Најздравије намирнице за јануар

02.01.2020. 20:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мијењање годишњих доба је одличан начин да нас природа подсјети на своју разноликост. На тај начин нам пружа јединствену прилику да уживамо у различитим намирницама у свако доба године. То је природан циклус који не бисмо смјели нарушавати.

Треба да запамтите да све врсте воћа и поврћа, које можете купити изван њихове сезоне, нису сезонске, пуне су пестицида и хемикалија, прескупе су и нису укусне.

Предности за здравље

Сезонска храна је храна која је на врхунцу своје сезоне. Она је свјежа, храњива и укусна. Када једете сезонски, једете разнолико. На тај начин тијелу пружате различите витамине, минерале, ензиме, антиоксиданте и фитохемикалије које су неопходне за његово правилно функционисање. Конзумацијом сезонске хране потичете природно чишћење тијела, односно детоксикацију.

Најбоље воће

Јабуке

Јабука припада групи најздравијег воћа на свијету, али такође припада намирницама с највећом количином пестицида. Стога би било добро да купујете органске јабуке. Јабука садржи мало засићених масти, холестерола и соли. Одличан је извор дијеталних влакана, а јако добар извор витамина Ц.

Наранџе

У овом раздобљу је наранџа најукуснија, најсочнија и најздравија. Такође припада групи најздравијих намирница свијета, а због своје приступачности је и једна од најчешће конзумираних намирница. Садржи јако мало засићених масти, холестерола и соли. Добар је извор тиамина, фолне киселине и калијума, а одличан извор дијеталних влакана и витамина Ц.

Грејп

Грејп је чудесно воће одличних нутритивних својстава. Садржи мало засићених масти, холестерола и соли. Грејп треба конзумирати пажљиво, нарочито ако узимате лијекове, јер може утицати на њихово дјеловање. Јако је добар извор дијеталних влакана, а одличан извор витамина А и Ц.

Киви

Тако мали, а тако љековит, киви потиче здравље цијелог организма. Један киви дневно је сасвим довољан да замијени узимање мултивитамина. Добар је извор дијеталних влакана, витамина Е, калијума и бакра, а одличан извор витамина Ц и К.

Ананас

Примамљивог је изгледа, а још примамљивијег окуса и мириса. Ананас је једна од најздравијих намирница у свијету. Добар је извор дијеталних влакана, тиамина, витамина Б6 и бакра. Одличан је извор витамина Ц и мангана. Ананас је јако укусан сам по себи, без икаквих додатака. Но, то не значи да га само тако и треба конзумирати.

Нар

Препун је слатких бобица које имају чудесно дјеловање на здравље цјелокупног организма. Добар је извор дијеталних влакана и фолне киселине. Садржи мало засићених масти, холестерола и соли. Одличан је извор витамина Ц и К.

Најбоље поврће

Цвекла

Савршен је додатак здравој прехрани. Може подстаћи апсорпцију храњивих твари и спријечити настанак низа медицинских стања. Добар је извор витамина Ц, жељеза и магнезијума. Садржи јако мало засићених масти и холестерола. Одличан је извор дијеталних влакана, фолне киселине, калијума и мангана.

Прокулице

Прокулица је мала, али нимало нутритивно безначајна. Поспјешиће здравље цијелог организма и свакако треба да постане дио ваше свакодневне прехране. Добар је извор тиамина, рибофлавина, жељеза, магнезијума, фосфора и бакра. Садржи јако мало засићених масти и холестерола. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, Б6, фолне киселине, калијума и мангана. Прокулица има горкаст окус који се великом броју људи не свиђа, нарочито дјеци.

Карфиол

Карфиол је једна од најздравијих купусњача. За разлику од осталих врста, изразито је благог окуса, који одговара за припрему разних јела. Добар је извор протеина, тиамина, рибофлавина, ниацина и магнезијума. Садржи јако мало засићених масти и холестерола. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина Ц, К, Б6, фолне киселине, пантотенске киселине, калијума и мангана.

Купус

Купус се често конзумира за детоксикацију цјелокупног организма, коју је потребно с времена на вријеме радити. Добар је извор тиамина, калцијума, жељеза, магнезијума, фосфора и калијума. Садржи мало засићених масти и холестерола. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина Ц, К, Б6, фолне киселине и мангана.

Шпинат

Шпинат, као и кељ, припада групи зеленог лиснатог поврћа. Садржи мало засићених масти и холестерола. Добар је извор ниацина и цинка, а одличан извор дијеталних влакана, протеина, витамина А, Ц, Е, К, тиамина, рибофлавина, витамина Б6, фолне киселине, калцијума, жељеза, магнезијума, фосфора, калијума, бакра и мангана. Шпинат је једна од најздравијих намирница коју можете конзумирати. Приступачан је, једноставан за припрему и укусан.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Почела исплата јануарских пензија Почела исплата јануарских пензија
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    19h 13m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    22h 17m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    13h 57m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    13h 10m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    15h 18m
    1