Нафташи у БиХ не размишљају о појефтињењу горива

09.04.2022. 19:08
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако су цијене нафте на свјетском тржишту током цијеле ове седмице биле у паду, нафташи у Босни и Херцеговини не размишљају о појефтињењу.

Цијене горива код нас, наиме, за по неколико фенинга и даље расту из седмице у седмицу, без назнаке када би могло да дође до њиховог пада.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, литар бензина БМБ 95 у просјеку кошта 3,01 КМ а, а литар дизела 3,22 КМ. Седмицу раније, просјечна цијена бензина била је 2,98, а дизела 3,21 КМ по литру.

У Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске више пута смо покушали сазнати да ли ће и за колико бити кориговане цијене на домаћим бензинским пумпама, али смо остали без одговора.

Усљед посљедица руско-украјинске кризе, цијене су на пумпама у РС кренуле да расту 3. марта, а прије тога литар је у просјеку коштао 1,59 КМ.

У међувремену, нафташи су, практично, гориво поскупљивали на дневном нивоу, а дешавало се да су цијене навише кориговали и два пута током једног дана.

Цијене нафте на свјетском тржишту јуче су биле стабилне, али су током цијеле седмице биле у паду, након што су поједине државе објавиле планове за повлачење сирове нафте из стратешких резерви. Барел сирове нафте „брент“ у Лондону јуче је коштао 100,57 долара. Његова цијена је 1. априла износилоа 104, а 24. марта 121,45 долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 4m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 22m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 49m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 37m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 37m
    3