Najavljeno poskupljenje svinjetine nakon vaskršnjeg posta u Srpskoj

13.04.2022. 20:53
0
IZVOR: srpskainfo.com

Kilogram svježe svinjetine u mesnicama u Srpskoj uskoro će poskupiti za najmanje pet KM.

Ovo potvrđuju u mesnicama, nakon najave da će već po završetku vaskršnjeg posta skočiti cijena žive vage svinja.

Iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske poručuju da će kilogram žive vage većih svinja, koje mesnice otkupljuju, već nakon vakršnjeg posta sa četiri otići na najmanje pet KM.

– To nije nimalo zanemarljivo. Naime, svinja od 120 kilograma koštaće 600 KM. Razlog poskupljenja žive vage prasića i većih svinja je slaba ponuda na domaćem tržištu, te drastičan rast cijena stične hrane. Zbog svega toga, neminovna su i poskupljenja svježe svinjetine – poručuje za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

To potvrđuju u mesnicama koje smo kontaktirali, iz kojih naglašavaju da će kilogram svježeg svinjskog mesa otići za najmanje pet KM.

– Trenutno, svinjska šnicla košta 11, krmenadla 9, svinjska rebra 7,5 KM po kilogramu. Sve će to, u prosjeku, uskoro biti skuplje za pet KM. Naime, kod svinja, kada se zakolju, ima puno otpada, tako da ćemo morati korigovati cijene, najamnje u pomenutom iznosu – poručuju za "srpskainfo.com" iz jedne banjalučke mesare.

Ceh će, svakako, u najvećoj mjeri platiti građani, među kojima mnogi, ionako, jedva sastavljaju kraj s krajem.

– I bez poskupljenja, nezaposleni, mnogi penzioneri I radnici sa skromnim platama, retko na jelovniku imaju mesne obroke. Sad će situacija biti još gora, jer više nije riječ o poskupljenjima od marku, nego daleko više. Izgleda da je u današnje vrijeme najbolje biti vegetarijanac. Jeste da su poskupili I voće I povrće, ali situacija sa mesom prelazi sve granice – poručuje Banjalučanin Miodrag K.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj? Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj?
Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti
U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze U Srpskoj morbilama zaražena 44 lica, u Istočnom Sarajevu jedan slučaj zaraze
Najčitanije
  • Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
    22h 16m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    17h 2m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    18h 17m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    18h 53m
    0
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    12h 53m
    0