Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ

21.09.2024. 14:45
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због раста цијене барела сирове нафте на свјетским берзама, на пумпама у БиХ у наредним данима се очекују више цијене горива за пет фенинга по литру.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, рекао је да се у наредној седмици очекује поскупљење горива јер, како каже, дошло је до раста цијене нафте на свјетским берзама.

– Очекујемо да цијене буду више за пет фенинга по литри за све врсте нафтних деривата – рекао је Бечаревић.

Истиче да је јако тешко прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду, јер се на свјетским тржиштима константно мијењају цијене.

Милован Бајић, потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске рекао је за “Независне новине” да се у наредним данима очекују поскупљења на пумпама у Српској.

– Долази до раста улазних цијена горива, тако да нас сљедеће седмице очекују више цијене – навео је Бајић.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора, казала је раније да су грађани БиХ потпуно огуглали на подизање цијена, па тако и у случају горива.

– На поскупљење горива дефинитивно не може утицати нико, те када дође до раста цијене барела на свјетском нивоу – дође до поскупљења и код нас, али реално је да мора да постоји одређени период  да би се то одразило на наше тржиште – рекла је Марићева.

Истиче да ће поскупљење горива на пумпама у БиХ бити огроман удар на потрошаче јер су аутомобили, како каже, пријека потреба.

– Ово заиста више не води ничему… Не знам ни како више потрошачку корпу можемо дефинисати, корпу која је прешла 3.000 КМ, а знамо ако дође до виших цијена горива да ће и остале намирнице да поскупе – рекла је Марићева и поручила да ће то грађанима бити проблем.

Подсјетимо, цијена нафте на свјетском тржишту је испод 73 долара будући да трговци очекују одлуку америчке централне банке о каматним стопама, суздржани због знака посустајања потражње у Кини.

На лондонском тржишту цијена барела је била готово непромијењена и износила је 72,84 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 23 цента вишој цијени, од 70,32 долара.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Realista 21.09.2024. 19:14
    Nemoj tako,govorili su kad uđe ruska nafta u BiH biće skoro džaba
  • Generic placeholder image
    Alas 21.09.2024. 15:52
    Najveći lopovi su naftaši, ološ bjelosvjetski.
Повезане вијести
Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона
Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље" Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље"
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    6h 8m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    5h 42m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    4h 48m
    2
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    7h 9m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    7h 58m
    2