Највећа опасност међу младима на "Тик-току"

14.12.2022. 10:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Друштвене мреже, посебно "Тик-ток", допринијеле су стварању насилничке климе, посебно међу младима, кажу стручњаци и упозоравају потребу едукације и родитеља и дјеце, као и да се дио тих садржаја цензурише и процесуира.

Психолог Александар Милић рекао је да се ђаци у развоју често користе одређеним негативним садржајима путем друштвених мрежа, а да је посебно познат "Тик-ток" који на извјестан начин обилује садржајима насиља различитих модалитета.

Он је додао да онда оне личности које имају потребу да реагују, своје унутрашње конфликте, доказују на тај начин, односно снимају их и објављују.

- Наравно да треба реаговати на овакве поступке, јер мислим да је крајње вријеме да се дио тих садржаја са друштвених мрежа контролише, цензурише и процесуира - рекао је Милић за "Независне новине".

Он је додао да најбитнији значај примарне превенције, односно да се код дјеце сузбију фактори који доводе до поремећаја понашања.

Социолог Иван Шијаковић каже да су друштвене мреже допринијеле да се повећа број случајева насиља и створи насилничка клима, те да се на њима, посебно на "Тик-току", пласирају врло непримјерени садржаји, штетни, насилни, на којима се млади људи негативно доказују.

- Потребно је да се повећа едукација, како породице, тако и у школама, а поготово у нижим разредима, те да се поведе рачуна о штетности појединих друштвених мрежа - рекао је Шијаковић.

Недавно се појавила информација да је група дјечака силовала вршњака у Грачаници и да је све снимано мобилним телефоном.

Из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Тузланског кантона су навели да предузимају потребне мјере у вези са догађајем који је пријављен 18. новембра.

- С обзиром на осјетљивост истраге, као и заштите малољетних лица, актера овог догађаја, нисмо у могућности износити више информација у вези с овим догађајем - речено је у МУП-у.

Прије неколико година била је актуелна и опасна игра "плави кит", током које су се дјеца самоповређивала те вршила самоубиство.

Коментари 0
Повезане вијести
Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију? Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију?
Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ
Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 51m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 25m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 34m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 26m
    6
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 44m
    0