Надлежнима достављен приједлог мјера подршке привреди

30.03.2020. 14:09
0
ИЗВОР: Srna

Привредна комора Републике Српске доставила је надлежним институцијама Српске и БиХ приједлог мјера подршке привреди са циљем ублажавања посљедица утицаја вируса корона на привреду Српске.

- Имајући у виду степен сложености и тежину ситуације у којој се налазимо и обавјештења партнера из иностранства о обустави рада и наруџби у наредна два, па чак и четири мјесеца, што ће додатно отежати услове за опоравак у привреди, неопходно је креирати адекватне мјере које ће допринијети очувању радних мјеста, али и обезбјеђивању већег степена сигурности привредним друштвима за превазилажење ове кризе - саопштено је из Привредне коморе.

У овој комори сматрају да је, осим здравља људи, неопходно сачувати радна мјеста и привреду у цјелини, као основ за нормално функционисање система по престанку ових околности.

- С тим у вези, неопходно је да Влада Републике Српске размотри могућност да се запосленима у дјелатностима којима је због одлука, наредби и закључака Владе забрањен рад, за период од ступања на снагу Закључка о забрани рада па све до престанка тих околности, обезбиједи накнада у износу најниже плате у бруто износу, прописане одлуком о најнижој плати - наводи се у саопштењу.

У Привредној комори су оцијенили да је потребно и да се запосленима у привредним субјектима, који су због појаве и утицаја вируса корона онемогућени да реализују своје пословне активности у пуном капацитету или су пословни процеси у потпуности обустављени, због чега су радници упућени на различите видове плаћеног одсуства, чекање или смањење радног ангажмана на пола радног времена, за период од ступања на снагу закључка о забрани рада, па до његовог престанка, обезбиједи накнада у износу најниже плате у бруто износу.

Захтјев Привредне коморе Републике Српске односи се и на то да се са Управним одбором Агенције за банкарство Републике Српске нађе могућност за измјену одлуке о привременим мјерама банкама за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусом корона тако да се дефинише обавеза банке и даваоца лизинга на територији Српске да својим дужницима понуди застој у отплати обавеза, мораторијум, наводи се у саопштењу.

Из Привредне коморе сматрају и да је неопходно дефинисати обавезу банке и даваоца лизинга да дужницима понуде застој у отплати тако да се остави могућност да се у неколико дана од објављивања понуде о њој изјасне, а да, уколико то у том року не учине, сматра да је прихватају.

Потребно је и формирати оперативни тим састављен од представника Министарства финансија, Министарства привреде и предузетништва, Пореске управе Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске, који би био задужен да континуирано прати стање у привреди, да анализира стање и Републичком кризном штабу предлаже адекватне мјере за превазилажење кризе.

У Привредној комори истичу да би овај тим истовремено предлагао конкретну методологију за спровођење усвојених мјера, односно дефинисао би и документацију којом ће се доказивати околности упућивања радника на плаћено одсуство, као и околности због којих је пословни субјект био онемогућен да реализује пословне процесе.

- Неопходно је и да се покрене иницијатива према Управи за индиректно опорезивање БиХ и уведе мјера којом би се омогућило продужавање рока плаћања ПДВ и максимално могуће скраћење рока поврата ПДВ. Ова мјера би имала неутралан ефекат на буџет БиХ, а истовремено би домаћој привреди олакшала услове пословања у кризи - наводи се у саопштењу.

У Привредној комори сматрају да је потребно и да се субјектима у трговини у цијелој Републици Српској, којима је забрањен или ограничен рад, дозволи такозвана интернет продаја са сопственом доставом или доставом путем поштанских сервиса, како би се бар у одређеном обиму омогућила реализација пословних активности.

- Због различитих рјешења у два ентитета и различитих тумачења забрана и ограничења од стране надлежних контролних органа, суочавамо се са ситуацијом да грађани путем интернета наручују производе трговаца из другог ентитета који ту робу достављају на адресе у Српској, чиме се наши понуђачи додатно стављају у неповољнији положај - додаје се у саопштењу.

Привредна комора Републике Српске указала је и на потребу да се све одлуке, односно закључци и наредбе Владе и других надлежних органа, које се односе на регулисање стања у условима ванредне ситуације или које се доносе на основу приједлога Кризног штаба, одмах објављују на интернет страници Владе Српске и у Службеном гласнику Републике Српске како би се избјегле нетачне и непровјерене информације, а субјектима који реализују те одлуке, као и онима на које се односе, обезбиједили формални основи за поступање и реализацију тих аката.

- Ови приједлози формирани су на основу захтјева привредника који су директно и индиректно погођени појавом вируса корона, а циљ ових мјера је очување радно правног статуса запослених у приватном сектору, јер ниједном привредном друштву није циљ и намјера отпуштање радника, али је у датим околностима немогуће одржати постојећи ниво запослености без директе подршке Републике - истиче се у саопштењу.

Из Привредне коморе Републике Српске закључили су да привредна друштва у датим околностима, морају направити план свог даљег пословања, реорганизовати активности и евентуално преусмјерити пословање у неким другим правцима.

У саопштењу се наглашава да је због овог неопходно да Влада Републике Српске и остале институције у земљи, међу којима је веома значајан банкарски сектор, у овом моменту пруже подршку домаћој привреди која своје капацитете у одређеном обиму може преусмјерити и на задовољавање потреба домаћег тржишта, уз истовремено задржавање нивоа запослености, што је и примарна намјера свих у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Општина Источна Илиџа приступила BFC SEE програму сертификације повољног пословног окружења Општина Источна Илиџа приступила BFC SEE програму сертификације повољног пословног окружења
Плате ће расти, али мање него до сада Плате ће расти, али мање него до сада
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 27m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 18m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 5m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 31m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 13m
    0