На прољеће нови мигрантски талас у БиХ

22.01.2020. 10:40
0
ИЗВОР: Srna

Директор Граничне службе БиХ Зоран Галић упозорио је да би се БиХ на прољеће поново могла суочити са мигрантским таласом, те напоменуо да овој полицијској агенцији недостају материјално-техничка средства да би се ефикасно покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе.

Галић је истакао да подаци Агенције за заштиту границе ЕУ (Фронтекс), Међународне организације за миграције (ИОМ), те извештај Еуропола указују на то да ће након зимског периода поново доћи до интензивирања илегалних миграција на западнобалканској рути, чиме би се и БиХ поново суочила са појачаним миграцијским притиском.

Он је навео да је од септембра прошле године примијетан тренд смањења броја илегалних прелазака границе у односу на претходни период, али да је ријеч о сезонском тренду.

У Граничној полицији, додао је он, тренутно је запослено 2.228 службеника, од којих је 2.028 полицијских службеника.

– На пословима граничне контроле распоређено је 1.677 полицијских службеника, од којих у чину полицајца 1.300, старијег полицајца 188, наредника 108 и старијег наредника 81. У односу на важећу систематизацију радних мјеста ових чинова, непопуњено је 281 – рекао је Галић.

Према процјени ове полицијске агенције, да би се покриле све локације на којима су могући илегални преласци границе у зони одговорности јединица Граничне полиције Бијељина, Зворник, Вишеград, Хум-Фоча и Требиње недостаје 100 службених возила, 132 двогледа, 66 ИЦ уређаја, 66 термовизијских уређаја, 86 скаутгард камера, те 1.250 ЛЕД лампи.

– Неопходна је набавка нове специјалистичке опреме којом би могли одговорити на савремене изазове илегалних миграција и обезбиједити заштиту границе – истакао је он.

Галић је навео да је прошле године 13.251 лица одвраћена од покушаја илегалног преласка у БиХ из сусједних земаља.

Коментари 0
Повезане вијести
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 36m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 25m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 34m
    3