Nakon četiri mjeseca saslušan prvi svjedok

18.09.2023. 19:24
2
IZVOR: srna.rs

Mladen Damjanović, prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ubistvo 25 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su od maja do jula 1995. zarobljeni na području Bosanske Krupe, ispričao je danas da je među ubijenim bio i njegov otac, kojeg je identifikovao 5. decembra te godine.

Damjanović je pojasnio da su on i njegov otac Nikola bili u Novogradskoj brigadi, da je oca posljednji put vidio 1. jula 1995. godine, te da je nestao 4. jula na liniji prema Osmači kada je Peti korpus takozvane Armije BiH probio liniju.

- Ja sam bio u komandi i dobili smo naređenje da krećemo. Informacija je bila da je nestalo oko 60 pripadnika vojske - prisjetio se Damjanović.

On je dodao da nije znao šta se dogodilo s ocem dok 5. decembra 1995. nije pozvan u "Građevinar" u Novom Gradu na prepoznavanje.

Damjanović je naveo da je dovezeno oko 60 tijela, među kojima je prepoznao oca, te dodao da je njegov otac bio u donjem vešu i da je primijetio rane od metaka na prsima.

Damjavnović je rekao da ne poznaje optužene, a na sugestiju branioca Damira Beglerovića da nije vidio 4. jula oca i da ne zna u čemu je bio, on je rekao da ga nije vidio tada, ali da je siguran da otac na liniji nije bio u donjem vešu.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić.

Prije saslušanja svjedoka, predsjedavajući Vijeća Željka Marenić rekla je da je predmet protiv Bužimkića i ostalih spojen s postupkom protiv Nedžada Ćehića, koji je naknadno optužen za učešće u istim zločinima i koji je izručen iz Austrije, a optužnica protiv njega potvrđena je 4. avgusta, prenosi "Birn".

Suđenje Bužimkiću i ostalima počelo je 15. maja, čitanjem optužnice i uvodnim riječima, a nakon toga pretres nije zakazivan zbog, kako je navela Marenićeva, objektivnih razloga.

Na današnjem ročištu pročitana je i optužnica koja Ćehića, kao i ostale optužene, tereti za učešće u ubistvima pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su zarobljeni u periodu od maja do jula 1995. godine u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka.

Prema optužnici, četvorica su ubijena odmah po zarobljavanju, a ostali odvedeni u pritvor u mjestu Pištaline.

Tužilac Tužilaštva BiH Zorica Đurđević je u uvodnoj riječi istakla je da će u ovom predmetu svjedočiti očevici, nekadašnji pripadnici takozvane Armije BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    MK 27.02.2024. 05:11
    KRLE i Krlići, ta 4-ca koliko dugo su bili u okruženju ? Dal su ispucali svu municiju? A svjedoci su vjerovatno bili malo iza dok se oni nisu predali . U svakom slučaju svaki zločin je zločin. Ali da se nekog osudi na linija pod borbom i 95 , ne moze se preskočiti 92' i ono dvoje stari, kao i oni četvoro mladi CIVILA. Onaj ko sebi gleda korist na štetu drugog : živite ,živite dugo dugo...
  • Generic placeholder image
    Krle 18.09.2023. 23:13
    Još jedn au nizu od sudskih farsi i sudanije kada se sudi Bošnjacima pripadnicima tzv.Armije BiH koji su ubijali zarobljene vojnike i civile Srbe. Tu nema pravde za Srpske žrtve, jer vlada mantra da je armija BiH branila BiH od "Srpskih agresora" Srba koji su vjekovima živjeli na području BiH. Crno-bijela slika građanskog rata bu BiH se nesmije narušiti. Žalosno ali je tako. A suđenje čekalo tri decenije da pomru svjedoci i da nema ko svjedočiti o zločinima počinjenim nad Srpskim narodom.
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 47m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 54m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 36m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 14m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 46m
    0