Na more u Grčku samo sa srpskim pasošem

01.04.2021. 10:32
0
IZVOR: Glas Srpske

Odluka Grčke da će se na njihovim plažama ove godine moći ljetovati uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan test za sada se odnosi samo na one koji posjeduju srpski pasoš, a s nadom da će Grci otvoriti vrata i za građane Republike Srpske odnosno državljane BiH, domaće turističke agencije već su počele da pripremaju ponude.

Naime, prema sporazumu koji su ove sedmice potpisali predstavnici Srbije i Grčke, građani Srbije će ove godine moći da putuju u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom protiv virusa korona ili uz negativan PCR ili brzi antigenski test, dok za djecu do deset godina neće biti potrebni testovi na granici.

Ova vijest obradovala je i mnoge stanovnike Srpske, posebno one koji imaju državljanstvo Srbije te dala nadu ovdašnjim turističkim agencijama koje zbog pandemije već godinu dana gotovo da nemaju posla.

U agencijama ističu da su građani već počeli da ih zovu i interesuju se za uslove odlaska na omiljenu destinaciju.

To potvrđuje i Dragana Džinić iz turističke agencije “Hepi travel” u Bijeljini, koja kaže da se nadaju da će vlasti u Atini omogućiti ljetovanje i za stanovnike BiH.

- Mnoge Semberce je zbunila informacija u ljetovanju u Grčkoj, zbog čega su odmah počeli da zovu. Nažalost, ta odluka Grka se odnosi samo na državljane Srbije. S nadom da će i za nas uskoro biti otvorene granice, počeli smo sa pripremom ponuda za ljetovanje u Grčkoj, jer vidimo da ima interesovanja - kazala je Džinićeva i dodala da interesovanja ima i za Crnu Goru i Tursku.

Radnica u banjalučkoj turističkoj agenciji “Cepter pasport” Marina Palija kaže da su u toku pripreme ponuda da bi spremno dočekali otvaranje granica za stanovnike sa ovog područja.

- Građani zovu i interesuju se za ljetovanje u Grčkoj, ali ne u obimu kako je to nekad bilo. Zbog pogoršane epidemiološke situacije građani se, generalno, manje interesuju za putovanja. Nadam se da će ovom uskoro doći kraj, jer sve to utiče na naše poslovanje - kazala je Palija.

 

U turističkoj agenciji “Smiljić” ističu da zbog pogoršanja epidemiološke situacije i trenutnih ograničenja za sada rijetki pomišljaju na ljetovanje.

- Ljudi još čekaju da vide kako će se sve odvijati. Poučeni ranijim iskustvom neće da srljaju sa rezervacijom ljetovanja i da se na kraju desi da ne mogu da putuju. Što se tiče ponuda, uvijek smo spremni - kazala je direktorica filijale u Banjaluci Vedrana Smiljić.

Dodala je da se klijenti, koji su uplatili avans za putovanje u Grčku prije pandemije, nadaju da će to iskoristiti za ljetovanje ove godine na istoj destinaciji, jer su se pojedini već vakcinisali.

Turistički agent u trebinjskoj agenciji “Luks trevel” Milica Kovačević kaže da ih je pogoršanje epidemiološke situacije malo usporilo u pripremama ponuda za ljetovanje, ali ne i prekinulo.

- Iako je Grčka interesantna, stanovnici Hercegovine su se i prije pandemije uglavnom odlučivali za ljetovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj, zbog blizine. Tako da ne očekujemo veliki broj zainteresovanih za Grčku - kazala je Kovačevićeva.

Prelazi

Za državljane Srbije, kako prenose mediji, grčke granice će biti otvorene najvjerovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja. Da tokom ljeta ne bi bile stvarane gužve na granicama, kako je najavljeno, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, Grčka će otvoriti još dva prelaza sa Sjevernom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu! Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu!
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    9h 21m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    5h 18m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    11h 25m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    8h 39m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    7h 37m
    0