Nakon četiri mjeseca saslušan prvi svjedok

18.09.2023. 19:24
1
IZVOR: srna.rs

Mladen Damjanović, prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za ubistvo 25 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su od maja do jula 1995. zarobljeni na području Bosanske Krupe, ispričao je danas da je među ubijenim bio i njegov otac, kojeg je identifikovao 5. decembra te godine.

Damjanović je pojasnio da su on i njegov otac Nikola bili u Novogradskoj brigadi, da je oca posljednji put vidio 1. jula 1995. godine, te da je nestao 4. jula na liniji prema Osmači kada je Peti korpus takozvane Armije BiH probio liniju.

- Ja sam bio u komandi i dobili smo naređenje da krećemo. Informacija je bila da je nestalo oko 60 pripadnika vojske - prisjetio se Damjanović.

On je dodao da nije znao šta se dogodilo s ocem dok 5. decembra 1995. nije pozvan u "Građevinar" u Novom Gradu na prepoznavanje.

Damjanović je naveo da je dovezeno oko 60 tijela, među kojima je prepoznao oca, te dodao da je njegov otac bio u donjem vešu i da je primijetio rane od metaka na prsima.

Damjavnović je rekao da ne poznaje optužene, a na sugestiju branioca Damira Beglerovića da nije vidio 4. jula oca i da ne zna u čemu je bio, on je rekao da ga nije vidio tada, ali da je siguran da otac na liniji nije bio u donjem vešu.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić.

Prije saslušanja svjedoka, predsjedavajući Vijeća Željka Marenić rekla je da je predmet protiv Bužimkića i ostalih spojen s postupkom protiv Nedžada Ćehića, koji je naknadno optužen za učešće u istim zločinima i koji je izručen iz Austrije, a optužnica protiv njega potvrđena je 4. avgusta, prenosi "Birn".

Suđenje Bužimkiću i ostalima počelo je 15. maja, čitanjem optužnice i uvodnim riječima, a nakon toga pretres nije zakazivan zbog, kako je navela Marenićeva, objektivnih razloga.

Na današnjem ročištu pročitana je i optužnica koja Ćehića, kao i ostale optužene, tereti za učešće u ubistvima pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su zarobljeni u periodu od maja do jula 1995. godine u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka.

Prema optužnici, četvorica su ubijena odmah po zarobljavanju, a ostali odvedeni u pritvor u mjestu Pištaline.

Tužilac Tužilaštva BiH Zorica Đurđević je u uvodnoj riječi istakla je da će u ovom predmetu svjedočiti očevici, nekadašnji pripadnici takozvane Armije BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Krle 18.09.2023. 23:13
  Još jedn au nizu od sudskih farsi i sudanije kada se sudi Bošnjacima pripadnicima tzv.Armije BiH koji su ubijali zarobljene vojnike i civile Srbe. Tu nema pravde za Srpske žrtve, jer vlada mantra da je armija BiH branila BiH od "Srpskih agresora" Srba koji su vjekovima živjeli na području BiH. Crno-bijela slika građanskog rata bu BiH se nesmije narušiti. Žalosno ali je tako. A suđenje čekalo tri decenije da pomru svjedoci i da nema ko svjedočiti o zločinima počinjenim nad Srpskim narodom.
Povezane vijesti
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude za zločine nad Srbima u Hrasnici Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude za zločine nad Srbima u Hrasnici
Branimir Glavaš opet u BiH, tvrdi da nije odgovoran za zločine nad Srbima Branimir Glavaš opet u BiH, tvrdi da nije odgovoran za zločine nad Srbima
Svjedoci pričali o ubijenim članovima porodica Svjedoci pričali o ubijenim članovima porodica
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  19h 21m
  1
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  20h 25m
  0
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  12h 9m
  5
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  20h 57m
  0
 • Požar na objektu bivšeg hotela Kristal
  11h 21m
  0