Нафташи у Српској нелегално дизали цијене горива

09.03.2022. 14:43
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Нафташи су продавали литар горива за чак 30 фенинга по литру скупље него што су смјели, сазнаје Српскаинфо.

У наставку Српскаинфо доставља неколико примјера кршења Уредбе о ограниченој маржи на нафтне деривате, а што су инспектори Тржишне инспекције утврдили у својим записницима.

Цијена дизела 5 (са максималном маржом 0,25 КМ/л) је 2,67 КМ, али је продајна била по 2,96 КМ. У другом случају такође дизела 5 литар је требало да буде 2,70, али је продаван по три КМ. У трећем случају је гориво морало да буде 2,72 КМ, а продавано је по 3,05 КМ, а у четвртом случају цијена је требала да буде 2,68 КМ, а продавано је купцима за 2,96 КМ по литру.

У Инспекторату Републике Српске нису за Српскаинфо одговорили које су то бензинске пумпе продавале гориво по већим цијенама него што су смјели, позивајући се на заштиту због могућих судских постуапака.

– Када су у питању називи субјеката којима су издати прекршајни налози у циљу заштите поступака који ће евентуално да се воде пред надлежним судовима јавно објављивање таквих података би могло утицати на исход истих. Подаци о издатим прекршајним налозима чији статус није познат у смислу извршности/коначности се не могу износити у јавност јер би тиме могли створити погрешну слику. Сходно томе, податке о прекршајним санкцијама вам у једном тренутку када за то више не буде препрека које смо већ навели могу доставити надлежни судови који су задужени за вођење прекршајне евиденције – кажу у Инспекторату РС.

Законом о прекршајима Републике Српске, Члан 228. Став 2. речено је да, како кажу у Инспекторату РС, подаци из прекршајне евиденције Регистра за кажњена лица могу се дати само ако за то постоје оправдани разлози, то јест подаци из прекршајне евиденције Регистра за кажњена лица могу се дати само другом суду, надлежном тужилаштву, органима унутрашњих послова и органима инспекције, у вези са кривичним поступком или поступком за прекршај који се води против лица које је раније било кажњавано за прекршај, органима надлежним за извршење санкција за прекршаје или надлежним органима који учествују у поступку брисања казне.

Приликом вандредних контрола бензинских пумпних станица у Републици Српској Тржишна инспекција Инспектората Републике Српске обавила је 110 контрола поштивања марже на нафту и нафтне деривате. У 59 случајева утврђени су одређени пропусти на основу чега су поступајући инспектори издали 118 прекршајних налога у вриједности од 857.200 КМ.

– Правна лица која су неосновано дизала цијене су адекватно кажњена према Уредби, док питање обештећења купаца није у надлежноисти овога органа (ту би сваки сваки купац који сматра да је оштећен уз доказ о извршеној куповини своја права могао захтијевати путем суда) – поручују у Инспекторату РС.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 11.03.2022. 14:46
  i šta sad....ništa. Pojeo vuk magarca...
 • Generic placeholder image
  Www 10.03.2022. 09:57
  Slažem se i sa prvim i drugim komentarom,treba ga žestoko kazniti ,kao i sve ostale kao što je on,dosta nam je svih ovih dešavanja !!!
 • Generic placeholder image
  Petar 09.03.2022. 18:53
  Od Neskovica inspektori uzmu pare..
 • Generic placeholder image
  Djuro 09.03.2022. 18:51
  Neskovic ti ga prvi podigne cijene, hitno kazniti 50 pumpi od Neskovica doo.
Повезане вијести
Домаћи нафташи игноришу пад цијене барела Домаћи нафташи игноришу пад цијене барела
Русија обуставила доток нафте дијелу ЕУ преко нафтовода „Дружба“ Русија обуставила доток нафте дијелу ЕУ преко нафтовода „Дружба“
Пале цијене нафте: Долар ослабио други дан заредом Пале цијене нафте: Долар ослабио други дан заредом
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  7h 40m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  10h 23m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  10h 37m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  10h 40m
  1
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  12h 19m
  0