Нафташи у БиХ не размишљају о појефтињењу горива

09.04.2022. 19:08
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако су цијене нафте на свјетском тржишту током цијеле ове седмице биле у паду, нафташи у Босни и Херцеговини не размишљају о појефтињењу.

Цијене горива код нас, наиме, за по неколико фенинга и даље расту из седмице у седмицу, без назнаке када би могло да дође до њиховог пада.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, литар бензина БМБ 95 у просјеку кошта 3,01 КМ а, а литар дизела 3,22 КМ. Седмицу раније, просјечна цијена бензина била је 2,98, а дизела 3,21 КМ по литру.

У Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске више пута смо покушали сазнати да ли ће и за колико бити кориговане цијене на домаћим бензинским пумпама, али смо остали без одговора.

Усљед посљедица руско-украјинске кризе, цијене су на пумпама у РС кренуле да расту 3. марта, а прије тога литар је у просјеку коштао 1,59 КМ.

У међувремену, нафташи су, практично, гориво поскупљивали на дневном нивоу, а дешавало се да су цијене навише кориговали и два пута током једног дана.

Цијене нафте на свјетском тржишту јуче су биле стабилне, али су током цијеле седмице биле у паду, након што су поједине државе објавиле планове за повлачење сирове нафте из стратешких резерви. Барел сирове нафте „брент“ у Лондону јуче је коштао 100,57 долара. Његова цијена је 1. априла износилоа 104, а 24. марта 121,45 долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Јошило изручен БиХ, истражују га у скај предметима Јошило изручен БиХ, истражују га у скај предметима
Шта ће бити са цијенама горива у наредном периоду? Шта ће бити са цијенама горива у наредном периоду?
Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 48m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 21m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 39m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 27m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 31m
  2