Најскупљи стан продат на Јахорини за 548.000 КМ

22.07.2022. 09:35
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Велика улагања у инфраструктуру олимпијску планину претворила су у једну од најпожељнијих дестинација за инвестирање у Српској, што потврђује и податак да се и најскупљи стан продат у првом полугодишту ове године налази на Јахорини, а купац је за ту некретнину издвојио 548.000 КМ.

Према подацима Регистра цијена непокретности, који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) од 1. јануара до 30. јуна ове године на подручју Српске вриједност прометованих кућа, станова, земљишта и других непокретности достигла је 307,73 милиона марака. Прометовано је укупно 11.391 непокретност, а највише купопродајних уговора склопљено је на подручју Бањалуке и Бијељине. 

- Стамбени квадрат у Српској у просјеку је коштао 1.507 КМ, а забиљежен је промет од 1.360 станова. Када су у питању куће, просјечна цијена била је 63.000 КМ, а најскупља је продата у Бијељини и коштала је пола милиона марака - рекли су у РУГИП-у и додали да је просјечна цијена грађевинског земљишта у Српској износила 25 КМ по квадратном метру.

Према подацима РУГИП-а, највиша цијена продатог стана у новоградњи у Бањалуци у том периоду достигла је цифру од 437.892 КМ, а  ријеч је о некретнини од 154,5 квадратних метара. 

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић каже да је потпуно очекивано то што се најскупљи продати стан налази на Јахорини.

- Влада РС је посредством “Олимпијског центра Јахорина” у посљедње вријеме уложила знатна средства у инфраструктуру, нарочито ону скијашку, а ових дана завршава се и обнова пута од Пала до Јахорине. Све то направило је од Јахорине велико градилиште и озбиљан скијашки центар што је утицало на раст цијена некретнина и повећање потражње за истим - каже Ћосић.

Додаје да осим домаћих купаца, апартмане на Јахорини купују грађани Србије, Хрватске, Словеније, али и људи са ових простора који живе у Канади, Аустралији, САД.

- Најјефтинији апартмани на Јахорини коштају око 2.500 евра по квадрату, док у луксузно пословним објектима цијена апартмана достиже и 6.000 евра по квадрату - рекао је Ћосић и навео да је велика потражња и у Источном Сарајеву гдје је готово немогуће наћи завршен стан.  

И директор Агенције за некретнине “Ремакс” у Бањалуци Драган Милановић наводи да су велика улагања у Јахорину покренула грађевински сектор, а раст цијена погурала је и велика посјећеност туриста.

- Што се тиче урбаних средина Бањалука дефинитивно предњачи са цијенама. Најјефтинији квадрат стана у новоградњи кошта 2.600 КМ а најскупљи достиже 4.600 марака. Иза Бањалуке, највише цијене некретнина има Требиње због близине мора. Најскупља продата кућа од пола милиона КМ у Бијељини и није прескупа за Бањалуку у којој имамо више од 100 кућа с том цијеном - прича Милановић и додаје да се у административном центру Српске продају куће које коштају и по 2,5 милиона КМ. Он наводи да сам плац од 1.000 квадрата, у градској зони, без куће у Бањалуци кошта до милион марака. 

У бијељинској агенцији “Астра некретнине” кажу да је најскупља продата кућа у том граду вјероватно вишеспратница те лоцирана у ексклузивној зони. 

- У самом центру квадрат стана у новој градњи кошта и до 3.000 марака, а потражња је заиста велика, нарочито за малим становима који се продају као алва - рекли су у агенцији “Астра некретнине”.

Мала мјеста

Према подацима из Регистра цијена непокретности у Берковићима, Гацку, Калиновику, Крупи на Уни и Оштрој Луци у првих пола године није било трговине некретнинама.

- Нажалост, тржиште некретнина у Српској свело се на неколико градова, док се у малим мјестима не прометује много јер сви ти људи из унутрашњости станове купују у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Приједору - рекао је Драган Милановић.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Deki 22.07.2022. 14:17
    Jahorina je naj pogodnije mjesto za pranje para,napišite tako.
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 21m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 54m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 36m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 46m
    0