Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade

07.09.2024. 12:37
0
IZVOR: srna.rs

Dan Treće sarajevske pješadijske brigade biće obilježen sutra na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva.

U Crkvi Svete Petke na Sokocu u 9.00 časova biće služena liturgija, a u 10.00 časova parastos, te položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik za poginule i umrle borce Treće sarajevske pješadijske brigade.

U 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježju borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Hreši u Istočnom Starom Gradu, a u 13.30 u spomen-kapeli na Vučijoj Luci pomen i polaganje vijenaca poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/.

Za sve prisutne organizovan je ručak u parohijskom domu na Vučijoj Luci.

Naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Treća sarajevska pješadijska brigada osnovana je 25. februara 1994. godine spajanjem više jedinica VRS sa područja sarajevskih opština Vogošća i Rajlovac, te dijelova opština Centar, Stari Grad, Ilidža i Ilijaš.

Zona odgovornosti ove brigade protezala se od Hreše do Rajlovca na unutrašnjem, te od Ravnog Nabožića do Nišićke visoravni i dalje prema Olovu na spoljnom prstenu odbrane tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog pripajanja teritorije pod zonom odgovornosti ove brigade FBiH, brigada je rasformirana, a njeni dijelovi preseljeni u gradove u Republici Srpskoj.

Udruženje građana boraca i njihovih potomaka pod nazivom "Treća sarajevska brigada VRS" baštini i njeguje tradiciju i sjećanje na ovu junačku brigadu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Potvrđen antraks na području Sokoca Potvrđen antraks na području Sokoca
Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 28m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 10m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    7h 38m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    8h 59m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 8m
    0