На морском дну налази се 14 милиона тона пластике

06.10.2020. 15:39
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

Студијом аустралијске научне агенције CSIRO утврђено је да се на морском дну налази 14 милиона тона микропластике. То је 35 пута више од раније процјене о количини пластике која се налази у мору.

Студија је јуче објављена у магазину "Frontiers in Marine Science". Истраживачи тврде да је ово прва студија о процјени количине микропластике присутне на морском дну. Како су навели, ријеч је о фрагментима мањим од пет милиметара, преноси CNN.

За добијање података користили су роботизирану подморницу и то на дубини од 3.000 метара на шест локација Великог аустралијског залива. Утврђено је да се на морском дну налази 25 пута више микропластике у односу на раније податке.

Научници су напоменули да је загађење околиша пластиком један од, како су навели, кључних еколошких изазова генерације. Ријеч је о трајном загађењу, а све је више оних који су забринути због утицаја овог загађења на здравље човјека. Забрињавајуће је и то што се очекује да ће се повећати производња пластике, па самим тим и загађења.

До 2040. године природа би могла бити загађена са 710 милиона тона пластике, показала је једна студија. Зато стручњаци позивају да се што прије почне рјешавати овај проблем.

Коментари 0
Повезане вијести
"Епл" најскупљи бренд на планети "Епл" најскупљи бренд на планети
За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 20m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    10h 49m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 7m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 3m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 31m
    0