На подручју Равног откривена олтарска преграда цркве из 9. вијека

24.10.2020. 20:48
0
ИЗВОР: Agencije

Археолошки тим открио је на подручју Равног на југу Босне и Херцеговине вриједан артефакт, камену рељефну плочу олтарне преграде из цркве која датира из 9. вијека.

Радећи на археолошком локалитету Црквина у мјесту Завали, на остацима цркве Светог Петра пронађен је вриједан доказ о укорењености хришћанства на том подручју од раних времена, истакла је археолошкиња Сњежана Васиљ са Универзитету у Мостару.

- Ово је за мене круна истраживачког рада. Нашли смо плочу с рељефом олтарне преграде која асоцира управо на вријеме најстарије цркве из доба предроманике- рекла је Васиљ.

На тој се плочи, која је, како каже, богато украшена, налазе симболи везани за хришћанство, као што су птица која држи грозд или пехар, преноси Хина.

Током вишегодишњих истраживања закључено је да је на локалитету било изграђено чак пет цркава кроз дугу историју.

На мјесту гдје је пронађена олтарска преградна плоча забиљежени су остаци три цркве.

Осим тих објеката, у малој цркви и простору око ње истражен је низ гробова који својом бројношћу, положајем, начином градње, бројем сахрањених особа употпуњују научну слику о овом локалитету.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 12m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 53m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 18m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    5h 53m
    0