Највеће запљене дроге у БиХ

17.06.2024. 10:18
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Откривене стабљике марихуане - њих 1.152, те додатних 13 килограма ове дроге спремне за продају, које су полицајци Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) пронашли на подручју Мокрог, општина Пале, представљају тек једну од позамашнијих запљена забиљежених у протеклих десетак година.

Наиме, у том периоду полицијске агенције су у градовима широм БиХ проналазиле огромне количине дроге, а неке од запљена још нису расвијетљене.

Подсјетимо, прије годину дана су пронађена 124 килограма кокаина, вриједног више од десет милиона марака, међу пакетима банана у складишту фирме из Широког Бријега.

- Тужилаштво БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и партнерске институције и агенције спроводе активности на откривању особа повезаних са међународним кријумчарењем око 120 килограма кокаина пронађеног у близини Широког Бријега - саопштено је тада из Тужилаштва БиХ.

Само неколико мјесеци раније, односно у јануару 2023. године, 52 килограма кокаина пронађена су у Сарајеву, а плијен је, према доступним информацијама, такође вриједан милионе марака.

У рекордне запљене може се с разлогом сврстати и она фамозна у Добоју, гдје су у августу 2022. године пронађена 73 килограма кокаина, а вриједност је такође милионска.

Један од највећих случајева забиљежен је и у јесен 2018. Наиме, четворица мушкараца пала су, заједно с око 900 кг сканка, у октобру те године у акцији СИПА и полиције Источног Сарајева, када су заустављени у мјесту Крупац, и то с два камиона и голфом. Један камион је ишао испред и био је такозвани чистач, иза се кретао камион с дрогом, а голф је био на крају колоне.

Исте године, али у јулу, огромна запљена забиљежена је и у Неуму. У том граду је, наиме, откривено 665 килограма сканка, а дрогу је у 89 врећа превозила цистерна дубровачких таблица.

Једна од највећих запљена дроге у протеклих десетак година забиљежена је и на територији Пелагићева.

Наиме, у акцији припадника Полицијске управе Бијељина, изведеној 31. октобра 2017. године, на територији Пелагићева заплијењено је 739 килограма марихуане, од чега је 41 килограм био спреман за продају.

- Активности које су вођене на овом случају нису само наше, него смо радили заједно са Тузланским кантоном, с Управом за организовани и тешки криминалитет, и плод тог заједничког рада је овако велика количина, колика вјероватно у БиХ барем у задњих 10 година није нађена - истакао је тада Жарко Ћосић, тадашњи начелник Полицијске управе Бијељина.

Ни то није све јер су у јулу 2017. године у Зеници припадници СИПА, у заједничкој акцији са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, пронашли и одузели око 82 килограма хероина, а према објављеним сазнањима, тај хероин вриједан је око 12 милиона КМ.

Једна од рекордних запљена забиљежена је 2013. године на подручју Лакташа. Наиме, инспектори су у октобру те године пронашли скоро тону марихуане. Прво је била засађена у саксијама те је послије тога прскана хемикалијама и пресађена у земљу. Плантажу су открили бањалучки истражиоци послије дојаве једног мјештанина.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније писале, БиХ је према истраживањима таргетирана као важна транзитна земља за хероин и канабис за Европу. Према извјештајима, мафијашке групе у БиХ у великој мјери умијешане су у трговину дрогом, посебно хероином, али и шверц оружја.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Hapsite 19.06.2024. 11:48
    Hapsite gazdu farme u mokrom milosa kojica zvanog profesor,lako cete ga poznati po tome sto ima zaliske do pola glave i buljave oci.
  • Generic placeholder image
    TROŠAK 18.06.2024. 07:50
    Kao i za sve predhodne zaplene,NIŠTA.
    Samo kod dilera inicijali,šefove kao ono nikada ne pronađu,ove brzo puste,biznis ne sme da čeka.
    Običnog čoveka sa punim imenom i prezimenom za banalne stvari,novinari budnim okom takav slučaj prate i istražuju bez obzira koliko dugo proces traje,a za ove sa bombonicama-travom i sami novinari dan dva i tu se sve završava,prpa bato
Повезане вијести
Руски омладински ансамбл одушевио грађане Источног Сарајева Руски омладински ансамбл одушевио грађане Источног Сарајева
Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Најчитаније
  • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
    21h 37m
    0
  • Татјана је пала са литице у амбис, а двије и по године касније удала се за свог спасиоца
    20h 20m
    0
  • Шеснаесто чека прабабино крило...
    19h 31m
    0
  • У недјељу велико освећење Храма Светог Варнаве на Врањешу
    21h 49m
    0
  • Почео хуманитарни „Базар из блока“ у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    21h 8m
    0