Нагла промјена времена погоршава више од 50 хроничних болести

30.08.2023. 18:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свједоци смо да се усљед климатских промјена посљедњих година промјене временских прилика и температуре ваздуха дешавају прилично нагло, наводи се у упозорењу из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

Нашем организму такве нагле промјене не дозвољавају да се на њих прилагоди па нарочито особе с хроничним болестима на њих реагују различитим симптомима.

Већина нас је барем једном осјетила промјене у организму усљед нагле промјене времена. Према подацима Свјетске здравствене организације, метеоротропне болести, односно хроничне болести на чије погоршање може да утиче нагли скок или пад температуре, обухватају више од 50 обољења.

- У наредним данима, када је најављена промјена времена и пад температуре, можемо очекивати лошије расположење, несаницу, главобољу код особа које пате од главобоља, болове у зглобовима, костима, мишићима. Нагле промјене температуре највише ће осјећати хронични болесници и старији људи - кажу стручњаци.

Код нагле промјене времена срчани болесници морају бити на посебном опрезу. Познато је да се крвни судови шире и скупљају на топлоти и хладноћи, због чега крвни притисак може осцилирати.

Промјена температуре у кратком времену од само неколико степени проузрокује сужавање артерија, ограничен проток крви и мањак кисеоника који допире до срца, које због хладног времена брже пумпа крв како би одржало тјелесну топлоту.

Тада притисак расте и већа је опасност од срчаног удара.

Због наглог пада температуре, људи који имају проблема с притиском, али и срчаних проблема, не би се требали излагати превеликим напорима нити тешком физичком раду, а обавезно морају редовно узимати терапију.

Астматични напади могу се јавити због појачане влаге у ваздуху или због веће концентрације полена коју често донесе олујно невријеме, које уједно хлади ваздух и дишни систем, због чега се бронхи у плућима сужавају и отежавају дисање.

За особе са астмом таква реакција може бити опасна, стога је препоручљиво узимати прописану терапију као превенцију те пратити стање и ток астме те се инхалирати по потреби.

Како наводе из Института, приликом пада температуре, особе које пате од реуматских болести могу осјетити болове у костима и мишићима. Узрок повезаности промјене времена и појачаног реуматског бола лежи у промјени ваздушног притиска, влажности и температуре.

Ова три елемента се највише мијењају за вријеме захлађења и невремена. Наиме, код пада притиска, зглобови се растежу, а с обзиром на то да су пуни живчаних завршетака, осјећа се бол.

Добар предуслов за ублажавање негативних посљедица времена је здрава и правилна исхрана, у којој су оптимално заступљене све важне намирнице, уношење довољне количине течности (вода, чај, цијеђени сокови) те умјерена физичка активност.

Добар и квалитетан сан од осам сати је незаобилазан уколико желимо да организам поднесе промјене које нам слиједе. Будите умјерени с аналгетицима, лијековима за смирење и ексцитирајућим напицима (кафа, алкохол), истичу у ИНЗ.

Хронични болесници морају редовно узимати прописане лијекове, а ако су негативне посљедице времена учестале или се погоршавају, потребно је консултовати доктора.

Коментари 0
Повезане вијести
Честе промјене температуре могле би нас коштати меда Честе промјене температуре могле би нас коштати меда
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 38m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 33m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 21m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 27m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 55m
    0