Најављено поскупљење свињетине након васкршњег поста у Српској

13.04.2022. 20:53
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Килограм свјеже свињетине у месницама у Српској ускоро ће поскупити за најмање пет КМ.

Ово потврђују у месницама, након најаве да ће већ по завршетку васкршњег поста скочити цијена живе ваге свиња.

Из Удружења узгајивача свиња Републике Српске поручују да ће килограм живе ваге већих свиња, које меснице откупљују, већ након вакршњег поста са четири отићи на најмање пет КМ.

– То није нимало занемарљиво. Наиме, свиња од 120 килограма коштаће 600 КМ. Разлог поскупљења живе ваге прасића и већих свиња је слаба понуда на домаћем тржишту, те драстичан раст цијена стичне хране. Због свега тога, неминовна су и поскупљења свјеже свињетине – поручује за Српскаинфо предсједник овог удружења Мишо Маљчић.

То потврђују у месницама које смо контактирали, из којих наглашавају да ће килограм свјежег свињског меса отићи за најмање пет КМ.

– Тренутно, свињска шницла кошта 11, крменадла 9, свињска ребра 7,5 КМ по килограму. Све ће то, у просјеку, ускоро бити скупље за пет КМ. Наиме, код свиња, када се закољу, има пуно отпада, тако да ћемо морати кориговати цијене, најамње у поменутом износу – поручују за "srpskainfo.com" из једне бањалучке месаре.

Цех ће, свакако, у највећој мјери платити грађани, међу којима многи, ионако, једва састављају крај с крајем.

– И без поскупљења, незапослени, многи пензионери И радници са скромним платама, ретко на јеловнику имају месне оброке. Сад ће ситуација бити још гора, јер више није ријеч о поскупљењима од марку, него далеко више. Изгледа да је у данашње вријеме најбоље бити вегетаријанац. Јесте да су поскупили И воће И поврће, али ситуација са месом прелази све границе – поручује Бањалучанин Миодраг К.

Коментари 0
Повезане вијести
Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности Амбер Алерт у БиХ: У случају нестанка дјетета слиједи мобилизација цјелокупне јавности
У Српској смањено очекивано трајање живота У Српској смањено очекивано трајање живота
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  9h 54m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 36m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  10h 58m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 30m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  8h 48m
  0