Награђени драмски текст „(Миро)помазани" биће оживљен на сцени

19.02.2023. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Театролог из Источног Сарајева Зоран Тодоровић рекао је Срни да је прва награда коју је добио на конкурсу Градског позоришта Градишка за најбољи необјављени драмски текст "(Миро)помазани" мотивација за даљи рад у драмском стваралаштву.

Тодоровић каже да му ова награда много значи, јер ће његов драмски текст бити оживљен на сценама уз професионалну режију и глуму, те да ће овај начин постати "доступан" и онима који раније нису чули за његово стваралаштво.

Он је нагласио да му је признање колега и њихова одлука улила потребну дозу самопоуздања, неопходну да се писац ослободи баласта који је прилично неугодан и донекле кочи креативни процес.

Тодоровић је истакао важност овог пројекта Министарства просвјете и културе Српске, које је јавни конкурс "Реци наглас" расписало у сарадњи са Градским позориштем Градишка.

- Позоришта у Републици Српској ће доћи до квалитетних, оригиналних и неизвођених комада и тиме ће се обогатити домаћи репертоар, што је изузетно важно. Ово је изузетно значајан пројекат који је резултат рада сјајних и стручних људи који раде при Министарству у области развоја културе у Републици Српској - указао је Тодоровић.

Говорећи о свом драмском тексту, Тодоровић је рекао да је текст настао за само двије радне ноћи, а након периода размишљања, набацивања и одбацивања идеја, припрема који су омогућили кратак и дефинисан период писања.

- (Миро)помазани је непретенциозна комедија у класичном нушићевском маниру, са заплетима и преокретима који су у функцији патоса, оне финалне катарзе коју сваки гледалац очекује и која га испуњава емоцијама, у овом случају олакшањем и задовољством - појаснио је Тодоровић.

Он је додао да је први пут писао у оваквом, за њега "огољеном" стилу који се показао правим за конкурс, те да је научио добру лекцију која ће му користити у будућим радовима.

Тодоровић каже да слиједи редитељски и глумачки рад на представи по његовом награђеном драмском тексту која ће постати дио репертоара Градског позоришта Градишка.

- Директор градишког позоришта Златан Видовић најавио је да ће представа бити премијерно изведена на отварању Првог позоришног фестивала `Љубица` у Градишци, који би требало да буде крајем маја и који ће окупљати професоналана позоришта из Републике Српске - рекао је Тодоровић.

Он каже да се радује тренутку када ће његов драмски текст оживјети пред позоришном публиком.

Тодоровић је оснивач Студија за креативно писање, сценску продукцију и режију "Театролог" у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајеви Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајеви
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 27m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 32m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 41m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 20m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 48m
    0