Naftaši u BiH ne razmišljaju o pojeftinjenju goriva

09.04.2022. 19:08
0
IZVOR: srpskainfo.com

Iako su cijene nafte na svjetskom tržištu tokom cijele ove sedmice bile u padu, naftaši u Bosni i Hercegovini ne razmišljaju o pojeftinjenju.

Cijene goriva kod nas, naime, za po nekoliko feninga i dalje rastu iz sedmice u sedmicu, bez naznake kada bi moglo da dođe do njihovog pada.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, litar benzina BMB 95 u prosjeku košta 3,01 KM a, a litar dizela 3,22 KM. Sedmicu ranije, prosječna cijena benzina bila je 2,98, a dizela 3,21 KM po litru.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske više puta smo pokušali saznati da li će i za koliko biti korigovane cijene na domaćim benzinskim pumpama, ali smo ostali bez odgovora.

Usljed posljedica rusko-ukrajinske krize, cijene su na pumpama u RS krenule da rastu 3. marta, a prije toga litar je u prosjeku koštao 1,59 KM.

U međuvremenu, naftaši su, praktično, gorivo poskupljivali na dnevnom nivou, a dešavalo se da su cijene naviše korigovali i dva puta tokom jednog dana.

Cijene nafte na svjetskom tržištu juče su bile stabilne, ali su tokom cijele sedmice bile u padu, nakon što su pojedine države objavile planove za povlačenje sirove nafte iz strateških rezervi. Barel sirove nafte „brent“ u Londonu juče je koštao 100,57 dolara. Njegova cijena je 1. aprila iznosiloa 104, a 24. marta 121,45 dolara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    4h 30m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    11h 36m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    10h 3m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    5h 45m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    11h 55m
    0