Нафташи у БиХ не размишљају о појефтињењу горива

09.04.2022. 19:08
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако су цијене нафте на свјетском тржишту током цијеле ове седмице биле у паду, нафташи у Босни и Херцеговини не размишљају о појефтињењу.

Цијене горива код нас, наиме, за по неколико фенинга и даље расту из седмице у седмицу, без назнаке када би могло да дође до њиховог пада.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, литар бензина БМБ 95 у просјеку кошта 3,01 КМ а, а литар дизела 3,22 КМ. Седмицу раније, просјечна цијена бензина била је 2,98, а дизела 3,21 КМ по литру.

У Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске више пута смо покушали сазнати да ли ће и за колико бити кориговане цијене на домаћим бензинским пумпама, али смо остали без одговора.

Усљед посљедица руско-украјинске кризе, цијене су на пумпама у РС кренуле да расту 3. марта, а прије тога литар је у просјеку коштао 1,59 КМ.

У међувремену, нафташи су, практично, гориво поскупљивали на дневном нивоу, а дешавало се да су цијене навише кориговали и два пута током једног дана.

Цијене нафте на свјетском тржишту јуче су биле стабилне, али су током цијеле седмице биле у паду, након што су поједине државе објавиле планове за повлачење сирове нафте из стратешких резерви. Барел сирове нафте „брент“ у Лондону јуче је коштао 100,57 долара. Његова цијена је 1. априла износилоа 104, а 24. марта 121,45 долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ
Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела
Колико је странаца узело држављанство БиХ Колико је странаца узело држављанство БиХ
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 15m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 37m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 47m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 14m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 49m
  0