Набављено дупло више доза против грипа него прошле године

19.10.2019. 18:06
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Вакцинација против грипа у Републици Српској ове године требало би да крене почетком новембра, а набављено је дупло више доза него прошле године.

Ријеч је о 3.000 доза за све оне који желе да се вакцинишу према личном избору и на овај начин заштите себе, али и своје најближе од грипа, а цијена вакцине биће формирана у наредних неколико дана.

Како кажу у Институту за јавно здравство (ИЈЗ), ове године је набављено дупло више доза, јер је лане за само десет радних дана вакцинисано 1.500 особа, па су потрошене све дозе вакцине у веома кратком року.

С друге стране, ИЈЗ је у сарадњи са Фондом здравственог осигурања (ФЗО) набавио 15.000 бесплатних доза вакцина које примају пацијенти са одређеним хроничним болестима, стањима или ризицима.

За разлику од претходних година, набављене су „четворовалентне“ вакцине, направљене за заштиту од четири вируса грипа.

Докторка Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ РС,  каже да ове вакцине штите од истих вируса као и тровалентне, уз заштиту од још једног додатног Б вируса.

– Традиционалне „тровалентне“ вакцине пружају заштиту од три вируса грипа – вирус грипа А (Х1Н1), вирус грипа А (Х3Н2) и вирус грипа Б.

Примјена „четворовалентне“ вакцине омогућиће да се ефикасније превентивно реагује на ширење вируса грипа и смањи оболијевање људи.

Већина земаља је већ почела са примјеном ове вакцине још прошле сезоне, а ми је уводимо ове године – каже Вукмирова.

Она је апеловала на грађане да се вакцинишу што прије.

Слика

– Вакцину против грипа неопходно је примити прије него што се грипа почне ширити у заједници. Потребно је око двије седмице након вакцинације да се у организму развију антитијела која штите од грипа. Вакцине против грипе доводе до развоја антитијела која пружају заштиту против инфекције сојевима вируса грипа који се налазе у саставу вакцине. У састав улазе они сојеви вируса грипа за које истраживања покажу да ће бити најчешћи у наредној сезони – објашњава Вукмирова

Упозорава да свака особа може да оболи од грипа, а најчешће су то дјеца, старије особе и хронични болесници.

– Вакцинацијом можете заштитити себе од грипе и смањити могућност да пренесете грипу на друге особе и спријечите настанак компликација током инфекције вирусима, а то је најважнија и најефикаснија мјера превенције. Посебно се препоручује хроничним болесницима, старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту са онима који припадају ризичним групама, те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја, особама које његују малу дјецу – каже Вукмирова.

Труднице у повећаном ризику

У ИЈЗ кажу да су труднице у повећаном ризику од компликација током инфекције вирусима грипа и да се 50 одсто чешће лијече у болничким условима од осталих категорија становниства.

– Вакцинација против сезонске грипе је сигурна у свим стадијима трудноће. Након вакцинације, свој имунитет труднице преносе на дијете и штите га током првих шест мјесеци живота. Новорођенчад млађа од шест мјесеци се не могу вакцинисати против грипе, па им је најбоља заштита вакцинисана мајка – наглашава Вукмирова.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vaca 19.10.2019. 19:01
    Trovaci
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 41m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 24m
    6
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 24m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 42m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    22h 8m
    0