На Палама ће се производити мотори за тенкове

21.01.2020. 11:16
1
ИЗВОР: manager.ba

Фабрика мотора специјалне намјене, која је прије годину дана због вишемилионског дуга гурнута у стечај, биће реорганизована, а захваљујући стратешком партнеру из Србије производња би требала бити поново покренута.

Истакао је то за “Глас Српске” стечајни управник овог паљанског предузећа Радослав Братић и додао да се, послије преговара с неколико заинтересованих инвеститора, назире рјешење ситуације.

– Партнер који ће бити већински власник предузећа је из Србије. Не можемо говорити о детаљима, чекамо одређене одлуке Владе Републике Српске, јер је ријеч о намјенској индустрији, која је веома специфична. Ријеч је о производњи и ремонту мотора за тенкове – рекао је Братић.

Додао је да капацитети Фабрике мотора специјалне намјене премашују домаће па чак и тржиште регије.

– Морамо пронаћи треће тржиште ако желимо опстати и осигурати дугорочне послове – рекао је Братић и нагласио да би на почетку требало да буде запослено око 40 радника.

Дугови одвели фирму у стечај

Начелник Пала Бошко Југовић истакао је за “Глас Српске” да би оживљавање Фабрике мотора специјалне намјене донијело просперитет и локалној заједници и њеним становницима.

– У тренутку заустављања производње у творници је било запослено 69 радника. Ријеч је о намјенској индустрији, а међу заинтересованима за оживљавање предузећа је и Министарство обране Републике Србије, с обзиром на то да би у овој фабрици могли радити ремонт мотора, што у Србији не могу – истакао је Југовић.

Фабрика мотора специјалне намјене бавила се производњом војне опреме, мотора за тенкове, а с обзиром на то да је тржиште било лимитирано с много фактора, дошло је до одређених потешкоћа у пословању.

Проблеми су настали, како у производњи резервних дијелова тако и у пословању с кооперантима.

Након двогодишње паузе Творница мотора специјалне намјене је у јануару 2018. године потписала уговор с Министарством обране Србије за ремонт десет тенковских мотора, а вриједност договореног посла била је нешто више од милион КМ.

Тада је истакнуто да је дугорочни план да Србија приватизујеово паљанско предузеће.

Због дугова према радницима и Пореској управи РС, који су премашили осам милиона марака, Фабрика мотора специјалне намјене отишла је у стечај 19. фебруара прошле године.

Радослав Братић истиче да је за непуну годину, колико траје стечај у Фабрици мотора специјалне намјене, продата само она имовина која није услов за поновно покретање производње.

– Продајом имовине прикупљено је око 110.000 марака, којима смо успјели да покријемо неке текуће трошкове – рекао је Братић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Лепи 21.01.2020. 11:59
    По који пут се све ово покреће!
    Како ствари стоје, могу радити ремонт балвана који стоје на тенку.
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 19m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 47m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 20m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 12m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 20m
    0