На Сокоцу и Палама обиљежавање 27 година од егзодуса сарајевских Срба

16.03.2023. 08:28
10
ИЗВОР: srna.rs

На Сокоцу и Палама данас ће бити обиљежено 27 година од егзодуса сарајевских Срба.

Овај историјски догађаја од републичког значаја биће обиљежен у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Према програму обиљежавања, на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу у 12.00 часова биће одржан помен погинулим борцима и положени вијенци и цвијеће, а у манастиру Свети Георгије на Равној Романији у 13.00 часова биће служен парастос погинулим борцима.

Духовна академије биће одржана у 14.00 часова у Културном центру Пале.

Обиежавању на Сокоцу и на Палама присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Сарајевски Срби прије 27 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Према релевантним историјским и званичним подацима, егзодус је почео 17. фебруара 1996. године на православни празник Задушнице, јер је планирано исељавање Срба са ових подручија требало да буде 19. марта 1996. године.

Међутим, представници тадашњег ИФОР-а дијелили су летке да је тај рок помјерен за 23. фебруар, односно мјесец дана раније од договореног.

Осим тога што су српски цивили морали да спакују најнужније ствари и крену у неизвјесност, многи становници Илијаша, Грбавице, Хаџића, Вогошће и Центра кренули су да откопавају посмртне остатке својих најмилијих не желећи да муслимански вандали скрнаве њихове гробове.

Посебан проблем представљала је управо чињеница да су такозване међународне институције нагло одлучиле да муслиманске власти преузму српске општине мјесец дана прије предвиђеног рока, што је додатно убрзало ионако велику трагедију сарајевских Срба.

Бројни извори указују на чињеницу да је Српско Сарајево тада представљало јединствен случај у бившој БиХ по томе што се Дејтонским мировним споразумом од више од 150.000 људи који су одбранили свој град захтијевало да у миру пристану на власт ратних противника.

Између дејтонског и париског самита сарајевски Срби су референдумски одбацили диктат да морају прихватити муслиманску власт, остати у Федерацији БиХ и бити шеријатски озакоњени.

Међутим, паришки скуп, одржан 14. децембра 1995. године, осим церемонијалности и протоколарности, онога што је инфериорној Европи и остављено по питању рјешавања кризе у бившој БиХ, није се ни осврнуо на демократски изражену вољу народа Српског Сарајева.

Међународна заједница је саопштила да ће 23. фебруара полиција муслиманско-хрватске федерације ући у Вогошћу, Нови Град и Центар, 29. фебруара у Илијаш, 6. марта у Хаџиће, 12. марта на Илиџу и у Трново, а 19. марта у Ново Сарајево и Стари Град.

Тадашњи високи представник Карл Билт и његов замјеник Михаел Штајнер позивали су Србе да не напуштају своје домове и да остану да живе под влашћу муслиманско-хрватске федерације, дијелећи им летке са стиховима познате пјесме Алексе Шантића "Остајте овдје".

Међународна мисија у БиХ је дозволила да /ратни муслимански лидер и тадашњи предсједник СДА/ Алија Изетбеговић, путем медија, поручи да ће "сваки Србин који је носио пушку бити изведен пред суд".

То је тада, практично значило да би, осим жена и дјеце, сви Срби завршили у муслиманским затворима.

Током егзодуса Срба из Сарајева, велики број предузећа, културних и образовних институција и установа пресељен је на територију Републике Српске.

"Технички ремонтни завод" из Хаџића је пресељен у Братунац, Фабрика монтажних кућа "Интал" из Илијаша је пресељена у Милиће, Ваздухопловни завод "Орао" је из Рајловца пресељен у Бијељину, док је "Фамос" из Храснице пресељен у Лукавицу.

Велики број бивших сарајевских предузећа, фирми, организација и установа нашао се у објектима бивших војних касарни "Славиша Вајнер Чича" и "Слободан Принцип Сељо" у данашњем Источном Новом Сарајеву.

Основна школа "Радојка Лакић" из Новог Сарајева, три основне школе са Илиџе, библиотеке из Новог Сарајева и Илиџе, факултети и средње школе, пресељени су из дијелова Српског Сарајева који су припали муслиманско-хрватској федерацији на територију Српског Сарајева у Републици Српској.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је раније Срни да оно што се десило сарајевским Србима у посљедњој деценији 20. вијека представља врхунац процеса затирања и то не само физичког већ и економског, културног, духовног, историјског, да би се то на крају претворило у затирање памћења и права на памћење, које нажалост и данас траје.

Коментари 10
 • Generic placeholder image
  Anonimno1 17.03.2023. 21:47
  Da ne bude zablude podrzavam Lea al ne i ovu fekaliju od Anonimno, tj nismo isti likovi jer svi neimenovani na Kateri dobiju isti nik
 • Generic placeholder image
  Срам те било "Анонимно" за овакав коментар 17.03.2023. 17:57
  Да ли свјесно лажеш и вријеђаш или ти је само испран мозак од стране федералних медија који сваког дана по неколико пута понове ријечи агресија, геноцид, четници? Да ли стварно вјерујеш да ће упорно понављана лаж постати истина? Шта је требало, да људи остану, па да прођу као они несретници који су остали у Републици Српској Крајини у Олуји, или они Пофалићани који се нису успјели извући кад сте их напали 1992? Колико су само федерални медији пријетили хапшењима свих који су били у Војсци Републике Српске? Шта је требало, да оставе тијела својих најмилијих које су погинули у борбама са вама, да им ломите крстове и надгробне споменике, а послије да слушамо од ваших власти како су то починили ментално неурачунљиви, малољетни или непознати починиоци? Видјели смо вашу непристрасност у односу према снајперима побијеној дјеци на нашој страни. Гдје су њихова имена на цилиндрима код споменика убијеној дјеци Сарајева. Гдје су Сарајевске руже на Илиџи? Не пљуј по туђем страдању. Непристојно је.
 • Generic placeholder image
  Исељени Сарајлија 17.03.2023. 17:53
  @аниномно, злурада балијо, не сери! Ко је опсједао Сарајево? Опсједали су га исламски терористи и злочиначке џихадлије од којих смо ми одбранили наше дијелове града у ком смо били већинско становништво! Ај, сад, мрш на Аваз па тамо пљуј по Србима!
 • Generic placeholder image
  Исељени Сарајлија 17.03.2023. 12:46
  @хоће ли неко одговарати, тако је, то је право питање. Ево и одговор: НЕЋЕ. Знају ли за ово ова пачурлија коју злоупотребљавају да пишу саставе о Егзодусу, под изговором "да се спасе од заборава"? Ко да нас спасе од заборава? Они који су профитирали на нашој несрећи, а ми смо им главе и огњишта сачували по цијену наших огњишта и наших живота? Заборавили су нас одавно. Ко се снашао, с Божјом помоћу, и снашао се. Многи нису. Многи су покрепали као посљедња псета. Сјетили нас се дезертери и позадинци након 18 година како би профитирали макар и минимално на нашој ултимативној несрећи. Тако им Бог помогао!
 • Generic placeholder image
  Да ли ће некад неко одговарати 17.03.2023. 11:54
  за злочин над Србима из Илијаша и Вогошће?
  Кад је било очевидно да смо продани,и да нам ту нема опстанка,неко је послао каришикову специјалу да спречи вогошћанима и илијашанима да извуку своју покретну имовину.
  Много људи је ради тога извршило самоубиство.
  Људи дају последњи динар за камион да извуче оно што су сав живот стицали, а са претисове капије ,која је била једина комуникација до Пала, их врати специјала.
  Људи немају куд ,и потуре бомбу под себе.

  За то време, народ Илиџе и Хаџића је неометано преко аеродрома извлачио имовину.

  Ако није могуће судити злочинце за ово недело,нек јавно обзнани,ко је то наредио,да га наивни Срби не славе као хероја.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 17.03.2023. 10:15
  To Leo ljubi te brat. Svaki komentar kao da mi citas misli. GOdinama sam mislio da sam jedini sa istim razmisljanjem u ovoj nasoj zemlji budaliji. Dace Bog pa se i upoznamo nekad. Ziv i zdrav mi bio !
 • Generic placeholder image
  Треба отети од заборава 17.03.2023. 07:56
  Али,они који су наше непријатеље снабдевали оружјем и свим и свачим, немају право да се појаве на нашим скуповима,као фол да нас жале.

  И требало би формирати удружење избјеглих из Сарајева,да се заштите основна права. На истоку РС избјеглице из Сарајева чине 50% становништва, а инжињер нема право да у државној фирми или установи ради бар као портир.
 • Generic placeholder image
  Исељени Сарајлија 16.03.2023. 19:00
  Ко обиљежавањем моје муке врши сопствену промоцију? Они који нигде са свог огњишта мрднули нису! Они који су се на мојој муци обогатили и који се још увијек богате! Они који суппљунули на наше изгинуле и на наше обогаљене! Да Бог да да вам буде као што је нама било!
 • Generic placeholder image
  Soko 16.03.2023. 16:04
  za Lea: sve si u pravu...tuga i jad
 • Generic placeholder image
  Leo 16.03.2023. 10:07
  Koje ponižavanja i mrtvih i živih,da ne kažem pisanje po tuđoj muci...Mada,sve bi to zdravorazuman i narod koji istinski voli svoju zemlju sasjekao pri prvom ovakvom cirkusu (a bilo ih je već nekoliko u zadnjih par dana)...Medjutim narod koji svoju muku podredjuje potomcima onih koji su ih u muku doveli,a sve zarad nekog nazovi boljeg života,nije bolje ni zaradio...Sve će to doći do ušiju istim tim koji su ovo dopustili,ali tada će biti kasno...i za reagovanje i za nove žrtve..Tuga
Повезане вијести
Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
Обиљежене 32 године од погибије припадника чете "Петар Пандуревић" Обиљежене 32 године од погибије припадника чете "Петар Пандуревић"
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  11h 4m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  9h 7m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  15h 23m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  9h 54m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  15h 16m
  1