Набавна цијена гаса за БиХ порасла за 21,7 посто

12.04.2022. 15:05
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Набавна цијена гаса за Босну и Херцеговину порасла је за 21,7 посто у односу на јануар 2022. године, објавили су челници компаније Енергоинвест Сарајево.

Директорка Енергоинвеста Бисера Хаџиаљевић је саопштила да су добили понуду од Гаспрома за цијену гаса која важи од априла 2022. године.

- Свака три мјесеца од Гаспрома као испоручиоца гаса, Енергоинвесту се доставља нова цијена. Добили смо цијену гаса која ће бити актуелна од априла 2022. године за наредни квартал. Самим тим испорука гаса за наредна три мјесеца апсолутно није упитна. Цијена је повећана за 21,7 посто у односу на јануар 2022. - рекла је Хаџиаљевић.

Додала је да је та цијена гаса била донекле и очекивана.

Нагласила је такође да је тешко предвидјети дешавања на берзама.

- Само у последња три мјесеца, од јануара до априла, цијена горива је повећана за 44 посто... Све оно што се дешава на берзама материјала и енергената је нешто што превазилази сва предвиђања и нешто што се не може планирати -казала је Хаџиаљевић.

Она је истакла да за сада Енергоинвест плаћање врши у еврима, те да до сада нису имали контакте на тему промијене валуте плаћања.

БиХ увози више од половине природног гаса из Русије путем Турског тока, гасовода који се протеже од Русије до Турске преко Црног мора и даље према Западном Балкану и Европи, а има капацитет од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Руски гас стиже овим гасоводом преко Бугарске и Србије до јединог улазног терминала у БиХ, у месту Шепак код Зворника, на граници између БиХ и Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ ухапшено 36 лица У БиХ ухапшено 36 лица
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис
Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 14m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 48m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 17m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 31m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 5m
  0