На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде

07.09.2024. 12:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде биће обиљежен сутра на Сокоцу и у Источном Старом Граду, саопштено је из Борачке организације Источног Новог Сарајева.

У Цркви Свете Петке на Сокоцу у 9.00 часова биће служена литургија, а у 10.00 часова парастос, те положени вијенци на Српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик за погинуле и умрле борце Треће сарајевске пјешадијске бригаде.

У 12.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен-обиљежју борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Хреши у Источном Старом Граду, а у 13.30 у спомен-капели на Вучијој Луци помен и полагање вијенаца погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске /ВРС/.

За све присутне организован је ручак у парохијском дому на Вучијој Луци.

Наредбом Главног штаба Војске Републике Српске Трећа сарајевска пјешадијска бригада основана је 25. фебруара 1994. године спајањем више јединица ВРС са подручја сарајевских општина Вогошћа и Рајловац, те дијелова општина Центар, Стари Град, Илиџа и Илијаш.

Зона одговорности ове бригаде протезала се од Хреше до Рајловца на унутрашњем, те од Равног Набожића до Нишићке висоравни и даље према Олову на спољном прстену одбране тадашњег Српског Сарајева.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума, због припајања територије под зоном одговорности ове бригаде ФБиХ, бригада је расформирана, а њени дијелови пресељени у градове у Републици Српској.

Удружење грађана бораца и њихових потомака под називом "Трећа сарајевска бригада ВРС" баштини и његује традицију и сјећање на ову јуначку бригаду.

Коментари 0
Повезане вијести
Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу
Потврђен антракс на подручју Сокоца Потврђен антракс на подручју Сокоца
Интензивна потрага за несталим Алијом Селимбашићем са Сокоца Интензивна потрага за несталим Алијом Селимбашићем са Сокоца
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 6m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 48m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 16m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 37m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 46m
    0