Најмодернији уређај на УКЦ РС: Уништава тумор, а не оштећује здраво ткиво

21.12.2019. 09:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Први линеарни акцелератор типа "TrueBeam", најновије технолошке генерације којим се суперпрецизношћу постиже лијечење радиотерапијом, а да се не оштети здраво ткиво код болесника којима се зрачењем уништава тумор, стигао је у Бањалуку, казао је за "Независне" Маријан Билић, директор Здравствене установе - Болнице "International Medical Centers" Бањалука, чланице "Affidea" групације из Холандије.

Он је истакао да ће од марта 2020. године овај уређај бити оперативно расположив за пружање зрачне терапије пацијентима, осигураницима Фонда здравственог осигурања РС и другим онколошким болесницима из региона.

-У Бањалуци сада постоје три линеарна акцелератора смјештена у три бункера. Први стари акцелератор је замијењен новим 'TrueBeam', а наредни корак је да у марту сљедеће године други стари акцелератор замијенимо такође новим 'TrueBeam' акцелератором. Трећи линеарни акцелератор ће бити замијењен новим у току 2023. године, тако да ће Центар за радиотерапију у Бањалуци имати сва три нова акцелератора- каже Билић, додајући да ће нови акцелератори у периоду од минимум десет година, до 2030. године и касније, бити у стању да одговоре свим изазовима у лијечењу тумора.  

Сматра се да су три линеарна акцелератора довољна да својим капацитетом лијечења задовоље потребе за зрачењем свих нових онколошких болесника узимајући у обзир да се годишње радиотерапијом лијечи око 2.000 пацијената у РС.

Како је навео, предност новог уређаја који је стигао у Бањалуку јесте што пружа прецизније него до сада све познате технике зрачења које су потребне онколошким болесницима.

-У региону већ постоји оваква опрема са истим именом 'TrueBeam', али смо ми купили много савременије од свих досадашњих уређаја зато што су наши уређаји опремљени са много више опција које пружају шире терапијске могућности и обезбјеђење најкомплекснијих третмана зрачењем и зато што ће се први пут у Европи примијенити систем за идентификацију и праћење положаја пацијента током зрачења – Identify- нагласио је Билић.

Како је рекао, са овим уређајом ће онколошки болесник који је на лијечењу у РС добити апсолутно најпрецизније и најсавршеније лијечење радиотерапијом.

-Имали смо и трогодишњу сарадњу са болницом 'Houston Methodist' из Хјустона у САД, гдје смо обучавали наше медицинско особље и усвајали протоколе и стандарде лијечења, тако да ми у овом моменту имамо и уређаје и стручно медицинско особље које зна користити ову најсавременију опрему. Центар за радиотерапију се налази у склопу јужног крила УКЦ РС и функционише као дио укупног система лијечења онколошких болесника, што је предуслов за успјешност у борби против карцинома- истакао је Билић.

Како наводи, здравствена установа на чијем је челу једина је здравствена установа у РС у којој су запослени медицински стручњаци, љекари и медицински физичари из других држава бивше Југославије.

-За десет година, колико постоји Центар за радиотерапију у Бањалуци, пружили смо терапију зрачењем за око 18.000 болесника из РС и региона. То су пацијенти који су углавном осигураници ФЗО РС, што значи да ФЗО покрива све трошкове њиховог лијечења и ниједан онколошки болесник не плаћа лијечење својим новцем- напоменуо је Билић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    10h 20m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    9h 18m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 11m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    14h 28m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    9h 32m
    0