На омиљени црни напитак отишло 65 милиона КМ

28.07.2022. 09:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

БиХ је за првих шест мјесеци ове године увезла 9,51 милион килограма кафе, од чега је највише стигло из Бразила, 5,32 милиона килограма, што потврђује да је овај црни напитак и даље на врху листе омиљених.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ до краја јуна увезена је кафа у вриједности већој од 65,8 милиона КМ. Подаци показују да је највише кафе увезено из Бразила, на шта је потрошено више од 38 милиона КМ.

- У истим периоду лани БиХ је увезла 10,76 милиона килограма кафе, у вриједности већој од 39,4 милиона - показују подаци УИО.

Осим из Бразила, кафа је стизала и из Италије, Индије, Вијетнама, Перуа, Кубе те Хрватске.

У прошлој години увезено је нешто више од 22 милиона килограма кафе, у вриједности од 97,1 милион КМ.

Кафа је посљедњих мјесеци поскупљивала у више наврата, али то није утицало да смањење конзумације.

У Удружењу за заштиту потрошача “ТоПееР” из Добоја за “Глас Српске” казали су да су становници БиХ велики љубитељи кафе те због тога нису изненађени што су увезене толике количине овог напитка.

- Поскупљење кафе није смањило потрошњу кафе, јер се тешко одричемо навика, ма колико то некада био луксуз - казали су у овом удружењу.

Додали су да потрошачи претежно купују кафу у мањим амбалажама те да се у маркетима не осјети да је смањена потражња за кафом.

Економисти истичу да је БиХ у самом врху земаља које су на листи највећих потрошача кафе.

- Средином осамдесетих година у бившој Југославији било је покушаја рационализације увоза кафе, да би држава олакшала дужничку позицију. Затим су закључили да су људи код нас створили животну навику да је пију те да пада продуктивност рада ако је не пију. Након тога су опет либерализовали и дозволили увоз кафе - рекао је економиста Марко Ђого за “Глас Српске”.

Објаснио је да су код нас људи навикли да пију кафу те да подаци УИО говоре да је у БиХ вјероватно много људи који су зависни од овог напитка.

За прављење омиљеног црног напитка, топлог или хладног, узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата од 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача.

Угоститељи

Предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске Златан Татић рекао је да се у угоститељским објектима широм Српске традиционално највише пије кафа.

- Кафа се код нас пије током читавог дана, од обавезне прве јутарње преко поподневне па до оне у вечерњим часовима, јер су гости код нас навикли да пију омиљени црни напитак - рекао је Татић.

Он је додао да у кафићима за сада неће бити поскупљења кафе.

Аутор: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 44m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 36m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 27m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 12m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 19m
    4