Na području Ravnog otkrivena oltarska pregrada crkve iz 9. vijeka

24.10.2020. 20:48
0
IZVOR: Agencije

Arheološki tim otkrio je na području Ravnog na jugu Bosne i Hercegovine vrijedan artefakt, kamenu reljefnu ploču oltarne pregrade iz crkve koja datira iz 9. vijeka.

Radeći na arheološkom lokalitetu Crkvina u mjestu Zavali, na ostacima crkve Svetog Petra pronađen je vrijedan dokaz o ukorenjenosti hrišćanstva na tom području od ranih vremena, istakla je arheološkinja Snježana Vasilj sa Univerzitetu u Mostaru.

- Ovo je za mene kruna istraživačkog rada. Našli smo ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vrijeme najstarije crkve iz doba predromanike- rekla je Vasilj.

Na toj se ploči, koja je, kako kaže, bogato ukrašena, nalaze simboli vezani za hrišćanstvo, kao što su ptica koja drži grozd ili pehar, prenosi Hina.

Tokom višegodišnjih istraživanja zaključeno je da je na lokalitetu bilo izgrađeno čak pet crkava kroz dugu istoriju.

Na mjestu gdje je pronađena oltarska pregradna ploča zabilježeni su ostaci tri crkve.

Osim tih objekata, u maloj crkvi i prostoru oko nje istražen je niz grobova koji svojom brojnošću, položajem, načinom gradnje, brojem sahranjenih osoba upotpunjuju naučnu sliku o ovom lokalitetu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka
Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    3h 8m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    15h 45m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    19h 33m
    0
  • Krađa u Palama
    1h 26m
    0
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    19h 17m
    0