Најчешће грешке приликом куповине некретнине и како да их избјегнете

30.01.2023. 09:52
2
ИЗВОР: katera.news

Размишљате о куповини стана и нисте сигурни да ли постоји начин да једноставно прођете читаву процедуру и да не погрешите у избору?

Нема сумње да је тржиште некретнина данас много транспарентније, захваљујући интернету. Доступно нам је много информација, те лако можемо провјерити станове који нам се допадају и уопште истражити цијели процес куповине непокретности.

Међутим, још увијек постоје уобичајене замке у које људи нехотице упадају. Неке грешке приликом куповине стана и даље су честе, али их је ипак могуће избјећи. Прочитајте како да се успјешно снађете на тржишту некретнина и купите стан без непотребних трошкова и стреса.

Не избјегавајте математику – рачуница је важна

Вјеројатно најважнији корак који треба подузети када први пут размишљате о куповини новог дома јесте да тачно одредите колико ћете потрошити на куповину некретнине. Иако се ово може чинити као очигледно, многи људи овај задатак обављају само половично, и то их може довести до озбиљних и непријатних изненађења касније.

Слика

Најчешћа грешка је фокусирање искључиво на депозит и куповну цијену. Готово је загарантовано да ћете на том путу имати много више трошкова и накнада, тако да бисте требали узети у обзир ове ствари када правите своје калкулације. Куповина некретнина преко агенције је паметан потез када нисте сигурни како да се носите са администрацијом и свим трошковима. Професионални агенти могу вам помоћи да направите прецизну рачуницу, јер имају сва потребна знања и искуство. Тако вам неће промаћи таксе и накнаде за упис непокретности у катастар, овјеру купопродајног уговора или заложне изјаве и слично.

Креирање буџета прије тражења стана је основа, и боље је увијек да прецијените све трошкове и да вам новца остане, умјесто да останете без средстава негдје на пола процеса.

Не прегледајте станове које не можете приуштити

Сигурно је да маштање може бити забавно, али прегледање некретнина које су изнад ваших финансијских могућности неће бити много од помоћи ако озбиљно размишљате о куповини новог дома. Далеко је паметније сјести и тачно утврдити који је распон цијена који можете приуштити и држати га се кад год тражите некретнину.

Ако сте претходно израчунали све своје потенцијалне трошкове, као и постојеће приходе и расходе, неће бити тешко да процијените колико новца имате на располагању. Све што треба јесте да прегледате станове које заиста можете купити и тако уштедјети своје драгоцјено вријеме.

Не занемарујте актуелно стање на тржишту

Може бити заиста лијепо када знате какав стан желите и колико новца имате. Међутим, то не значи да се у претрагу можете укључити без претходног познавања тржишта. Није тајна да су тржишта флуидна и да се стање стално мијења, па је добро имати у виду да ли вам тренутне околности иду на руку или не.

Услови на тржишту могу одредити како треба да поступате, да ли да купујете што прије стан или ипак да сачекате евентуални пад цијена стамбеног квадрата. Према томе, прави потез је да издвојите вријеме и истражите како стоје ствари у вашем окружењу. Када имате ове информације на располагању, потакнут ће вас да доносите брже одлуке када је то потребно и купити вам више времена када ситуација то дозвољава.

Сузите претрагу на основу локације

Још једна уобичајена грешка је преопширност ваших критерија претраживања када је у питању локација. Потрага за некретнином у цијелом граду представља ће много више главобоље него ако почнете систематичније тражити у два или три одабрана насеља.

Донесите одлуку о томе у којим квартовима бисте вољели да купите стан, гдје можете да замислите свој будући дом и живот. Онда приликом претраге некретнина бирајте само те општине. Имајте на уму и то да ако у жељеном подручју нема ничег што вам се допада, увијек можете почети претраживати друге квартове.

Детаљно прегледајте стан – свака ситница је битна

Грешка коју многи будући власници некретнина праве јесте површно прегледање стана приликом обиласка. Када већ изаберете стан који вам се допада и договорите термин за посјету, постарајте се да искористите то вријеме паметно. Дакле, прије одлуке о куповини будите сигурни да је све у стану функционално, исправно и у реду.

Слика

Од помоћи може бити да направите листу ствари на које треба да обратите пажњу. Неке од ставки могу бити:

Провјерите да ли су зидови влажни и да ли има буђи

Прегледајте прозорске оквире и да ли столаријa дихтује како ваља

Провјерите све славине – у кухињи и купатилу, слаб притисак може указивати на проблеме са водоводним инсталацијама

Провјерите олуке

укључите и искључите свјетла и провјерите електрику

ако купујете намјештен стан, провјерите стање намјештаја и кућних апарата

Не заборавите да поред инспекције стана направите и детаљан преглед зграде. Да ли је лифт функционалан? Да ли ради сигурносни систем, интерфон, камере? Распитајте се од комшија какво је стање са паркингом, има ли каквих проблема. Такође, ако купујете стан за породицу и имате малу дјецу, од важности ће бити да у кругу стамбеног комплекса постоји игралиште или зелени простор за њихову безбедну игру.

Стан из снова неријетко је управо то – дио снова

Сви бисмо жељели да се уселимо право у савршен дом, који не захтијева ништа више од једноставног премјештања наших ствари, али важно је остати реалистичан. Сасвим је сигурно да овакви станови постоје на тржишту, али их је и веома мало. Према томе, од виталног је значаја да будете свјесни да није све идеално и да ћете вјероватно морати да правите извјесне компромисе приликом куповине.

Многи људи греше тако што „испусте“ одличне станове, јер чекају савршену некретнину. Покушајте да видите ширу слику када тражите свој нови дом. На овај начин нећете имати осјећај да вам сви добри станови „измичу“, а могуће је да ћете уштедјети новац на дуже стазе.

Иако куповина стана никада није била једноставнија, грешке су могуће ако се благовремено не информишете. Слиједите наше савјете, фокусирајте се на важне ствари и тако повећајте шансе за  успјешну куповину вашег новог дома уз минимално гужве и стреса.

Пише: Србијанка Станковић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Boki 30.01.2023. 14:06
    Imperijal nekretnine su loš izbor. Nemaju potrebno iskustvo. Ne poznaju propise nego se obraćaju trećim licima. Ne preporučujem ih jer sam imao loše iskustvo sa njma.
  • Generic placeholder image
    Mile 30.01.2023. 11:28
    Najbolje je obratiti se nekoj provjerenoj agenciji za nekretnine.
    Imaju pravno i zakonsko uporiste, iskustvo, znanje..

    Moja preporuka za Pale/Lukavica/Jahorina:
    "Imperial Nekretnine"
    https://eo-eo.facebook.com/people/Imperial-nekretnine-Pale/100063912739699/
Повезане вијести
Јужна Америка – спој древних цивилизација и европске културе Јужна Америка – спој древних цивилизација и европске културе
Цијене некретнина у БиХ и даље расту Цијене некретнина у БиХ и даље расту
Цијене некретнина неће падати Цијене некретнина неће падати
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 22m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 54m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 38m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 16m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 4m
    0