Највеће запљене дроге у БиХ

17.06.2024. 10:18
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Откривене стабљике марихуане - њих 1.152, те додатних 13 килограма ове дроге спремне за продају, које су полицајци Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) пронашли на подручју Мокрог, општина Пале, представљају тек једну од позамашнијих запљена забиљежених у протеклих десетак година.

Наиме, у том периоду полицијске агенције су у градовима широм БиХ проналазиле огромне количине дроге, а неке од запљена још нису расвијетљене.

Подсјетимо, прије годину дана су пронађена 124 килограма кокаина, вриједног више од десет милиона марака, међу пакетима банана у складишту фирме из Широког Бријега.

- Тужилаштво БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и партнерске институције и агенције спроводе активности на откривању особа повезаних са међународним кријумчарењем око 120 килограма кокаина пронађеног у близини Широког Бријега - саопштено је тада из Тужилаштва БиХ.

Само неколико мјесеци раније, односно у јануару 2023. године, 52 килограма кокаина пронађена су у Сарајеву, а плијен је, према доступним информацијама, такође вриједан милионе марака.

У рекордне запљене може се с разлогом сврстати и она фамозна у Добоју, гдје су у августу 2022. године пронађена 73 килограма кокаина, а вриједност је такође милионска.

Један од највећих случајева забиљежен је и у јесен 2018. Наиме, четворица мушкараца пала су, заједно с око 900 кг сканка, у октобру те године у акцији СИПА и полиције Источног Сарајева, када су заустављени у мјесту Крупац, и то с два камиона и голфом. Један камион је ишао испред и био је такозвани чистач, иза се кретао камион с дрогом, а голф је био на крају колоне.

Исте године, али у јулу, огромна запљена забиљежена је и у Неуму. У том граду је, наиме, откривено 665 килограма сканка, а дрогу је у 89 врећа превозила цистерна дубровачких таблица.

Једна од највећих запљена дроге у протеклих десетак година забиљежена је и на територији Пелагићева.

Наиме, у акцији припадника Полицијске управе Бијељина, изведеној 31. октобра 2017. године, на територији Пелагићева заплијењено је 739 килограма марихуане, од чега је 41 килограм био спреман за продају.

- Активности које су вођене на овом случају нису само наше, него смо радили заједно са Тузланским кантоном, с Управом за организовани и тешки криминалитет, и плод тог заједничког рада је овако велика количина, колика вјероватно у БиХ барем у задњих 10 година није нађена - истакао је тада Жарко Ћосић, тадашњи начелник Полицијске управе Бијељина.

Ни то није све јер су у јулу 2017. године у Зеници припадници СИПА, у заједничкој акцији са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, пронашли и одузели око 82 килограма хероина, а према објављеним сазнањима, тај хероин вриједан је око 12 милиона КМ.

Једна од рекордних запљена забиљежена је 2013. године на подручју Лакташа. Наиме, инспектори су у октобру те године пронашли скоро тону марихуане. Прво је била засађена у саксијама те је послије тога прскана хемикалијама и пресађена у земљу. Плантажу су открили бањалучки истражиоци послије дојаве једног мјештанина.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније писале, БиХ је према истраживањима таргетирана као важна транзитна земља за хероин и канабис за Европу. Према извјештајима, мафијашке групе у БиХ у великој мјери умијешане су у трговину дрогом, посебно хероином, али и шверц оружја.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Hapsite 19.06.2024. 11:48
  Hapsite gazdu farme u mokrom milosa kojica zvanog profesor,lako cete ga poznati po tome sto ima zaliske do pola glave i buljave oci.
 • Generic placeholder image
  TROŠAK 18.06.2024. 07:50
  Kao i za sve predhodne zaplene,NIŠTA.
  Samo kod dilera inicijali,šefove kao ono nikada ne pronađu,ove brzo puste,biznis ne sme da čeka.
  Običnog čoveka sa punim imenom i prezimenom za banalne stvari,novinari budnim okom takav slučaj prate i istražuju bez obzira koliko dugo proces traje,a za ove sa bombonicama-travom i sami novinari dan dva i tu se sve završava,prpa bato
Повезане вијести
Нема продаје земље на Јахорини, на потезу Влада Републике Српске Нема продаје земље на Јахорини, на потезу Влада Републике Српске
Са тржишта БиХ повучен скејтборд са ''Сњегуљицом'' Са тржишта БиХ повучен скејтборд са ''Сњегуљицом''
У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  21h 13m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  9h 42m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  16h 13m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  20h 28m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  10h 44m
  1