На омиљени црни напитак отишло 65 милиона КМ

28.07.2022. 09:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

БиХ је за првих шест мјесеци ове године увезла 9,51 милион килограма кафе, од чега је највише стигло из Бразила, 5,32 милиона килограма, што потврђује да је овај црни напитак и даље на врху листе омиљених.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ до краја јуна увезена је кафа у вриједности већој од 65,8 милиона КМ. Подаци показују да је највише кафе увезено из Бразила, на шта је потрошено више од 38 милиона КМ.

- У истим периоду лани БиХ је увезла 10,76 милиона килограма кафе, у вриједности већој од 39,4 милиона - показују подаци УИО.

Осим из Бразила, кафа је стизала и из Италије, Индије, Вијетнама, Перуа, Кубе те Хрватске.

У прошлој години увезено је нешто више од 22 милиона килограма кафе, у вриједности од 97,1 милион КМ.

Кафа је посљедњих мјесеци поскупљивала у више наврата, али то није утицало да смањење конзумације.

У Удружењу за заштиту потрошача “ТоПееР” из Добоја за “Глас Српске” казали су да су становници БиХ велики љубитељи кафе те због тога нису изненађени што су увезене толике количине овог напитка.

- Поскупљење кафе није смањило потрошњу кафе, јер се тешко одричемо навика, ма колико то некада био луксуз - казали су у овом удружењу.

Додали су да потрошачи претежно купују кафу у мањим амбалажама те да се у маркетима не осјети да је смањена потражња за кафом.

Економисти истичу да је БиХ у самом врху земаља које су на листи највећих потрошача кафе.

- Средином осамдесетих година у бившој Југославији било је покушаја рационализације увоза кафе, да би држава олакшала дужничку позицију. Затим су закључили да су људи код нас створили животну навику да је пију те да пада продуктивност рада ако је не пију. Након тога су опет либерализовали и дозволили увоз кафе - рекао је економиста Марко Ђого за “Глас Српске”.

Објаснио је да су код нас људи навикли да пију кафу те да подаци УИО говоре да је у БиХ вјероватно много људи који су зависни од овог напитка.

За прављење омиљеног црног напитка, топлог или хладног, узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата од 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача.

Угоститељи

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Златан Татић рекао је да се у угоститељским објектима широм Српске традиционално највише пије кафа.

- Кафа се код нас пије током читавог дана, од обавезне прве јутарње преко поподневне па до оне у вечерњим часовима, јер су гости код нас навикли да пију омиљени црни напитак - рекао је Татић.

Он је додао да у кафићима за сада неће бити поскупљења кафе.

Аутор: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Хрватској, осјетио се и у БиХ
Лакше до кредита, али не задуго Лакше до кредита, али не задуго
Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  11h 0m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  9h 3m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  15h 19m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 50m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  15h 12m
  1