, како је најављено, осим граничног прелаза са Бугарском, Грчка ће отворити још два прелаза са Сјеверном Македонијом за долазак туриста из Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    17h 49m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 3m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    17h 55m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 20m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    8h 44m
    0