Након четири мјесеца саслушан први свједок

18.09.2023. 19:24
1
ИЗВОР: srna.rs

Младен Дамјановић, први свједок Тужилаштва БиХ на суђењу за убиство 25 припадника Војске Републике Српске који су од маја до јула 1995. заробљени на подручју Босанске Крупе, испричао је данас да је међу убијеним био и његов отац, којег је идентификовао 5. децембра те године.

Дамјановић је појаснио да су он и његов отац Никола били у Новоградској бригади, да је оца посљедњи пут видио 1. јула 1995. године, те да је нестао 4. јула на линији према Осмачи када је Пети корпус такозване Армије БиХ пробио линију.

- Ја сам био у команди и добили смо наређење да крећемо. Информација је била да је нестало око 60 припадника војске - присјетио се Дамјановић.

Он је додао да није знао шта се догодило с оцем док 5. децембра 1995. није позван у "Грађевинар" у Новом Граду на препознавање.

Дамјановић је навео да је довезено око 60 тијела, међу којима је препознао оца, те додао да је његов отац био у доњем вешу и да је примијетио ране од метака на прсима.

Дамјавновић је рекао да не познаје оптужене, а на сугестију браниоца Дамира Беглеровића да није видио 4. јула оца и да не зна у чему је био, он је рекао да га није видио тада, али да је сигуран да отац на линији није био у доњем вешу.

За убиства најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске оптужени су Сенад Бужимкић, Ризах Фајић, Алмир Сефић, Ермин Кадић, Амир Патковић, Ирфо Велагић, Суад Несимовић и Неџад Ћехић.

Прије саслушања свједока, предсједавајући Вијећа Жељка Маренић рекла је да је предмет против Бужимкића и осталих спојен с поступком против Неџада Ћехића, који је накнадно оптужен за учешће у истим злочинима и који је изручен из Аустрије, а оптужница против њега потврђена је 4. августа, преноси "Бирн".

Суђење Бужимкићу и осталима почело је 15. маја, читањем оптужнице и уводним ријечима, а након тога претрес није заказиван због, како је навела Маренићева, објективних разлога.

На данашњем рочишту прочитана је и оптужница која Ћехића, као и остале оптужене, терети за учешће у убиствима припадника Војске Републике Српске, који су заробљени у периоду од маја до јула 1995. године у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука.

Према оптужници, четворица су убијена одмах по заробљавању, а остали одведени у притвор у мјесту Пишталине.

Тужилац Тужилаштва БиХ Зорица Ђурђевић је у уводној ријечи истакла је да ће у овом предмету свједочити очевици, некадашњи припадници такозване Армије БиХ.

Наставак суђења заказан је за 2. октобар.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Krle 18.09.2023. 23:13
  Još jedn au nizu od sudskih farsi i sudanije kada se sudi Bošnjacima pripadnicima tzv.Armije BiH koji su ubijali zarobljene vojnike i civile Srbe. Tu nema pravde za Srpske žrtve, jer vlada mantra da je armija BiH branila BiH od "Srpskih agresora" Srba koji su vjekovima živjeli na području BiH. Crno-bijela slika građanskog rata bu BiH se nesmije narušiti. Žalosno ali je tako. A suđenje čekalo tri decenije da pomru svjedoci i da nema ko svjedočiti o zločinima počinjenim nad Srpskim narodom.
Повезане вијести
Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса
Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ
Сутра 30 година од некажњеног масакра над Србима код Дрниша Сутра 30 година од некажњеног масакра над Србима код Дрниша
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  19h 56m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  21h 47m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  23h 19m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  14h 58m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  16h 39m
  4